Představujeme české značky: Rozhovor s Petrem Stromským ze Zubří [Video rozhovor]

6. 11. 2021 | Jan Vlasák
Kategorie: Gin

Pálenice ZubříNic nám na Alkohol.cz nedělá větší radost, než rostoucí množství českých výrobců v naší nabídce. V následujících měsících bychom vám proto chtěli postupně představit malé české destilerie, kde se vyrábí parádní dobroty světového kalibru. Třeba řemeslné giny, které si v kvalitě nezadají s těmi britskými.

Už jste mohli zjistit, jak se vyrábí giny Garage 22, Little Urban Distillery, Endorphin a TŌSH. Za pátým rozhovorem jsme se rozjeli za Valašské Meziříčí, do obce Zubří. V roce 2011 tu vznikla stejnojmenná pěstitelská pálenice, která navazuje na rodinné zkušenosti a s láskou pálí autentické destiláty z ovoce jak pod svou značkou, tak pro lidi ze svého okolí. O tom, jak se rodinná palírna Zubří dostala k výrobě ginu a jak se ginu na Valašsku daří, jsme si povídali s Petrem Stromským.

Jak začala vaše cesta a kdy jste se dostali k destilování ginu?
Moje destilační cesta začala někdy v 90. letech a byla to cesta mnohdy trnitá, nicméně velmi zajímavá. Ale 90. léta bych přeskočil. Tady v prostorách pálenice Zubří jsem s výrobou lihovin začal v roce 2015 a gin jsme začali vyrábět v roce 2019. Od roku 2015 jsme vyráběli veškeré, řekněme základní destiláty: slivovice, hruškovice, meruňkovice, třešňovic​e​ a další.

Jaké ovoce nejčastěji destilujete v rámci pěstitelského pálení?
V rámci pěstitelského páleni v našem regionu vítězí jablka. I když slivovice je na 100% valašský produkt, jablko vítězí. Samozřejmě je to pragmatický důvod: švestky rodí poměrně málo, často v květu pomrznou. Jablko je nenáročné.

Co považujete za nejzajímavější věc, kterou jste vydestiloval?
Jednoznačně Zubří gin z láhve. Především proto, že se maximálně podařil. V žádném případě to není poslední. Povedla se také šípkovice. Dál se uvidí. V každém případě to jsou věci, které jsou spíše pro lidi, kteří hledají nějaké zvláštnosti a v žádném případě z toho nebude masová výroba. Ale proto tady jsme.

Gin z láhve

Jak dlouho vám trval vývoj ginu?
Původní myšlenka přišla od jednoho mého zákazníka, který řekl, že by chtěl ochutnat můj gin. Ten nápad mě zaujal a rozhodl jsem se, že můj gin by měl být český gin světového typu. Tak jsem si přečetl o výrobě ginu a podle svého uvážení jsem namíchal a navážil ingredience, šoupnul to do skleněného destilačního přístroje, který se používá na vzorky a výsledek nebyl vůbec špatný. Tak jsem to samé udělal ve velkém a ono se to povedlo. Ale abych to moc nezjednodušoval, tak celý proces mohl trvat asi půl roku.

Kolik botanicals obsahuje váš řemeslný Gin z lahve?

Pět. Pouhých pět. Největší část tvoří jalovcové plody, druhou největší část tvoří koriandr, pak je tam andělika lékařská a další bylinky, které bych nechtěl zmiňovat.

Čím je Gin z láhve originální?

Nedá se říct, že by byl originální svým složením, protože jsou to všechno ingredience, které se do ginu vždycky používaly a používají. Myslím si, že nejdůležitější je to, že je náš gin vydestilovaný a jen zředěný vodou na požadovanou lihovitost. Není tam už žádný přidaný líh. Protože jiné, dost často velké světové firmy, výsledný destilát ještě trošku dolihovávají.

Originální destiláty

Jak se daří ginu vedle tradičních ovocných destilátů, které jsou pro váš region typické? 

Dobře. Každý člověk něco upřednostňuje a tady v tomto kraji je to především slivovice, hruškovice a další destiláty z ovoce. Náš gin si najde zákazníky zvláště u mladších ročníků. Ale tím netvrdím, že ten člověk zavrhuje slivovici. Prostě gin je jiná kategorie než ovocné destiláty. Já osobně si myslím, že gin by se měl pít jako long drink, což je další věc, která se s ovocným destilátem nedá srovnávat. Takže ginu se tu daří dobře, i když třeba prodejů valašské slivovice nedosahuje a své konzumenty si pořád hledá.

Kolik litrů ho ročně prodáte?

Není to žádné závratné číslo. Já pořád doufám, že jsme na začátku. Je to zhruba tisíc půllitrových lahví ročně, takže asi 500 litrů. 

Přemýšlíte o rozšíření ginového portfolia?
Nová variace ginu je už na světě. Bude to GIN Hafera. Hafera je ve valašském nářečí borůvka. Je velmi povedený, jen mne mrzí, že bude čirý jako každý jiný. Přírodní barva z macerátu, která je nádherná, časem na světle zčervená a už to není ono.

Rodinná palírna Zubří

Je možné si přijet vaší pálenici prohlédnout? 

Dá se říct, že téměř kdykoliv po telefonické domluvě  jsme schopni zorganizovat prohlídku s ochutnávkou. Ideální počet osob je mezi 3 až 8 pro takovou příjemnou atmosféru, abychom se tu do našeho mikro provozu pohodlně vešli a dobře se slyšeli.

Mnohokrát děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí!

Podívejte se také na náš video rozhovor, ve kterém se o palírně slivovice a dalších dobrot v Zubří dozvíte více. Pokud budete mít cestu, určitě doporučujeme prostory navštívit a destiláty ochutnat přímo na místě. V opačném případě si vyberte z nabídky Alkohol.cz a užijte si báječnou chuť jejich originálních destilátů doma. Co třeba nezvyklá bezovice nebo český Absinth Verte Zubří?

Autentické destiláty

Na zdraví!

 

Vyzkoušejte dobroty z článku

Slivovice Zubří 0,5l 50%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 599 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Meruňkovice Zubří 0,5l 50%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 645 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Třešňovice Zubří 0,5l 50%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 519 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Bezovice Zubří 0,5l 42%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 625 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem