Limitka Bruichladdich exkluzivně pro Alkohol.cz

16. 10. 2023 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

limitovaná whiskyJe to krásné a člověk z toho má opravdovou radost. Privátní stáčení z palírny jako je Bruichladdich, to je zkrátka bomba! Jsme první certifikovaný prodejce v Če​​sku, kterému se to podařilo. Máme vlastní limitku. A pozor, spoiler alert, je to fakt strašně dobré…

Unikátní a oblíbená palírna z Islay

Nechci vás úplně trápit historickými údaji a detaily, ale palírna Bruichladdich má za sebou krásný příběh. Založena byla v roce 1881 bratry Harveyovými na ostrově Islay a dlouho byla nejzápadnější palírnou ve Skotsku, než byla v roce 2005 o pár kilometrů západně vybudována palírna Kilchoman

V roce 1994 byla palírna trvale uzavřena a nejvýraznějším mezníkem v její historii se stal rok 2000, kdy byla koupena investory v čele s Markem Raynierem. Ten do palírny přivedl i zkušeného Jima McEwana, který v té době působil v palírně Bowmore. Díky velkému nadšení a usilovné práci se pak palírnu během několika měsíců podařilo dát do kupy a během následujících let společně prokázali, že single malt z Bruichladdichu má rozhodně své místo na whisky mapě Skotska. 

Byl to právě Mark Reynier, který kladl velký důraz na produkci whisky z místních surovin a na tzv. terroir. Jeho zkušenosti a kontakty ve světě vína rovněž znamenaly přísun kvalitních a zajímavých sudů pro staření whisky. Vznikalo tak nepřeberné množství různých limitovaných edic s rozličným dozráváním. Až se v tom jeden ztrácel, kolik toho bylo. Za produkci whisky zodpovídal Jim McEwan, který je dnes považován za největší legendu skotské whisky. Z jeho rukou se do světa dostávaly nádherné kousky a palírna si získávala další a další fanoušky. Pod jeho vedením se palírna dočkala také whisky z nakouřeného sladu s názvem Port Charlotte a o několik let později byla vytvořena také ikonická značka Octomore, jakožto nejnakouřenější whisky světa. Když zmíním Black Art, Yellow Submarine nebo Valinch, většina znalých whiskařů bude mít husí kůži… Zkrátka a dobře, Bruichladdich je ikona.

Od roku 2012 vlastní palírnu společnost Rémy Cointreau, ale postoj vedení se nezměnil. Navzdory novým technologiím, které umožňují provoz palírny jen s několika málo zaměstnanci, jdou v této palírně jinou cestou. Více než 100 zaměstnanců, tradiční postupy výroby, důraz na lokálnost a žádné počítače – to stále dokazuje unikátnost palírny. Jak sami v palírně rádi žertují, nejmodernějším zařízením v palírně je terminál na platby kartou v obchodě.

limitovaná bruichladdich

Limitka pro Alkohol.cz – první v Česk​u

I kvůli všem výše zmíněným faktům mám obrovskou radost, že vzniklo toto limitované stáčení single cask whisky, speciálně lahvované pro Alkohol.cz. A konečně, co to tedy je za whisky a jaká je? Hahá, držte si klobouky, dámy a pánové…

Jedná se o single malt whisky, pro jejíž výrobu byl použit lokální slad z organického ječmene odrůdy Publican. Destilace proběhla 27. února 2012 a destilát putoval do sudu prvního plnění po francouzském červeném víně z údolí Rhony. Sud s číslem 0621 pak zrál více než 11 let a k lahvování v palírně přistoupili 15. května letošního roku. Celkově bylo stočeno jen 276 lahví single cask whisky v sudové síle 60,8 %. Samozřejmě bez filtrace za studena a dobarvování. Wau!

Po přivonění se červené víno hned projeví. Na nose jsem ucítil lehce dřevo, koření, karamel a červené ovoce. Po napití se na jazyku roztančila mléčná čokoláda s karamelem, pražené oříšky, lesní ovoce a maliny. Whisky je velmi plná a v ústech je to intenzivní smršť chutí. Finiš je poměrně dlouhý, s tóny přezrálého ovoce a karamelové sladkosti. Osobně si ji na svém žebříčku dávám velmi vysoko a těším se na každé další napití. Je to pecka! Přál bych vám všem tohle ochutnat. Berte, dokud je.

Vyzkoušejte dobroty z článku