skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Rumová postupka: Zacapa Centenario 23 Gran Reserva VS Rom de Luxe Consummatus Batch 2
Rumy z Guatemaly vlastně pocházejí z jedné, státem ovládané palírny – Industrias Licoreras de Guatemala. Vlajkovou lodí této produkce je zajisté rum Zacapa Centenario 23 Gran Reserva, který jsem si do souboje zvolil coby příklad „mainstreamové“ a známé lahve. Aby bylo o čem povídat, na straně druhé jsem vybral logicky méně frekventovanou lahev, v tomto případě až raritní – Rom de Luxe Consummatus Batch 2. Test rumů začíná.
Zacapa Centenario 23 Gran Reserva
Značka Zacapa je velmi důležitým hráčem nejen na trhu rumů, ale všech prémiových destilátů. Vlastníkem je obří korporát Diageo, u nás zastoupený firmou Stock. Rum Zacapa se v minulosti dostal do síně slávy. A není divu, vždyť Lorena Vasquéz s ním sklízí kopu slávy už notně dlouho dobu. Značce Zacapa nelze upřít ještě jednu důležitou roli – před nějakými 15 – 20 lety naučila pít Čechy prémiový rum a pomohla tak otevřít kapitolu RUM, na níž vznikl člověk, kterém dnes říkáme „rum geek“!
Představení rumu
Rum je to ale vyráběný důmyslně, aby bylo jeho umístění na západní trhy úspěšné. Je prostě míchán velmi líbivě a přitom, z mého pohledu, splňuje terroir Střední Ameriky.
Degustace rumu
Vůně je výrazně ovocná a už od prvního přivonění láká k ochutnání. Je jasné, že Zacapa ví, co dělají. Na patře je až překvapivě suchý, s příjemným podpisem sudů po sherry. Jsou tu noty ovoce, ale také káva nebo čokoláda. Je to velmi snadno pitelný rum, který funguje sám o sobě i v koktejlech.
Rom de Luxe Consummatus Batch 2
V porovnání se značkou Zacapa je dánský bottler Rom de Luxe úplně z jiného těsta. Jak už označení „bottler“ napovídá, majitelé si rum nevyrábějí, nýbrž jej kupují od palíren z celého světa a následně buď rovnou lahvují, nechávají dále zrát v sudech nebo blendují, což je případ tohoto vzorku.
Představení rumu
Jedná se o blend nezrajícího rumu z Jamajky a dvou zrajících rumů z Barbadosu a Guatemaly (zde je ta spojitost se Zacapou). Stáří těchto 2 složek výrobce neudává, nicméně pospolu zrály rumy v Evropě dalších 16 měsíců, a to v sudu typu ex-bourbon, ve kterém dříve zrál rum z Nikaraguy. Na závěr bylo do směsi přidáno 12g cukru/ l a naředěno na 42 % alkoholu. Základem byla vždy melasa a destilace proběhla jak na kolonách, tak i kotlíku.
Ochutnávka rumu
Vůně a chuť mě naprosto překvapila! Mladá a řízná „Jamajka“ je v rumu nádherně znát. Přitom díky ostatním rumům je celek hezky pitelný a vyvážený. Obsažený cukr a nižší množství alkoholu se postará o zážitek z hromady vůní a chutí. Více se dozvíte v mém videu, kde oba rumy rozebírám detailněji.
Srovnání rumů a výsledek degustace
Jaký rum vybrat? Pokud se v rumovém světě chcete pohybovat a nabírat vědomosti, je zapotřebí ochutnat alespoň několik mainstreamových lahví, a tou Zacapa samozřejmě je. Máte-li ale toto období úspěšně za sebou, všemi 10 doporučuji zkusit jeden z rumů značky Rom de Luxe, například ten dnes testovaný. Jedná se o raritní limitovanou edici, která je současně zajímavá i hezky pitelná. A pokud nevíte, jak vybrat správný rum, přečtěte si můj další článek.
Podívejte se i na předchozí díly Rumové postupky.

