Ginový průvodce: Nejznámější ginové drinky - Negroni

20. 7. 2023 | Jan Vlasák

Hořkosladký ginový koktejl Negroni patří mezi světovými barmany dlouhodobě k těm nejoblíbenějším. Jeho popularita neustále stoupá i mezi milovníky míchaných drinků. Pojďme se společně podívat, kdy a kde koktejl vznikl, jaké jsou jeho další varianty a samozřejmě, jak si doma namíchat to správné Negroni.

Koktejloví předci koktejlu

Když přijde na historii koktejlů, fakta jsou často nejasná a celý obraz může být zamlžený stejně jako večírek, kde si jich pár dáte. V případě Negroni se otázka původu stala dokonce předmětem sporu mezi starým rodem Negroni a italskými historiky.

Díky odborníkům na barovou historii a koktejlovým historikům můžeme velmi jistě říct, že předchůdcem Negroni je Americano, koktejl z Campari, červeného vermutu a sody. No a předchůdcem Americana je zase Milano-Torino (Mi-To), jehož název kombinuje italská města, odkud pochází jeho ingredience: Milano pro Campari a Torino pro sladký červený vermut. Vznik Mi-To se datuje kolem roku 1860 do Milána. Tady si ho oblíbili američtí hosté, pro které byl ale příliš silný. Sodou ředěná verze proto dostala název po nich. Americano.

Americano

Kdo stojí za vznikem koktejlu?

Podle jednoho z příběhů byl v roce 1919 jistý italský šlechtic, hrabě Camillo Negroni, častým zákazníkem baru Casoni v italské Florencii. Tady si jednoho dne vyžádal silnější Americano. Barman Fosco Scarselli žádosti vyhověl a sodu vyměnil za gin. Vytvořil tak nový drink, který si hrabě oblíbil natolik, že se stal jeho pravidelnou objednávkou a časem mu propůjčil i své jméno.

Výše popsaný příběh má nicméně jeden háček. Plukovník Hector Andres Negroni přišel při svém genealogickém průzkumu rodu na to, že až do 11. století neexistuje jediná zmínka o hraběti Camillu Negronim. Naštěstí ale máme i druhou verzi, která přisuzuje zásluhy generálovi Pascalu Olivier Comte de Negronimu. Tento francouzský voják bojoval v prusko-francouzské válce v roce 1870 a během večírku s přáteli v důstojnickém klubu Lunéville údajně představil svůj vlastní hořký nápoj založený na vermutu. Mělo se jednat tedy o původní Negroni koktejl.

Který z příběhů je pravdivý, to je předmětem vášnivých sporů až do dnešních dnů a je velkou otázkou, jestli se vůbec někdy dozvíme pravdu. První písemná zmínka o koktejlu Negroni se objevuje v roce 1949. V knize s názvem El bar: Evolución y arte del cocktail, jejímž autorem je Jacinto Sanfeliu Brucart, najdeme Negroni recept v poměrech: ¼ gin, ¼ italský vermut a ½ Campari. 

Jak řekl americký herec a režisér Orson Wells v roce 1947 při natáčení filmu Black Magic, když v Římě ochutnal své první Negroni: „Hořkost je vynikající pro vaše játra a gin je špatný pro vás. Navzájem se vyvažují.“ Tak s chutí do míchání.

negroni

Jak na to správné Negroni?

Recept na klasický Negroni koktejl s ginem najdete ve starším článku. Při jeho míchání doporučujeme vyzkoušet experimentovat s různými značkami a typy ginů, protože každý v koktejlu vyzní jinak. Můžete také trochu změnit poměry ve prospěch ginu, aby se mohl naplno projevit. Téměř bez práce se nabízí varianta takzvaného RTE (ready to enjoy) Negroni, kterou vyrábí samotné Campari. Stačí jen otevřít lahev, obsah nalít do skleničky s ledem, ozdobit plátkem pomeranče a můžete vychutnávat.

Pokud nejste velcí příznivci hořkých chutí, zkuste do drinku místo Campari zapojit sladší Aperol. Ten v Negroni funguje také skvěle.

aperol negroni

Recept na Honzovo Negroni

Pokud byste chtěli vyzkoušet, jaké Negroni chutná mně, tak tady je můj recept.

Ingredience:

2 cl Garage22 Habanero gin

2 cl Punt E Mes vermut

2 cl Campari

Postup přípravy:

Do míchací sklenice s ledem postupně odměřte všechny ingredience. Koktejl pořádně promíchejte barovou lžičkou (10 až 20 vteřin). Přes barové sítko koktejl přelijte do vychlazené nízké sklenice na velký kus ledu nebo na ledové kostky. Ozdoba není potřeba.

Proměna jména s výměnou alkoholu

Pouhé tři ingredience ve stejném poměru dodávají koktejlu úžasný balanc, ale také spoustu prostoru pro experimenty. Nebojte se sami zkoušet nové varianty. S jinými druhy alkoholu získává Negroni i jiná jména.

Boulevardier: bourbon Negroni

Kingston: rum Negroni

Rosita: tequila Negroni

Negroski: vodka Negroni

Dutch Negroni: genever Negroni

Cardinale: suchý, bílý vermut místo červeného

Předchůdci, variace a jejich receptury

Existuje pouze hrstka koktejlů, které by měly tolik různých variací jako populární Negroni. Níže najdete receptury drinků, ze kterých koktejl vychází, stejně jako jeho populární twisty.

negroni twist

Milano-Torino (Mi-To)

4,5 cl Campari

4,5 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)

Ingredience nadávkujte na led a pořádně promíchejte, přelijte do vychlazené, nízké sklenice na velký kus ledu a ozdobte plátkem pomeranče.

Americano

4,5 cl Campari

4,5 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)

Soda

Do vysoké sklenice nadávkujte Campari a vermut, sklenici naplňte ledem a dolijte sodou. Lehce promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

Milano Torino

Negroni Sbagliato

3 cl Campari

3 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)

6 cl prosecco

Do nízké sklenice naplněné ledem nadávkujte všechny ingredience, lehce promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

White Bohemian Negroni

3 cl Gin

3 cl Becherovka

3 cl Lillet Blanc

Všechny ingredience pořádně promíchejte s ledem a přelijte do vychlazené nízké sklenice na velký kus ledu a ozdobte kůrou z růžového grepfruitu.

ready to enjoy

Negroni Sour

2 cl Gin

2 cl Campari

2 cl červený vermut (Martini rosso, Cinzano rosso nebo Punt E Mes)

2,5 cl čerstvá citrónová šťáva

1,5 cl cukrový sirup (1:1, voda:cukr)

1 bílek

Všechny ingredience nadávkujte do šejkru a protřepte bez ledu (dry shake), aby se bílek dobře promíchal s ostatními složkami. Do šejkru nasypte led a drink ještě jednou protřepte s ledem. Koktejl přeceďte přes jemné sítko do vychlazené skleničky s ledem. Ozdobte pomerančovou kůrou.

Na zdraví!

Ginový průvodce Honzy Vlasáka – přečtěte si další články:

Ginový průvodce č. 1: Co je gin?
Ginový průvodce č. 2: Historie ginu
Ginový průvodce č. 3: Jak se vyrábí gin
Ginový průvodce č. 4: Chuťová mapa ginů
Ginový průvodce č. 5: Jak degustovat gin?
Ginový průvodce č. 6: Nejznámější ginové drinky - Gin&Tonic
Ginový průvodce č. 7: Investice do ginu
Ginový průvodce č. 8: Nejznámější ginové drinky - Martini
Ginový průvodce č. 9: Nejznámější ginové drinky - Negroni  – tento článek jste právě přečetli
Ginový průvodce č. 10: Gin ve světě - Anglie
Ginový průvodce č. 11: Gin ve světě - Skotsko
Ginový průvodce č. 12: Gin ve světě - Španělsko a Itálie
Ginový průvodce č. 13: Gin ve světě - Japonsko a zbytek Asie
Ginový průvodce č. 14: Gin u nás - české giny

Vyzkoušejte dobroty z článku

OMG Gin Žufánek 0,5l 45%
SKLADEM > 5 Ks 666 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Campari Bitter 1l 25%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 555 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Aperol Aperitivo 1l 11%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 454 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Becherovka 1l 38%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 444 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Lillet Blanc 0,75l 17%
SKLADEM 1 Ks a ihned na 1 prodejně 444 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Anno Domini Prosecco DOC 0,75l 11%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 239 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem