skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Předvánoční inspirace na drinky se sloe ginem
S příchodem adventu jsou vánoční svátky už opravdu na dosah ruky. Stromy na náměstích září, stejně jako výzdoba měst a vsí se třpytí a leskne. Kromě alkoholických adventních kalendářů z naší nabídky, které vám zpříjemní čekání, a návodem na přípravu domácího vaječného likéru, přicházíme s předvánoční inspirací na koktejly ze sloe ginu.
Co je to sloe gin?
Jde o anglický červený likér z ginu a trnek. Alkoholická síla likéru se nejčastěji pohybuje mezi 15-30 %, ale aby mohl mít likér v názvu „sloe gin“, tak podle evropské legislativy musí obsahovat minimálně 25 % alkoholu. Je to také jediný likér, který ve svém názvu může obsahovat slovo „gin“, aniž by se musel doplňovat o dodatek „likér“.
Jak se sloe gin vyrábí?
Výroba tohoto krásně rudého nápoje je vcelku snadná, a pokud máte u domu pár trnkových keřů, tak si to můžete sami vyzkoušet.
K výrobě sloe ginu jsou třeba zralé trnky. Nejčastěji se keře začínají česat po prvních mrazících (konec října až začátek listopadu). Pokud jsou trnky ještě tvrdé, nejsou zralé. Nasbírané plody se očistí od zbytků větviček, lístků a dalších nečistot a pak se podle mnoha receptů mají propíchnout trnem z daného keře nebo stříbrným špendlíkem. Jde o narušení struktury plodu pro následnou maceraci. Stejného a možná i lepšího efektu lze dosáhnout, když nasbírané trnky necháte zmrznout v mrazáku.
Připravte si sterilizovanou skleněnou nádobu, pokud možno se širokým hrdlem, a plody nasypte do poloviny objemu. Zbytek doplníte vaším oblíbeným, nejlépe London dry ginem. Doporučujeme nešetřit a použít kvalitní gin, protože výsledek může být dobrý jen tak jako jeho vstupní ingredience.
Pak už nezbývá než umístit nádobu na tmavé, suché místo a čekat dva až tři měsíce, po které se nám bude gin infuzovat. Je dobré jednou za čas s nádobou párkrát otočit.
Jakmile jste s výsledkem spokojeni, je třeba sloe gin přecedit přes jemné sítko, aby se odfiltrovaly pokud možno všechny usazeniny. Můžete likér také trochu dosladit cukrovým sirupem nebo medem.
Zbylé trnky po výrobě sloe ginu můžete znovu použít třeba na výrobu domácí trnkové marmelády.
Extra tip: Na začátku macerace můžete do nádoby umístit i rozdrcenou mandli pro zdůraznění marcipánových tónů.
Koktejly se sloe ginem
Sloe gin si můžete vychutnat samotný, na ledu nebo v jednom z následujících koktejlů.
Sloe Royal
Ingredience:
- 2 cl sloe ginu (třeba Little Urban Sloe Gin)
- 10 cl prosecca nebo champagne
- čerstvá citronová kůra na ozdobu
Postup přípravy:
Do flétny na nožičce odměřte sloe gin, dolijte šumivým vínem a drink lehce zastříkněte čerstvou citronovou kůrou.
Sloe Negroni
Ingredience:
- 2 cl sloe ginu (třeba Hayman’s Sloe Gin)
- 2 cl ginu
- 2 cl Campari
- 2 cl červeného vermutu (třeba Martini Rosso)
- plátek pomeranče na ozdobu
Postup přípravy:
Nízkou sklenici zasypte po okraj kostkami ledu, postupně odměřte všechny ingredience a několikrát lžičkou promíchejte, aby se koktejl pořádně vychladil. Drink ozdobte plátkem pomeranče.
Sloe Gin Fizz
Ingredience:
- 5 cl sloe ginu (třeba Elephant Sloe Gin)
- 2 cl citronové šťávy
- 1 cl cukrového sirupu
- soda na dolití
- plátek citronu na ozdobu
Postup přípravy:
Vysokou sklenici zasypte kostkami ledu. Do šejkru nadávkujte gin, šťávu z citronu a cukrový sirup a pořádně protřepejte s ledem. Přes sítko nalijte obsah šejkru do sklenice a dolijte sodou. Lžičkou drink lehce promíchejte a ozdobte plátkem citronu.
Tip pro vás: Pokud byste chtěli Sloe Gin Fizz trochu zjemnit a mít drink nadýchanější, přidejte do šejkru jeden vaječný bílek.
Trnkový svařák
Ingredience na jednu porci:
- 25 cl jablečného džusu
- 5 cl sloe ginu (třeba Monkey 47 Sloe Gin)
- směs koření (skořice, badyán, hřebíček, kardamom)
- plátek pomeranče a kousek skořice na ozdobu
Postup přípravy:
Do příslušně velikého hrnce odměřte požadované množství džusu a nasypte koření. Nechte směs pořádně prohřát (ale ne vařit) po dobu 5-10 minut. Naplňte hrníčky, přilijte sloe gin a ozdobte plátkem pomeranče a kouskem skořice.
Na zdraví!