17. března slavíme Den svatého Patrika

13. 3. 2020 | Zdeněk Kortiš

Pravda, Irsko je od České republiky nějaký ten kilometr vzdálené. To nám ale nic nebrání v oslavě největšího tamního svátku. Den svatého Patrika se v posledních letech stal populárním skoro po celém světě. A ještě aby ne, když oslavy zahrnují černé pivo, whiskey a parádní zelené oblečky.

Svatý Patrik byl tím, kdo celé Irsko přivedl ke křesťanské tradici. Původně ale ani on zrovna křesťanský život nevedl. Až když ho jednoho krásného dne zajali piráti a jako otroka prodali do Irska, obrátil se na víru. Naučil se místní jazyk, povedlo se mu utéct z otroctví zpět do Anglie, vrátil se jako svobodný občan a začal přesvědčovat místní, že uctívat lesní bohy není to pravé. Úspěšně. A podle legendy navíc vyhnal z Irska všechny hady!

Byla by škoda Patrika a vlastně celé Irsko neoslavit. Oblečte si něco zeleného, na tvář nakreslete trojlístek a vzhůru do oslav. Trojlístkem prý mimochodem Patrik vysvětloval trojjedinost Otce, Ducha i Syna svatého. Nenechejte v tom chudáky Iry samotné.

Den svatého Patrika s irskou whiskey

Může to znít překvapivě, ale tajemství pálení whiskey se do Irska dostalo z Blízkého východu. Mniši, kteří zde při křížových výpravách šířili křesťanství, s sebou ve 13. století přivezli tajemství destilace. Ta se do té doby v oblastech Persie, Sýrie a Malé Asie používala výhradně k výrobě parfémů. Předchůdcem dnešního slova whiskey je irský výraz pro vodu života, uisce beatha.

Kvůli několika historickým událostem (prohibice v USA, světové války, ztráta klíčových trhů atd.) a hlavně neochotě přijmout patent destilační kolony, zůstaly v roce 1978 v Irsku jen 2 fungující palírny. Záchranu celého segmentu irské whiskey si vytkla za cíl společnost Irish Distillers, která vznikla v roce 1966 spojením tří palíren – John Jameson & Son Bow Street Distillery, John Power’s & Son John’s Lane Distillery a Cork Distillers Company. V roce 1972 se k této skupině přidaly i dvě palírny ze Severního Irska – Bushmills a Coleraine, která ale už o čtyři roky později ukončila provoz.

První polovina 70. let minulého století přinesla několik protichůdných událostí. Na jedné straně skončily poslední dvě slavné dublinské palírny, Jameson Bow Street Distillery a Power’s John’s Lane Distillery, zároveň ale v roce 1975 otevřela nová Midleton Distillery, kde se centralizovala výroba. Vyráběla se tu pot-still a grain whiskey pro značky Jameson, Power’s, Midleton, Redbreast a Green Spot. Midleton Distillery také prodávala whiskey ostatním firmám (Tullamore Dew, Clontarf aj.). V roce 1978 tak v celém Irsku fungovaly jen dvě palírny. Což je o jednadevadesát méně než v roce 1835.

Irský Fénix – JAMESON

Za pomyslného Fénixe, který měl přinést obrodu irské whiskey, byla v sedmdesátých letech dvacátého století vybrána značka Jameson. Čas ukázal, že to byla dobrá volba. V současné době je k mání na více než stovce trhů a je nejprodávanější irskou whiskey na světě. A daří se i Irish Distillers, která má jen v Irsku přes 600 zaměstnanců.

My v alkohol.cz doporučujeme samozřejmě klasický Jameson Original. Za pozornost rozhodně stojí také limitovaná řada Whiskey Makers, která má za úkol přiblížit talent a schopnosti lidí, kteří stojí za vznikem tohoto legendárního nápoje. Jednotlivé lahve jsou proto pojmenované po palírníkovi, bednáři a mistrovi míchání whiskey z domovské palírny Midleton. Každá je jiná a všechny skvělé.

Jaká je irská whiskey a čím se liší od skotské?

„Ač jsou si irská whiskey a skotská whisky velice podobné co se týče vstupních surovin a také destilace, existují zde drobné rozdíly. Zejména irskou specialitou je single pot still – kombinace sladového a zeleného ječmene, třikrát destilovaného výhradně v měděném kotlíkovém destilačním přístroji. Naopak neplatí, že irské whiskey nejsou nikdy nakouřené a musí být vždy destilovány třikrát“, vysvětluje Whisky Ambassador Zdenek Kortiš.

Jedním z ukazatelů kvality whiskey je viskozita a to, jak stéká při zakroužení sklenkou. Hustá a pomalu stékající tekutina je známkou vyzrálého destilátu. Dále napoví samozřejmě příjemná vůně, plné tělo a jak whiskey odeznívá v ústech po napití.

Irské whiskey to sluší samotné i v koktejlech

Neexistuje přesná definice toho, jak whiskey správně vychutnávat. Odborníci doporučují spíše vynechat led, který whiskey rozředí, ochladí ji, a tím pádem i trochu utlumí její aroma. Připravit se o vůni, tedy o jeden z hlavních požitků z whiskey, je velká škoda. Lepší je rozkápnout ji vodou. Tím potlačíme alkohol a zároveň uvolníme jemnější tóny.

Whiskey skvěle funguje i v koktejlech. V klasických drincích jako je Old Fashioned, Whiskey Sour nebo Manhattan tvoří whiskey skvělou bázi. „Whiskey má ze všech destilátů nejširší spektrum chutí. Je velice důležité zvolit vhodný druh, ať už při míchání drinků, nebo při jejím podávání během degustace,“ doplňuje Zdenek Kortiš.

A na svatého Patrika jedině irskou whiskey a černé pivo. Sláinte! Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Teeling Single Grain 0,7l 46% Tuba
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 099 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem