skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
BenRiach mění portfolio: Rozlučte se s parádními láhvemi s výraznou slevou
Něco končí, něco začíná. Ve skotské palírně BenRiach se rozhodli pro změnu a v roce 2020 překopali řadu svých whisky. Některé láhve prošly redesignem a změnou „receptury“ a trojice oblíbených whisky se loučí. BenRiach Heart of Speyside, BenRiach 10y a BenRiach 10y Curiositas – to jsou tři whisky, které už si v budoucnu nevychutnáme, i když desítka neodchází tak docela. Není to ale důvod k pláči, protože stále sehnat jdou, a k tomu za velmi hezké peníze… Rozlučte se s nimi, jak se patří.
Palírna BenRiach
BenRiach je destilerie, která v Česku není tolik etablovaná. Je to ale škoda, protože whisky to jsou moc pěkné. Stejně jako malá palírna, která se nachází na severu skotské oblasti Speyside, poblíž městečka Elgin. A má poměrně dlouhou historii…
Založil ji John Duff v roce 1989, jen rok poté, co o kousek dál založil palírnu Longmorn. Obě své palírny pak propojil kolejnicemi, aby usnadnil dopravu uhlí a surovin. Bohužel, pan Duff v byznysu dlouho nezůstal. Stejně jako na mnoho dalších majitelů palíren, i na něj dopadla krize po krachu bratří Pattisonů.
Nakonec byl nucen obě palírny prodat a noví majitelé pokračovali v produkci pouze v palírně Longmorn. BenRiach posloužila jako sklad whisky a využila se také místní sladovna, která fungovala nepřetržitě. Uběhlo více než 60 let, než se v palírně BenRiach opět začalo pálit, a to pod novými majiteli, společností Glenlivet, která se ujala palírny v roce 1965. Nedlouho poté také začali s výrobou nakuřované whisky, což bylo pro Speyside poměrně revoluční (údajně jde o první palírnu ve Speyside, která začala produkovat nakouřenou whisky tak, jak ji dnes známe). Významný byl rok 1994, kdy byla vůbec poprvé uvedena na trh BenRiach single malt, a to desetiletá verze, která se dělá dodnes. Dříve byla whisky určena pro blendy.
Billy a Rachel: Ikony za značkou BenRiach
Kvalitu produkce celkově posunulo převzetí palírny skupinou investorů v čele s Billy Walkerem v roce 2004. Billy je dnes legenda skotské whisky (aktuálně majitel a master blender v palírně GlenAllachie), a tak není pochyb, že během svého 12letého působení v palírně odvedl kus dobré práce, zejména co se sudů ve skladech týká. Za jeho „vlády“ se také zformovala základní single malt řada palírny. Ještě dnes najdete na starších vydáních whisky jeho podpis. V březnu roku 2016 ještě Billy vydává vůbec první cask strength whisky z palírny (tedy whisky v sudové síle). BenRiach Cask Strength Batch 1 je však jeho posledním počinem v palírně.
Prozatím poslední změna majitele se uskutečnila v roce 2016, kdy skupina Billyho Walkera prodala všechny tři palírny (GlenDronach, BenRiach a Glenglassaugh) americké společnosti Brown Forman. Není tajemstvím, že Billy palírny prodat nechtěl, ale jeho partneři zkrátka neodolali nabídce 281 milionů liber.
Vládu ve všech třech palírnách tak převzala Rachel Barrie, která nastoupila do úspěšně rozjetého vlaku. 4 roky od převzetí palírny pak bylo rozhodnuto, že základní řada whisky dostane zcela nový kabátek. A proměna to byla poměrně výrazná. Nejen, že palírna změnila logo, ale všechny whisky prošly zásadním redesignem. Některá stáčení byla nadobro ukončena, u jiných byla pozměněna „receptura“. Za zmínku také stojí, že v roce 2021 byla vydána limitka BenRiach Malting Season. Jedná se o první whisky BenRiach po 100 letech, která je vyrobena kompletně ze sladu z palírenské sladovny…
Zkuste je, už nebudou…
A tady se dostáváme k našemu triu lahví. Zatímco BenRiach 10, jakožto originální stáčení, zůstává jen s novým designem a lehce upravenou recepturou, Curiositas a Heart of Speyside již v produkci nenajdete. A tak se nabízí otázka: co je tedy ještě vyzkoušet, než kompletně zmizí z trhu?
BenRiach Heart of Speyside je, dá se říci, vstupní branou do světa BenRiach. A možná by se dala brát i jako vstupní whisky do světa Speyside. Jde o lehkou, svěží whisky s tóny ovoce, citrusů a vanilky. Nenáročná, snadno pitelná, nejen pro začátečníky.
BenRiach 10?Jak už bylo řečeno, je to vlajková loď. Whisky, která byla v roce 1994 vydaná jako vůbec první single malt z této palírny. I proto samozřejmě zůstává v základní řadě BenRiach navzdory velkým změnám. Jestli je lepší tahle desítka a nebo ta nová? To si můžete sami vyzkoušet, tedy dokud bude stará k mání. Má trochu plnější tělo než Heart of Speyside a osobně zde mám více koření.
BenRiach 10 Curiositas je pak whisky vyrobená z nakouřeného sladu. A také nese pěknou vzpomínku na historii palírny a 70. léta, kdy zde s výrobou nakouřených whisky začali jako první v oblasti Speyside. Jak chutná taková nakouřená „speysidovka“ tak můžete snadno vyzkoušet. Nečekejte, že vám fenoly sundají ponožky, ale spíše se připravte na takové jemné příjemné uzené maso…
Můj názor?
Osobně si myslím, že jsou to moc pěkné poctivé single malty. Jasně, stále jsou to whisky ze základní řady a zkušené whiskaře třeba z bot nevystřelí, ale věřím, že většina lidí si na nich pochutná. Vždyť za nimi stojí velmi zkušení master blendeři, což je jistou zárukou kvality. Navíc, pojďme si to říct narovinu, v právě probíhající akci jsou ty ceny velmi velmi příjemné…
Na zdraví!