Ginový průvodce: Gin ve světě - Japonsko a zbytek Asie

19. 9. 2023 | Jan Vlasák
Kategorie: Gin

destiláty z japonskaAsijská gastronomie nás upoutává už mnoho let. Různorodou kuchyni jednotlivých států jsme se postupem času naučili rozeznávat, správně pojmenovávat a mnozí z nás se do ní zamilovali. Z nápojové gastronomie dálného východu stojí za zmínku japonské whisky, které si před několika lety podmanily celý svět a poptávka po nich byla tak vysoká, že japonské destilérky byly nucené zrušit udávání stáří destilátů.

Ani východoasijské země v čele s Japonskem ale nedokázaly odolat tlaku moderních trendů a gin si získává svou zaslouženou pozornost jak u konzumentů, tak u výrobců. Po Anglii, Skotsku, Itálii a Španělsku​ v tomto díle Ginového průvodce prozkoumáme cesty ginu na dálný východ, v čem se liší od „západních“ ginů a blíže prozkoumáme nejznámější destilérky a jejich produkty.

alkohol z japonska

Náhled do historie ginu v Japonsku

Je to právě Japonsko, odkud pochází první asijské zmínky o ginu. Podle dochovaných záznamů gin do Japonska přivezli na svých lodích holandští obchodníci v období Edo (1603 - 1867) a to konkrétně na ostrov Dejima v zálivu Nagasaki. Bohužel neexistují žádné konkrétnější informace a tak se můžeme spíše domnívat, že dovezený destilát byl s největší pravděpodobností holandský genever. A také časové okno by se dalo trochu zúžit na období mezi polovinou 17. a 18. století, kdy Sjednocená východoindická společnost zažívala v Asii největší rozkvět. Je také velmi pravděpodobné, že holandská enkláva, která v Japonsku zůstala i po zániku Společnosti, zkoušela vyrábět vlastní destilát s jalovcovými bobulemi už na počátku 19. století. 

Zbytek Asie o své ginové minulosti mlčí. Jedinou, ale o to výraznější, výjimkou je Indie, kde v 18. století během okupace Velkou Británií vzniká spojení chininových tablet jakožto léku proti malárii a ginu u britských důstojníků. A tato kombinace se postupem času transformuje do nejpopulárnějšího drinku s ginem vůbec: Gin & Tonic.

japonské destiláty

Perfekcionismus v likvidní podobě

Bavíme-li se o této ginové vlně popularity, dokážeme velmi přesně ukázat prstem na „ten první“ japonský gin. V roce 2016 destilérka v Kjótu vypouští na světlo světa první craftový, japonský gin Ki No Bi. Velmi brzy poté se přidávají další velké i malé značky z různých prefektur a gin si na lokálním trhu získává své místo a staví se na stejnou úroveň jako další japonské destiláty.

Je to snad dáno precizností, která platí pro alkohol z Japonska obecně, různorodostí lokálních botanicals nebo pravděpodobně kombinací obojího, čím japonské giny okouzlily celý svět. Z těch nejpopulárnějších japonských botanicals používaných při výrobě je určitě třeba zmínit citrus yuzu, květy třešní sakura, pepř sancho nebo různé druhy zelených čajů. Giny z Japonska ale také stojí na různých destilátech. Respektive vstupní základní alkohol může být u těchto ginů třeba z pšenice či kukuřice nebo také trochu neobvykle z rýže nebo sladkých brambor až dokonce z cukrové třtiny, která je také pěstována na jižních japonských ostrovech. Samotní výrobci přistupují k výrobě ginu s velkou pokorou a respektem k jednotlivým složkám, takže není neobvyklé narazit na giny, kde se destiluje každá botanical zvlášť nebo v různých skupinách a kombinacích, aby byl co nejlépe využit potenciál každé ingredience. 

Ani další státy východní Asie na sebe nenechaly dlouho čekat a nové ginové značky se začínají objevovat v Indii, Thajsku, Vietnamu, na Filipínských ostrovech a v dalších zemích. Některé z nich si už svou cestu k nám do České republiky našly. Ty další můžeme zatím ochutnat buď při návštěvě v sousedním Německu nebo během cest do daných zemí. Pro drtivou většinu asijských ginů platí, že se snaží co nejlépe zprostředkovat svým konzumentům chutě regionů, ve kterých vznikají a ingrediencí, které k tomu mají k dispozici, je opravdu nepřeberné množství. 

japonské giny

Nejznámější japonské a asijské destilérky a jejich značky

Kyoto distillery

Jak už bylo psáno výše, byl to právě gin Ki No Bi, který nastartoval éru japonských, potažmo asijských ginů v roce 2016. Své botanicals rozděluje do 6 skupin, které odrážejí krásu ročních období a jsou zvlášť destilovány. Mezi botanicals tak můžeme objevit například bambusové listy, červené listy bylinky shiso, zelený pepř sancho, citrus yuzu, zelený čaj gyokuro nebo zázvor.

Dalším ginem z produkce Kyoto distillery je Ki No Tou, gin typu Old Tom, který je oproti suché variantě ginu lehce doslazován černým cukrem z ostrova Yonaguni. Ki No Bi Sei také využívá stejné botanicals jako Ki No Bi, je ale narozdíl od něj lahvován při větší síle 54,5 % a je tak japonskou variantou Navy Strength ginu. Ki No Tea je gin vytvořený v kolaboraci s tradiční společností pěstující japonské čaje v Uji. Tento gin má pouze 3 skupiny a mimo lehké citrusové linky plodu yuzu je dominantní chuť dána čaji gyokuro a tencha. 

Nikka

Značka Nikka je jednou z dvou hlavních značek vyrábějící především japonskou whisky. Nicméně v roce 2017 obohatila své portfolio produktů o Nikka Coffey gin. S kávou tento gin nemá nic společného, jméno Coffey odkazuje na kolonový destilační přístroj, na kterém je gin vyroben. 

Dohromady obsahuje 11 botanicals a mimo 4 japonských citrusů v něm také najdeme pepř sancho nebo například jablka. Další zajímavostí tohoto ginu je, že botanicals jsou rozděleny do skupin a destilovány třemi různými typy destilace.

giny z japonska

Suntory

Suntory je druhou celosvětově známou značkou vyrábějící především japonské whisky. A byla to značka Suntory, která jako první mezi destiláty z Japonska zařadila i gin. V roce 1936 totiž vydala Hermes Dry gin a tento London dry gin byl na japonském trhu až to roku 1980. Značka na svou ginovou zkušenost navázala produktem Roku, který byl vydán v roce 2017. V nádherné šestiúhelníkové lahvi z Osaky se skrývá 6 typických japonských botanicals, které propůjčují ginu svou osobitost a těmi jsou listy a květy sakur, čaje sencha a gyokuro, sancho pepř a citrus yuzu.

Etsu

Etsu můžeme z japonštiny překládat jako potěšení. Jako jedna z mála značek Etsu disponuje dvěma palírnami, z nichž každá vyrábí rozdílné giny. Na severním ostrově Hokkaidó, v samotném srdci ostrova, u města Asahikawa sídlí destilérka, která produkuje Etsu Original a Etsu Pacific Water gin. Etsu Original v sobě kromě tradičních ginových botanicals v sobě skrývá ještě citrus yuzu a hořké kůry pomeranče. Etsu Pacific Water se od Original odlišuje použitím vody z hlubin pacifického oceánu, která je během destilace použita a propůjčuje ginu zajímavou lehce jodizovanou chuť.

Druhá destilérka Akita sídlí v severnější části největšího japonského ostrova Honšú u pohoří Ōu a je místem vzniku ginů Etsu Double Yuzu a Etsu Double Orange. Základní várka botanicals je pro oba dva citrusové giny před destilací macerována dlouhých 7 dní v alkoholu. Po destilaci jsou ještě dochucovány danými citrusy tak, aby naplno vynikl jejich potenciál. Etsu Double Yuzu v sobě navíc skrývá ještě známý zelený japonský čaj matcha.

giny z japonska

Nao Spirits

Tato malá destilérka nacházející v indickém státě Goa stojí za vznikem ginu Hapusa. Tento gin je druhým produktem destilérky a spatřil světlo světa v roce 2018. Jako jediný gin na světě ve svém srdci nese jalovcové bobule pouze z Himálaje. Jeho neobvyklou chuťovou paletu spoluvytváří také například citrus gondhoraj, kurkuma nebo mango, jakožto typické indické ingredience.

Saigon Baigur

Překrásná láhev ginu Saigon Baigur v sobě skrývá esenci Vietnamu. Tento gin byl do světa vypuštěn v roce 2020 a byl inspirován různorodostí a krásami státu Vietnam. Skrývá v sobě čerstvý citrus nazývaný Buddhova ruka, černý kardamom a nebo lotosový květ. Gin si bere za svůj symbol draka, který znázorňuje sílu a prosperitu, ale také přináší déšť, který je nezbytný pro každý zemědělský cyklus. Láhev ginu pak má vypadat právě jako dračí vejce.

 

Ginový průvodce Honzy Vlasáka – přečtěte si další články:

Ginový průvodce č. 1: Co je gin?
Ginový průvodce č. 2: Historie ginu
Ginový průvodce č. 3: Jak se vyrábí gin
Ginový průvodce č. 4: Chuťová mapa ginů
Ginový průvodce č. 5: Jak degustovat gin?
Ginový průvodce č. 6: Nejznámější ginové drinky - Gin&Tonic
Ginový průvodce č. 7: Investice do ginu
Ginový průvodce č. 8: Nejznámější ginové drinky - Martini
Ginový průvodce č. 9: Nejznámější ginové drinky - Negroni
Ginový průvodce č. 10: Gin ve světě - Anglie
Ginový průvodce č. 11: Gin ve světě - Skotsko
Ginový průvodce č. 12: Gin ve světě - Španělsko a Itálie
Ginový průvodce č. 13: Gin ve světě - Japonsko a zbytek Asie – tento článek jste právě přečetli
Ginový průvodce č. 13: Gin ve světě - Japonsko a zbytek Asie
Ginový průvodce č. 14: Gin u nás - české giny

Vyzkoušejte dobroty z článku

Roku Gin 0,7l 43%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 729 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Ki No Bi Gin 0,7l 45,7%
SKLADEM 4 Ks 1 349 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Ki No Bi Sei Gin 0,7l 54,5%
SKLADEM 4 Ks a ihned na 1 prodejně 2 059 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Nikka Coffey Gin 0,7l 47% GB
SKLADEM 3 Ks a ihned na 1 prodejně 1 079 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Baigur Saigon 0,7l 43%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 1 129 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Etsu Double Yuzu Gin 0,7l 43%
Dočasně nedostupné 999 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem