Nealkoholické destiláty - jak se vyrábí nealko giny, rumy a další

1. 2. 2024 | Jan Vlasák

nealko destilátyMnoho lidí hledá v dnešní době zdravější alternativy k tradičním alkoholickým nápojům, a tak není divu, že se nealkoholické destiláty stávají stále oblíbenějšími. Možná se ptáte, co přesně jsou zač, jak se vyrábí nealkoholická vodka, nealkoholický gin, nealko whisky nebo nealko rum, a v čem může být jejich konzumace přínosná? Právě v tomto článku vám přinášíme všechny důležité informace o nealkoholických destilátech.

Co jsou nealkoholické destiláty?

Ano, v životě nás potkává mnoho příležitostí, kdy rádi sáhneme po skleničce něčeho dobrého a připijeme si. Ne vždy je ale vhodné, aby obsah dané sklenky byl alkoholický. Důvodů může být hned několik. Užívání léků, těhotenství, řízení vozu, nebo jen prostě nechcete pít alkohol. Popularita nízkoalkoholických a nebo úplně nealkoholických destilátů, stejně tak, jako nealkoholických vín, se rok od roku zvyšuje. Tyto produkty si vydobyly neotřesitelnou pozici na policích v obchodech i v nápojových sekcích na menu. 

Existují dva hlavní druhy nealkoholických destilátů. Dealkoholizované neboli odalkoholizované destiláty a výrobky, které jsou již od začátku tvořené na bázi vody. Stejně tak, jako u alkoholických nápojů, platí i u těch nealkoholických, že na trhu potkáváme různou kvalitu i cenu produktů.

nealkoholické destiláty

Proces výroby nealkoholických destilátů

Výrobní proces nealko destilátů se skládá z několika kroků. Každý z nich by sám o sobě mohl sloužit k výrobě nealkoholického nápoje. Často je to ale jejich kombinace, jíž výrobci využívají, aby vytvořili co nejkvalitnější produkt. I z důvodu složitosti celého výrobního procesu se ceny nealkoholických destilátů pohybují na úrovni svých alkoholických alternativ.

Macerace

Macerace je proces namáčení ingrediencí v tekutině, čímž se jejich chuť přenáší do tekutiny. Stejně tak funguje například příprava čaje. Při výrobě nealkoholických nápojů tedy výrobci přidávají ingredience v mleté nebo nasekané podobě do tekutiny s nízkou koncentrací vody. Takovou tekutinou může být šťáva, alkohol (který se poté oddestiluje) nebo glycerin. Chutě ingrediencí se postupem času přenášejí do zvolené tekutiny díky procesu, který se nazývá osmóza

Velkou roli hraje teplota, při které se chutě látek přenášejí. V teplejším prostředí probíhá macerace rychleji a může se uvolňovat více chuti. Ale moc vysoká teplota škodí například bylinkám, takže je důležité ji přizpůsobit konkrétním ingrediencím. Po dokončení macerace stačí směs pořádně přecedit a zbyde lahodná chuť.

Destilace

Většina nealkoholických destilátů vzniká, jak už název napovídá, především destilací. Destilovat můžeme téměř cokoli v tekuté podobě. Při tomto technologickém procesu se totiž oddělují kapaliny s různou těkavostí. Kapalina ve sběrné baňce pak bývá výraznější. Nosičem aromatických látek může být alkohol, glycerin, stejně tak dobře to ale může být například voda.

Postup destilace nealko destilátů je velmi podobný jako u těch alkoholických. Jejich základem ale není zkvašená ovocná šťáva, obilí ani melasa. Bývá to většinou macerát látek, které chceme do tekutiny promítnout. Pokud je tento macerát alkoholický, tak se destilací může dealkoholizovat. Jelikož se alkohol odpařuje při nižší teplotě než voda, tak se v určitém bodě ze směsi odpaří a zůstane tekutina s minimálním zbytkovým obsahem alkoholu (do 0,5 %). Při destilaci nealkoholického macerátu se zvýrazní veškeré použité chutě a pokud žádný alkohol do procesu nevstoupil, nemůže být ani na jeho výstupu.

nealko gin

Infuze

Infuze je postup, který je velmi podobný maceraci. Přesněji řečeno, macerace je jednou z forem infuze. Jde také o přenášení chutí a aromat do tekutiny a existuje více metod, jak infuzovat. V případě výroby nealko destilátů se nejčastěji můžeme setkat s parní infuzí

Při destilaci se tekutá látka mění v plynnou, která stoupá. V destilačním zařízení pak může být v různé výšce umístěn koš s květinami nebo bylinami, kterým páry procházejí a získávají jejich chuť. Páry pak v další časti opět mění své skupenství na kapalné, ale už ochucené zvolenými ingrediencemi.

Perkolace

Děláte si doma filtrovanou nebo překapávanou kávu? Tak to je vlastně princip perkolace. Ve filtru jsou umístěné ingredience, jejichž chutě a aromata si přejeme promítnout do tekutiny. Daná tekutina, v tomto případě nejčastěji čistá voda, se přelije přes směs a nechá se po dobu několika hodin prokapávat skrz. Stejně jako u macerace, i tady je důležitá teplota, při které proces probíhá, kvůli použitým ingrediencím.

Perkolace je dalším druhem infuze a pro některé látky může být vhodnější než macerace nebo parní infuze. Výrobci musí sami zvolit, jaké látky chtějí do výsledné tekutiny promítnout a jaká forma přenesení chuti je pro danou ingredienci nejvhodnější.

Lisování za studena

V tomto případě jde o proces extrakce olejů a aromat látek za aplikace tlaku. A bez použití tepla. Mnoho ingrediencí při zvýšení teploty uvolňuje nežádoucí chutě a proto se na tyto delikátní přísady aplikuje pomalý a jemný tlak, aby se extrahovala jejich šťáva nebo oleje. Tato metoda je vhodná pro získání chutí například květin nebo čerstvých bylin.

destiláty bez alkoholu

Výhody a vlastnosti nealko destilátů

Odborné studie poslední doby nás přesvědčují o tom, že požívání alkoholu v jakémkoli množství negativně působí na naše zdraví. Samozřejmě čím větší množství, tím hůř. Destiláty bez alkoholu jsou tedy vhodnou volbou pro všechny, kdo preferují zdravý životní styl. Ale také jsou skvělou alternativou pro všechny, kteří si sem tam skleničku dají, jen zrovna nemohou. Přeslazené limonády, ovocné džusy, nealkoholické pivo nebo prostá voda už nejsou jediné možnosti na nápojových lístcích. 

Alkohol také není zrovna vhodný, pokud si hlídáte svou váhu. Gram alkoholu obsahuje zhruba 7 kalorií a na panák (0,04 l) destilátu se sílou 40 % to vychází na cca 90 kcal. Pro porovnání malé pivo (0,3 l) „desítka“ v sobě ukrývá přibližně 111 kcal a malinovka „do čtyřky“ (0,4 l) má cca 100 kcal. Čím nižší obsah alkoholu, tím nižší je i obsah kalorií.

Nealko destiláty mohou na druhou stranu také obsahovat malé množství cukru (cukr je dobrým nositelem chuti), takže jejich kalorická hodnota není nulová a jsou primárně určené pro použití v míchaných nápojích a nealkoholických koktejlech, takže do rovnice vstupují i další použité ingredience. Nicméně pořád nealko Cuba Libre nebo nealko Mojito budou z hlediska kalorií méně náročné. Jinak budou vypadat stejně jako jejich alkoholické protějšky a vy budete mít čistou hlavu i po jejich požití.

Použité suroviny

V nealkoholických destilátech jsou použité přírodní esence a aromata rostlinných látek, které mají přiblížit chuť jejich alkoholickým protějškům. Tyto chuťové látky jsou pak podpořeny minimálním množstvím cukru a konzervanty. U alternativ k rumům a whisky jsou pak do celého mixu přidána ještě přírodní barviva pro tmavou barvu, které jinak destiláty získávají z pobytu v sudu. 

Výrobci jsou různí ve všech odvětvích a ani u nealkoholických destilátů nemůžeme generalizovat a házet všechny do jednoho pytle. Někteří používají kvalitnější suroviny a méně stabilizátorů, jiní více. Pravdou ale je, že alkohol je sám o sobě výborným konzervantem, který v tomto případě schází. Většina výrobců nealko destilátů se proto shoduje v tom, že po otevření láhve je vhodné její obsah zpracovat během několika týdnů (průměrně se udávají asi 2 měsíce), aby byla kvalita co nejvyšší.

nealko whisky

Nejznámější značky a produkty

Ceder’s

Značka Ceder's pochází ze Švédska a při výrobě svých nealko destilátu pracuje s křišťálově průzračnou skandinávskou vodou a bylinkami rostoucími mimo jiné také v jihoafrických Cedrových horách. Surovin je samozřejmě víc, výsledek je však naprosto ojedinělý. V Čechách dostupný Ceder's Gin Crisp je harmonickou kombinací tradičního s exotickým. Tento průzračně čirý nealko gin rozzáří míchané drinky dotekem okurky či heřmánku a v jeho základu je jako u každého ginu dominantní jalovec. Je proto vhodný do každého drinku, do kterého byste použili klasický gin. 

Whitley Neill

Všechny nealkoholické giny značky Whitley Neill jsou inspirovány nádhernou anglickou venkovskou zahradou a vznikají na rotačním kuželovém vakuovém destilačním přístroji, který je naprosto unikátním v celé Velké Británii. Tento proces zajišťuje, že při destilaci  nedojde ke spálení ani těch nejdelikátnějších chutí ani znehodnocení nejjemnějších aromatických tónů. Užít si ho můžete v chuti šťavnaté maliny nebo v kombinaci osvěžující rebarbory se zázvorem a výborně se hodí například k toniku.

Crodino

Crodino má svou chutí velmi blízko k bylinným likérům a vyrábí se v Itálii už od roku 1964. Italové jsou pověstní svými odpoledními siestami, kdy se nikam nespěchá. A ani tady se při výrobě nepospíchalo. Výjimečná chuť tohoto aperitivu se ze směsi bylin extrahuje dlouhých šest měsíců. Až poté se může ze své domovské obce Crodo vydat na cestu v ikonických malých lahvích o objemu 100 ml. Jako hořký aperitiv Crodino nejlépe chutná ve vinných skleničkách s plátkem citronu a ledem. Toto servírování zdůrazňuje bohatou citrusovo-ovocnou chuť s kořeněným dozvukem. Skvělá je také kombinace se sodou jako lehký spritz.

Hledáte další inspiraci pro tvorbu domácích nealkoholických koktejlů? Chcete rozšířit svůj nápojový repertoár? Mrkněte do našeho článku s recepty. Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

Nealko
Ceder's Crisp 0,5l 0%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 499 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Nealko
Gordon's 0.0% Alcohol Free 0,7l
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Nealko
Carl Jung Chardonnay 0,75l 0,5%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 178 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Nealko
Whitley Neill Rhubarb & Ginger 0,7l 0%
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Nealko
Big Kahuna Pineapple 0,7l 0%
SKLADEM > 5 Ks 585 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem