Jan Vlasák

Ambasador na giny

Je obtížné říct, co všechno mě dovedlo k barmanskému řemeslu, nebo kdo může za to, že jsem si práci za barem zamiloval a už se jí nechtěl vzdát. Moje barmanská cesta začala ve Velké Británii, konkrétně v Manchesteru. Dostal jsem příležitost pracovat jako barback v jedné restauraci, a tak jsem doplňoval ledy, odšťavňoval citrusy a učil se rychle pulírovat sklo. Po několika měsících mi byla nabídnuta pozice barmana juniora a já se začal učit receptury prvních koktejlů, jak komunikovat s hostem a že není gin jako gin. Otevřel se přede mnou obrovský svět, který jsem dostal chuť poznat. To se stalo v roce 2015.

Nevystudoval jsem hotelovou školu, ani jsem neprošel barmanským kurzem nebo školením. Místo toho jsem si pořídil pár barmanských knížek a začal se vzdělávat sám ve volném čase. Také jsem se hodně ptal a pozoroval svoje zkušenější kolegy.

Do dnešního dne si vzpomínám na svou první návštěvu ginové destilérie. Byla jí Warner & Edwards (dnes už jen Warner’s) v Harringtonu. Tato malá řemeslná destilérka na “farmě” mě okouzlila a mimo prohlídky prostor a procesu destilace mi ukázala, co se dá dokázat, když člověk dělá svou práci s láskou a péčí. Myslím, že blízko k ginu mě přitáhla právě tato zkušenost. I když popravdě řečeno, v Anglii jste vždy blízko ginu a moje záliba v něm přetrvává i po návratu do Čech, kde s potěšením sleduji, že i u nás je tento destilát populární.

Postupem času jsem se začal učit o historii ginu i o rozdílech mezi jeho jednotlivými typy. Neustále si rozšiřuji obzory o tom, jak si udělat perfektní gin s tonikem, jaké jsou nejpopulárnější ginové koktejly nebo jak se vyrábí gin u nás v České republice. O všechny své zkušenosti a znalosti se s vámi rád podělím, pomůžu vybrat ideální gin právě pro vás nebo představím něco nového, co stojí za vyzkoušení. Pojďme se společně vydat na jalovcovou jízdu!

Ginfest 2022: Gi​n&Déšť ve Ville Pellé
Ginfest 2022: Gi​n&Déšť ve Ville Pellé 28.6.2022 | Jan Vlasák

Jaký byl Ginfest 2022? Co se pilo a jaké novinky jsme objevili? Vraťte se s námi do pražské Villy Pellé v krátkém reportu našeho ginového ambasadora Honzy Vlasáka.

Světový den ginu 2022 je už 11. června
Světový den ginu 2022 je už 11. června 2.6.2022 | Jan Vlasák

Světový den ginu je tu s námi už od roku 2009. Kde se ale vzal a kdo ho vlastně vymyslel? A jak se bude slavit letos? To vám v článku prozradí mistr baru Jan Vlasák.

Jaký bude ginový rok 2022?
Jaký bude ginový rok 2022? 24.1.2022 | Jan Vlasák

Pojďte s nám​i věštit z ginové láhve, co nás čeká v roce 2022. Mistr baru, Jan Vlasák, sepsal nejžhavější trendy ve světě ginu. Vypadá to, že v následujících měsících se máme na co těšit.

Předvánoční inspirace na drinky se sloe ginem
Předvánoční inspirace na drinky se sloe ginem 14.12.2021 | Jan Vlasák

Přinášíme předvánoční inspiraci s trnkovou příchutí. Objevte sloe gin, trnkový likér z ginu, a namíchejte si z něj studené i teplé koktejly. Na zdraví!

Představujeme české značky: Rozhovor s Lukášem Andrlíkem ze Svachovky [Video rozhovor]
Představujeme české značky: Rozhovor s Lukášem Andrlíkem ze Svachovky [Video rozhovor] 3.12.2021 | Jan Vlasák

Přečtěte si další ze série rozhovorů z malých českých destilerií. Tentokrát o London dry ginu z Česka, který dělají v destilérce SVACH.

Představujeme české značky: Rozhovor s Petrem Stromským ze Zubří [Video rozhovor]
Představujeme české značky: Rozhovor s Petrem Stromským ze Zubří [Video rozhovor] 6.11.2021 | Jan Vlasák

Je tu další ze série rozhovorů z malých českých palíren. Tentokrát jsme se vydali do valašské pálenice Zubří. Nahlédněte do výroby jejich parádních destilátů.

Už 19. října slavíme den Ginu s tonikem
Už 19. října slavíme den Ginu s tonikem 12.10.2021 | Jan Vlasák

Gin & Tonic patří k nejjednodušším 🍸 koktejlům. A nejoblíbenějším. Dokonce se dočkal svého světového dne. Oslavte ho s námi a parádními gintonicovými recepty.👆

Představujeme české značky: Rozhovor s Jurou Omelkou z TŌSH [Video rozhovor]
Představujeme české značky: Rozhovor s Jurou Omelkou z TŌSH [Video rozhovor] 4.10.2021 | Jan Vlasák

Pokračujeme v představování českých destilerií, které najdete na Alkohol.cz. Tentokrát jsme vyzpovídali Juru Omelku z palírny TŌSH. Omrkněte parádní rozhovor nejen o jejich ginu.

Nejlepší giny k objevení
Nejlepší giny k objevení 20.9.2021 | Jan Vlasák

Čast​o se nás ptáte na nejlepší giny do koktejlů. A tak pro vás mistr baru, Jan Vlasák, dal dohromady hned několik zaručených tipů a přidal i skvělé ginové koktejly. Na zdraví!

Představujeme české značky: Rozhovor s Davidem Procházkou z Endorphin [Video rozhovor]
Představujeme české značky: Rozhovor s Davidem Procházkou z Endorphin [Video rozhovor] 1.9.2021 | Jan Vlasák

V našem seriálu rozhovorů s českými značkami jsme se vydali do Malého Hradiska za Endorphin Ginem a povídali si s majitelem značky, Davidem Procházkou. Přečtěte si o šťastném​ moravském ginu světového formátu.

Představujeme české značky: Rozhovor s Robertem Urbánkem z Little Urban Distillery [Video rozhovor]
Představujeme české značky: Rozhovor s Robertem Urbánkem z Little Urban Distillery [Video rozhovor] 1.8.2021 | Jan Vlasák

Objevte zákulisí vzniku brněnské značky Little Urban Distillery, která se specializuje na výrobu řemeslných ginů. Přečtěte si rozhovor se zakladatelem, Robertem Urbánkem.

Jalovcové osvěžení: Alkoholové zmrzliny s ginem
Jalovcové osvěžení: Alkoholové zmrzliny s ginem 19.7.2021 | Jan Vlasák

Recept na parádní osvěžení v horkých letních dnech? Máme! Vychutnejte si elegantní alkoholické zmrzliny s ginem z nového článku Jana Vlasáka.

Představujeme české značky: Rozhovor s Martinem Přibíkem z Garage 22 [Video rozhovor]
Představujeme české značky: Rozhovor s Martinem Přibíkem z Garage 22 [Video rozhovor] 1.7.2021 | Jan Vlasák

Od roku 2020 se v Holešovicích vyrábí parádní destiláty Garage 22. Přečtěte si rozhovor se spolumajitelem značky nejen o tom, jak se zrodil Gin22.

Vítězové World Gin Awards roku 2021
Vítězové World Gin Awards roku 2021 18.6.2021 | Jan Vlasák

Jako každý rok, i letos se vyhlašovaly prestižní ceny World Gin Awards. Mistr baru Jan Vlasák pro vás sepsal report. Jaké jsou nejlepší giny roku 2021?

Světový den koktejlu Martini 2021
Světový den koktejlu Martini 2021 17.6.2021 | Jan Vlasák

Svůj světový den si vyslouží jen hvězdy mezi míchanými drinky. Martini k nim rozhodně patří. Nahlédněte s námi do jeho historie a užijte si originální recepturu i skvělé variace.

Vše o koktejlu Negroni: historie a oblíbené twisty
Vše o koktejlu Negroni: historie a oblíbené twisty 17.5.2021 | Jan Vlasák

Kdo vymyslel Negroni? Jak ho nejlépe připravit? A co twisty? Všechno o populárním koktejlu i se spoustou receptů najdete v novém článku mistra baru Jana Vlasáka.

Není Pink Gin jako Pink Gin
Není Pink Gin jako Pink Gin 7.5.2021 | Jan Vlasák

Ochucené růžové giny jsou paráda. A existuje z nich spousta skvělých koktejlů. Je paradoxní, že v drinku Pink Gin růžový gin vůbec nenajdete. Ale rozhodně si ho namíchejte. Stojí to za to.

Jak uložit alkohol: Skladování ginu
Jak uložit alkohol: Skladování ginu 26.4.2021 | Jan Vlasák

Patříte k milovníkům ginu a chcete si ho užít v nejlepší formě? Chcete uchránit svou sbírku jalovcových pokladů? Naučte se je správně skladovat.

Tajemství výroby skotského Hendrick's ginu
Tajemství výroby skotského Hendrick's ginu 1.4.2021 | Jan Vlasák

Skotský Hendrick's je legendou mezi prémiovými giny. A vděčí za to i unikátnímu postupu výroby a složení. Přečtěte si jeho příběh. Příběh růží, okurek a zahrady tetičky Janie.

Nejlepší gin s tonikem: Vše o legendárním drinku
Nejlepší gin s tonikem: Vše o legendárním drinku 15.3.2021 | Jan Vlasák

Kde se vzal tonik a jak se dostal do ginu? Jak vybrat nejlepší ingredience a v jakém poměru je míchat? Vše o Gin & Tonicu čtěte v článku Jana Vlasáka.

Stručná historie ginu
Stručná historie ginu 1.3.2021 | Jan Vlasák

Nahlédněte s námi do historie jednoho z nejoblíbenějších destilátů. Ginové dějiny jsou dlouhé a plné nečekaných zvratů. Nalijte si skleničku něčeho dobrého a jdeme na to.

Zimní ginové koktejly na zahřátí
Zimní ginové koktejly na zahřátí 11.2.2021 | Jan Vlasák

Svařák a grog jsou klasika. Ale co gin? I tomuhle destilátu to v horké verzi sluší. Namíchejte si zimní ginové koktejly podle mistra baru, Jana Vlasáka. Zaručeně zahřejí.