17. březen alias Den svatého Patrika

14. 3. 2017 | Zdeněk Kortiš

Pravda, Irsko je nějaký ten kilometr od České republiky vzdálené. To nám ale nemůže zabránit v oslavě největšího tamního svátku, který se v posledních letech stal populární skoro po celém světě. A ještě aby ne, když oslavy zahrnují černé pivo, whisky a parádní zelené oblečky.

Svatý Patrik byl tím, kdo celé Irsko přivedl ke křesťanské tradici. Původně ale ani on zrovna křesťanský život nevedl. Až když tu ho jednoho krásného dne zajali piráti a jako otroka prodali do Irska, obrátil se na víru. Naučil se místní jazyk, povedlo se mu utéct z otroctví zpět do Anglie, vrátil se jako svobodný občan a začal přesvědčovat místní, že uctívat lesní bohy není to pravé. Úspěšně.

A podle legendy vyhnal z Irska i všechny hady!

Byla by škoda Patrika a vlastně celé Irsko neoslavit. Zvlášť když oslavovat Irsko znamená dát si kvalitní whisky, černé pivo, obléct se do národní zelené barvy nebo si na obličej nakreslit trojlístek. Tím prý mimochodem Patrik vysvětloval trojjedinost Otce, Ducha i Syna svatého.

Nenechejte v tom chudáky Iry samotné.

Den svatého Patrika s irskou whisky

Může to znít překvapivě, ale tajemství pálení whisky se do Irska dostalo z Blízkého východu. Mniši, kteří zde při křížových výpravách šířili křesťanství, s sebou ve 13. století přivezli tajemství destilace. Ta se do té doby v oblastech Persie, Sýrie a Malé Asie používala výhradně k výrobě parfémů. Předchůdcem dnešního slova whisky je galský výraz pro vodu života Uisge Beatha, později zkráceno na uisge nebo usky.

Díky několika historickým událostem (prohibice v USA, světové války, ztráta klíčových trhů atd.) a hlavně neochotě přijmout patent destilační kolony, zůstaly v roce 1978 v Irsku jen 2 palírny! Záchranu celého segmentu irské whisky si vytkla za cíl společnost Irish Distillers, jež vznikla v roce 1966 spojením tří palíren – John Jameson & Son Bow Street Distillery, John Power’s & Son John’s Lane Distillery a Cork Distillers Company. V roce 1972 se k této skupině se pak přidaly i dvě palírny ze Severního Irska – Bushmills a Colleraine, která však už o čtyři roky později ukončila provoz.

První polovina 70. let minulého století přinesla několik protichůdných událostí. Na jedné straně byly uzavřeny poslední dvě slavné dublinské palírny, tedy Jameson Bow Street Distillery a Power’s John’s Lane Distillery, zároveň ale byla v roce 1975 otevřena nová Midleton Distillery, v níž se centralizovala výroba. Produkovala pot still a grain whisky právě pro značky Jameson, Power’s, Midleton, Redbreast, Green Spot. Midleton Distillery také prodávala whisky ostatním firmám (například Tullamore Dew, Clontarf aj.). Díky tomu v roce 1978 v Irsku fungovaly jen dvě palírny. Což je o jednadevadesát méně než v roce 1835.

Za pomyslného Fénixe, který měl přinést obrodu irské whisky, byla vybrána značka Jameson. Čas ukázal, že to byla dobrá volba. V současné době je k mání na 130 trzích a je tou nejprodávanější irskou whisky na světě. A daří se i Irish Distillers, která má jen v Irsku na 600 zaměstnanců.

Irská specialita – SINGLE POT STILL

A čím je irská whisky speciální? Čím se liší třeba od skotské whisky?

„Ač jsou si irská a skotská whisky velice podobné co se týče vstupních surovin a také destilace, existují zde drobné rozdíly. Zejména irskou specialitou je single pot still – kombinace sladového a zeleného ječmene, třikrát destilovaného výhradně v měděném kotlíkovém destilačním přístroji. Naopak neplatí, že irské whisky nejsou nikdy nakouřené a musí být vždy destilovány třikrát“, vysvětluje Whisky Ambassador Zdenek Kortiš.

Jedním z ukazatelů kvality whisky je viskozita a to, jak whisky stéká při zakroužení sklenkou. Hustá a pomalu stékající tekutina je známkou vyzrálého destilátu. Dále napoví samozřejmě příjemná vůně, plné tělo a jak whisky odeznívá v ústech po napití.

Irský Fénix – JAMESON

Svou roli při výběru správné whisky hraje určitě její původ a historie. Whisky Jameson se zrodila už v roce 1780 poté, co odvážný John Jameson odešel ze Skotska do Irska a rozhodl se zde se svými novými přáteli pálit whisky. V sedmdesátých letech minulého století byl pak Jameson tou značkou, která měla vrátit irskou whisky zpět na barové pulty. Povedlo se to skvěle. Dnes je nejprodávanější značkou irské whisky na světě.

My v alkohol.cz doporučujeme samozřejmě klasický Jameson Original. Skvělé jsou ale i další lahve. Třeba limitovaná řada Whiskey Makers má za úkol přiblížit talent a schopnosti lidí, kteří stojí za vznikem tohoto povedeného nápoje. Jednotlivé lahve jsou proto pojmenované po palírníkovi, bednáři a mistrovi míchání whisky z domovské palírny Midleton.

Vychutnávejte samotnou i v koktejlech

Neexistuje přesná definice toho, jak whisky správně vychutnávat. Odborníci doporučují spíše vynechat led, který whisky rozředí, ochladí ji, a tím pádem i trochu utlumí její aroma. Připravit se o vůni, tedy o jeden z hlavních požitků whisky, je docela škoda. Lepší je rozkápnout ji vodou. Tím potlačíme alkohol a zároveň uvolníme jemnější tóny.

Whisky skvěle funguje i v koktejlech. V klasických drincích jako je Old Fashioned, Whiskey Sour nebo Manhattan tvoří whisky skvělou bázi. „Whisky má ze všech destilátů nejširší spektrum chutí. Je velice důležité zvolit vhodný druh, ať už při míchání drinků, nebo při jejím podávání během degustace,“ doplňuje Zdenek Kortiš.

A na svatého Patrika jedině irskou whisky a černé pivo!

Produkty uvedené v článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Jameson 1l 40%
SKLADEM > 5 Ks 19.94 € s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem