Nejlepší gin s tonikem: Vše o legendárním drinku

15. 3. 2021 | Jan Vlasák

Gin s tonikem je populární nápoj, který zvládne namíchat opravdu každý. Je dokonce tak oblíbený, že se jeho název časem zjednodušil na pouhé GT nebo gétéčko. I když standardní recept na Gin & Tonic vypadá na první pohled jednoduše, je spousta faktorů, které je při přípravě třeba brát v potaz. My vás teď všemi těmito záludnostmi provedeme a pomůžeme vám pozdvihnout úroveň vašich drinků. 

(Stejně ale platí, že ten nejlepší Gin s tonikem je ten, který máte zrovna v ruce.)

Všechno začalo u chininu

Chinin je přírodní alkaloid, který se v medicíně využívá jako základní antimalarikum. Získává se z kůry chinovníku, která se do Evropy dostala pravděpodobně ze Španělských kolonií v Jižní Americe. Tady se o jejích léčivých účincích Evropané dozvěděli od domorodců. 

První zmínky o chinovníku a jeho léčivých účincích se v Evropě objevují v první polovině 17. století. Nejprve se k léčbě malárie používal seškrábaný prach z kůry, který obsahoval chinin. S vývojem vědy se zlepšily i postupy pro izolaci chemických látek a v roce 1820 francouzský chemik Pierre-Joseph Pelletier poprvé úspěšně izoloval chinin. O tři roky později se už prodávaly mnohem praktičtější chininové tablety.

S malárií se potýkali i britští vojáci v indických koloniích. Prach s kůry i čistý chininový prášek byl ale velmi hořký, proto se ho rozhodli rozmíchat s dovezeným ginem a cukrem. Zajímavé je, že chinin je špatně rozpustný ve vodě, ale mnohem lépe se rozpouští v alkoholu. I to byl pravděpodobně důvod, proč vojáci míchali prach právě s ginem a ne s vodou.

V první polovině 19. století se pěstování chinovníku rozšířilo do dalších koutů světa a původně velmi drahá látka zlevnila a stala se dostupnější. Netrvalo dlouho a na světě se objevil první nápoj s obsahem chininu. První komerční tonik na trh uvedl Erasmus Bond v roce 1858, v roce 1870 pak přišel na svět první perlivý tonik od dnes již legendární značky Schweppes

Chinin se dnes dá získat i syntetickou cestou, ale extrakce z přírodních zdrojů je stále výhodnější. Všechny značky dostupných toniků proto obsahují určité množství přírodního chininu. 

Ideální poměr ginu s tonikem a vhodné sklo

Faktem je, že žádný jediný správný poměr neexistuje. Záleží, na co máte chuť, jakou máte žízeň a co od svého drinku očekáváte. Každému vyhovuje něco jiného a ani výrobci ginů se na tenhle tenký led nepouštějí. Podle průzkumu z roku 2019 je mezi konzumenty vůbec nejoblíbenější poměr jeden díl ginu na dva nebo tři díly toniku.

Co se týče skla na gin s tonikem, pro servírování se nejčastěji používají 3 typy sklenic. Ukážeme si, jaké jsou mezi nimi rozdíly a kdy po které z nich sáhnout:

  • Nízká sklenička (whiskovka) je ideální v případě že máte raději silnější drinky s vyšším poměrem ginu k toniku. Může být vhodnou volbou pro žíznivého konzumenta a nebo v případě, že chcete objevovat a vychutnávat neobvyklý gin, který nechcete pít samotný.

  • Vysoká sklenice (highball) je výhodnější v momentech, kdy si chcete svůj drink užívat déle, protože se do ní vejde více toniku. Nesporným plusem je také fakt, že v úzkých sklenicích déle vydrží bublinky.

  • Vinná sklenice (copa) je španělský příspěvek do gin-tonikové mixologie. Lehce se uzavírající tvar sklenice nejlépe drží aroma, takže si při každém doušku naplno vychutnáte i vůni svého koktejlu. Díky tvaru se do ní také lépe umisťují ozdoby a držením za nožičku můžete zpomalit rozpouštění ledu, protože nápoj nezahříváte tělesným teplem.

Velkou roli v přípravě jakéhokoli nápoje hraje led. Čím větší kus ledu ve sklenici máte, tím déle vydrží a tím pomaleji ředí váš drink vodou. Pokud si chcete vyrobit blok ledu doma, stačí vám jakákoli plastová krabička, kterou naplníte převařenou nebo filtrovanou vodou a necháte zamrznout v mrazničce. Z bloku si pak opatrně odříznete libovolně velký kus, nejlépe vroubkovaným nožem. 

Barmani doporučují také namrazit celou sklenici, nebo ji alespoň před mícháním pořádně vychladit tím, že v ní lžičkou mícháte samotný led, dokud se sklo neorosí. Nezapomeňte pak ale slít rozpuštěnou vodu, než nalijete gin.

Jaký je nejlepší gin pro Gin & Tonic?

I tady je odpověď jednoduchá: jakýkoli. Do Gin & Tonicu neexistuje ani moc levný, ale ani moc drahý gin. Záleží na vás a na vaší chuti, takže se nebojte experimentovat ani s prémiovými giny. Jako vodítko vám mohou posloužit jednotlivé kategorie. Sami zjistíte, který styl vám nejvíce sedí.

Označení London Dry nesou sušší typy ginů. Dnes je tato kategorie nejoblíbenější a nejrozšířenější. Old Tom giny jsou většinou nasládlejší a velmi aromatické. V kategorii Navy Strength najdete pořádné siláky s vysokým procentem alkoholu. Nazlátlý gin ze sudu můžete najít pod označením Barrel Aged. Na letních párty se v posledních letech rozšířily ochucené giny, které už zdaleka nejsou jen růžové. Mezi aromatizovanými giny najdete pomerančový, brusinkový i fialkový. Velmi tradiční je trnkový likér na ginovém základu, Sloe gin nebo praotec ginu, holandský Genever

V poslední době jsou velmi kontroverzní a diskutovanou skupinou nealkoholické giny. Možností stále přibývá a každá z kategorií nabízí mnoho skvělých produktů. Z naší nabídky si zaručeně vyberete.

Jaký zvolit do koktejlu tonik?

Podstatu toniku nejlépe vystihuje citát z reklamní kampaně značky Fever-Tree: „Když  ¾ vašeho drinku tvoří limonáda, používejte tu nejlepší.“ Jak jsme už psali výše, nejde o to, v jakém poměru si svůj GT vychutnáváte. Tonik ale tvoří charakter výsledného drinku. A právě proto bychom měli jeho výběru věnovat náležitou pozornost. 

Po roce 2005 přišla doba prémiových limonád. Dnes tak můžeme vybírat z velkého množství značek, příchutí i perlivostí. Někteří palírníci si dokonce vytvořili speciální tonik přesně na míru svému ginu a stejně tak si odvážní gurmáni začali vyrábět domácí tonik. Pro snazší orientaci bychom si toniky mohli rozdělit na klasické a ochucené.

Klasické toniky poznáte snadno už podle názvu. Budou nejčastěji označeny jako “indian tonic water” nebo jednoduše “tonic water” bez dalších přídavných jmen. U klasických toniků se klade důraz na chinin a tedy typickou hořkost limonády. Jde o univerzální možnost, která bude fungovat s drtivou většinou ginů. 

Výborně chutnají s giny s výraznými citrusovými nebo bylinnými tóny, protože chuť ginu nepotlačují, ale doplňují. Mezi nejznámější značky patří už zmíněný Schweppes, výrazněji hořký Thomas Henry, naopak nasládlejší 1724, East Imperial s nejvyšším obsahem chininu a nebo citovaný Fever Tree. Mezi klasické toniky můžeme zařadit i light a slim toniky s nižším obsahem cukru.

Ochucených toniků přibývá na trhu jako hub po dešti. V chuti většinou vystupuje příchuť na úkor hořkosti, takže ideálním partnerem bude gin se stejnými nebo podobnými ingrediencemi, aby se chutě vzájemně podporovaly. Jinak by se mohlo snadno stát, že tonik gin přetlačí a vznikne vám nevýrazná limonáda s alkoholem. Sázkou na jistotu k ochuceným tonikům je London Dry gin s důrazem na jalovec, který se dokáže prosadit i ve výraznějších příchutích. Velkým průkopníkem tohoto druhu toniků, který stojí za zmínění je holandská společnost Double Dutch.

Pokud máte srdce experimentátora, můžete se vydat méně obvyklou cestou a použít tonikový sirup, který doplníte o vodu s vámi preferovanou perlivostí. V České republice je tonikový sirup momentálně k dispozici pouze od značky Garage 22.

V každém případě ale platí, že tonik musí být před servírováním pořádně vychlazený. Příliš mnoho skvělých koktejlů už padlo za oběť teplému toniku.

Kouzlo ozdoby

Říká se, že jako první se do ginu s tonikem dával citrón nebo limeta, kvůli obsahu vitamínu C, který je dobrý na kurděje. Pro toto tvrzení neexistují žádné důkazy, přestože nám může připadat logické. Je ale pravdou, že osminka/měsíček limety a nebo plátek citrónu je takovým ultimátní žolíkem v balíčku ozdob. Nezkazí žádný gin s tonikem.

Ozdoba drinku funguje především pro celkové aroma, k doplnění úžasné kombinace vámi vybraného ginu a toniku. Pokud použijete jako ozdobu jahody, tak vám nevznikne jahodový gin s tonikem, ale jahody vám přinesou sladké aroma připomínající teplé letní měsíce. Při výběru ozdoby můžete podpořit gin tím, že vyberete některou z ingrediencí použitých při výrobě. Většina značek uvádí alespoň některé ze svých nejvýraznějších botanicals přímo na láhvi. 

Když je například jednou z ingrediencí ginu pomerančová kůra, je vhodné použít jako ozdobu právě kůru a nebo plátek pomeranče. Druhou možností je využít kontrast chutí a celkový drink doplnit o aroma, které mu chybí. Například citrusové giny výborně doplní lístek čerstvé bylinky, ať už máty, bazalky nebo koriandru, a naopak u více bylinkových ginů je vhodnou ozdobou kůra citrusu a nebo plátek kyselého jablka.

Tak. Teď už jen vybrat kombinaci, která sedne právě vám. Osvědčené giny najdete třeba v našem výběru. Nebo se vydejte na průzkum po vlastní ose. Gin a tonik čeká. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

GinBook
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 200 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Gin & Tonic Sklenice
SKLADEM > 5 Ks 111 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem