skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Petr Pulkert
Whisky je zkrátka moje vášeň. Zajímám se o ni každý den a nikdy nevynechám příležitost něco nového ochutnat, nebo se něco nového dozvědět. Svět whisky je obrovský a stále je co zkoumat.
S whisky jsem se poprvé setkal někdy na prahu sedmnáctých narozenin. Jasně, byl to Beam s colou, ale i to se počítá, ne? Netrvalo to dlouho a přes spoustu možných i nemožných drinků, tequil, absintů, rumů a zelených jsem se našel ve světě whisky. Konkrétněji whiskey. Učarovala mi totiž Tullamorka. S kamarády jsme pravidelně navštěvovali irské puby a pili irskou whiskey Tullamore D. E. W. a tak nějak celkově nás to bavilo. Po ochutnání 12leté Tullamorky a následně 10leté single malt jsem pochopil, že není whisky jako whisky a začal jsem její chuti věnovat více pozornosti. A jak už to tak na dráze whiskaře bývá, do života mi vstoupilo Skotsko a nepřeberné množství nových chutí. Tak jsem se začal bez nějakého velkého přemlouvání vzdělávat. Single malt už najednou nebylo cizí slovo a peated whisky už nebyla desinfekce na bolavé koleno s tóny „fuj co to je?“ Postupně se mi chuťové preference vyvíjely a měnily. Mám radost, že jsem mohl navštívit řadu irských a skotských palíren a obdivuji vášeň, s jakou k výrobě whisky v palírnách přistupují. Miluju ty krásné příběhy, které stojí snad za každou značkou. A samozřejmě mě těší, že se dnes o whisky zajímá čím dál tím více lidí a nehledají už jenom množství, ale především kvalitu.
Jsem nadšený, že se whisky stala také náplní mé práce. Již několik let spolupracuji s předním českým odborníkem Vaškem Routem, který byl vždy takovým mým mentorem. Pro společnost Rémy Cointreau jsem vedl školení personálu mnoha restaurací na téma whisky. Jsem spoluzakladatelem projektu Whisky Stories, v rámci kterého připravujeme degustace whisky na míru pro firmy a eventy. S kamarádem Pavlem jsme stvořili a neustále pracujeme na The Whisky Game, vzdělávací deskové hře o whisky pro milovníky vody života z celého světa. A v neposlední řadě jsem se stal whisky ambasadorem pro alkohol.cz.
Osobně mám rád snad všechny skotské a irské, ale samozřejmě nepohrdnu ani Japonskem nebo Tchaj-wanem. K bourbonům si cestu stále hledám. V poslední době mě hodně baví whisky z palíren Bowmore, Lagavulin, Dalmore či Edradour. Lahodí mi zejména mohutnější whisky po sherry. Více si můžete přečíst v mém whisky rozhovoru.
„Co nevyléčí whiskey, na to lék není,“ říká jedno irské přísloví. To se mi líbí. A čím více pacientů, tím lépe. Tak se pojďme společně léčit tou nejlepší medicínou – vodou života. Třeba i prostřednictvím alkohol.cz. Na zdraví! Sláinte!

Které slavné osobnosti spojily svá jména s whisky? A které se do její výroby dokonce samy zapojily? Čtěte nový příběh plný celebrit v magazínu.

Mladá palírna Glasgow Distillery vrací výrobu whisky do skotského Glasgow. Ochutnejte tyhle parádní malosériové dobroty s Petrem Pulkertem.

V Příbězích nemůže chybět whisky série, která slovo „příběh“ má rovnou v názvu. Dnešní článek je o Glenmorangie A Tale Of… Čtěte v magazínu.

Přečtěte si v magazínu příběh o návratech whisky srdcařů, kteří neumí odpočívat ani v důchodu: Marka Reyniera, Jima McEwana a Alana Winchestera.

Zaniklé palírny lákají sběratele a investory i whisky nadšence. Článek Petra Pulkerta je věnovaný právě jim. A také těm, co znovu otevírají.

Co vlastně znamená nejstarší whisky? Je to otázka roku výroby, zrání v sudech nebo něčeho jiného? Přečtěte si o tekutých kouscích historie v novém Příběhu.

Je Jim Murray kontroverzní sexista nebo whisky génius? A jak je to vlastně s věrohodností hodnocení v jeho Whisky Bible? Čtěte v článku Petra Pulkerta.

Odhalte s Petrem Pulkertem tajemství whisky Malt Mill, kterou nikdy neochutnal žádný odborník, nikdy nevyhrála žádnou cenu a přesto je možná nejvzácnější na světě.

Core range palírny Glenglassaugh se otřásla v základech. Přichází nové whisky a s nimi i úplně nový design láhví. Objevte je v článku Petra Pulkerta.

Francouzská značka Michel Couvreur ukazuje, jak famózní práci na whisky odvádí sudy. Objevte její Candid, Overaged a Hyphen v článku Petra Pulkerta.

Víte, jak se jmenoval farmář, který vypěstoval ječmen pro vaši whisky? Pokud pijete Waterford, můžete. Objevte jedinečnou terroirovou whisky z Irska.

Norská whisky Bivrost vzniká ve světle polární záře. Objevte speciality z nejsevernější palírny whisky na světě ve článku Petra Pulkerta.

Máme vlastní whisky! Palírna The English pro Alkohol.cz stočila svoji nejlepší single malt světa. Indicie: sudy po sherry, sudová síla, jen 188 láhví. Dáte si?

V závěrečném dílu skotského whisky cestopisu Petra Pulkerta se podíváte do palírny Royal Lochnagar. Bude to finiš ve velkém stylu? Čtěte v článku.

Pátý den expedice Petra Pulkerta vás zavede do palíren Cragganmore a Glenlivet. A na závěr přijde jeden výjimečný whisky bar. Vydejte se do Skotska.

Čtvrtý report vás zavede do GlenDronach, BenRiach a Benromach. Byl to zážitek, v rámci kterého se olizovaly sudy a chutnaly čtyřicítky. Čtěte report Petra Pulkerta.

Mléko, med a nejlepší whisky světa pro rok 2023. To je izraelská palírna Milk & Honey. Objevte ji v článku Petra Pulkerta. A hned pak ochutnejte.

Třetí den výpravy potvrdil, že Strathisla je skvělá palírna. Kromě toho se chutnaly i parádní limitky v Glen Moray. Čtěte report z cest Petra Pulkerta.

Druhý den expedice byl ve znamení legend. Pila se whisky z hrníčku a hodně se jezdilo autobusem. A byl to nejlepší whisky den v životě! Čtěte report Petra Pulkerta.

Cestování za whisky je nejlepší cestování. Užijte si expedici do whiskového Skotska. Den první vás zavede do palíren Glen Garioch a Glenglassaugh.

Bourbony Pappy Van Winkle patří mezi nejžádanější a nejdražší na světě. Kudy vedla jeho cesta na vrchol? A stojí za ochutnání? Čtěte v článku.

Ochutnejte novinku: nezávislé stáčení z destilerie, jejíž whisky u nás běžně neseženete. Dvanáctiletá whisky Deerstalker z palírny Balmenach je velká paráda.

Johnnie Walker je nejprodávanější whisky na světě. Jakou hrál v historii značky roli vesnický koloniál a jídelní lístek? Čtěte v novém článku Petra Pulkerta.

Tenhle příběh se točí kolem skotské whisky uvězněné v ledu před více než sto lety. A jak tahle vzácnost chutnala? To můžete vyzkoušet. Čtěte v článku.

Jeden z největších odborníků na whisky má nos pojištěný na miliony liber. A lije whisky po zemi. Seznamte se s excentrickým Richardem Patersonem.

Proč jsou whisky z palírny Macallan o tolik dražší než ostatní? Jak se značka dostala do pozice nejluxusnější skotské? Čtěte její příběh v magazínu.

Proč mluví Jim McEwan o palírně Bruichladdich jako o Popelce? Její příběh se známé pohádce dost podobá. Přečtěte si ho v článku Petra Pulkerta.

Skotská palírna BenRiach mění portfolio a oblíbená trojice whisky se loučí. Ulovte je s výraznou slevou a ochutnejte. Až se vyprodají, už nebudou.

Víte, jak přišly whisky Grant's a Glenfiddich ke své netypické trojúhelníkové láhvi? Přečtěte si dvě verze příběhu v dalším článku série Petra Pulkerta.

Téměř 30letá whisky za 2 tisíce? Není divu, že skotská značka Dewar's vyvolala ve whisky komunitě pořádný rozruch. Objevte ji v článku Petra Pulkerta.