Kudy teče whisky: Whisky z Číny​

6. 10. 2023 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

čínská whiskyČínská whisky: Vypít nebo vylít? Možná nás všechny přejde smích. Však už jsme si zvykli, že nás dokáže překvapit whisky ze všech možných koutů světa…

Historie čínské whisky

Je to především vzrůstající kupní síla střední třídy, která rozvířila v nejlidnatější zemi světa whisky debaty. Na čínském trhu s lihovinami se přitom whisky zatím velmi skromně krčí v koutě s 1% podílem. S 96% je nejoblíbenějším destilátem baijiu. Bezbarvý čirý destilát známý také jako shaojiu má obvykle 35-60 % alkoholu, destiluje se nejčastěji z košťálové kukuřice (ale i jiných obilovin jako rýže, pšenice, ječmen či proso) a pro výrobu se používají speciální tradiční kvasinky jiuqu.

V minulých letech jsme již mohli pozorovat určitý whisky trend, který kulminoval v roce 2012, ale v následujících 3 letech prodej whisky výrazně propadl. Na svědomí to měla podle expertů antikorupční kampaň. Návrat na úroveň z roku 2012 by měl dle předpokladů nastat právě letos a v následujících letech se očekává pravidelný růst. 

Vzhledem k tomu, že Čína je největším trhem s lihovinami na světě (a to jak z hlediska objemu, tak z hlediska hodnoty), není divu, že své místo si chce urvat i whisky. To potvrzuje také úsilí společnosti Diageo, největšího světového prodejce lihovin. Společnost oslovila více než 12 000 potenciálních čínských milovníků whisky prostřednictvím instituce „vzdělávání v oblasti kultury whisky“ s názvem Diageo Whisky Academy a od roku 2017 uspořádala 13 summitů o whisky po celé Číně. I tato osvěta přicházející zvenčí napomáhá tomu, že se mladí Číňané o whisky více a více zajímají. Mezi nejprodávanější skotské patří Chivas Regal a Johnnie Walker, ale i o single malty je vzrůstající zájem - například prodeje whisky Glenfiddich či Macallan vzrostly mezi lety 2015 a 2020 trojnásobně, resp. dvojnásobně.

alkohol z číny

Čínské palírny whisk​y

Pokud se podíváme na místní produkci, zjistíme, že v Číně je aktuálně více než 20 palíren whisky (v roce 2022 to bylo údajně 24 palíren). Řada z nich whisky vyrábí řekněme dle skotských zvyků, ale hrdě využívají i svých vlastních tradic.

Whisky v amfoře

Například v tibetské palírně Huzhujinquan Distillery, která se nachází ve výšce 2500 metrů nad mořem ve stínu osmitisícovek, vyrábí z místního ječmene a křišťálově čisté himálajské vody whisky Jiu Hai Bu Gan. Destilát ale nejprve zraje roky v porcelánových amforách nazývaných Jiu Hai, než je nakonec finišován v sudech po bourbonu z amerického bílého dubu či v sudech po víně z francouzského dubu. 

Roky zrání v porcelánu prý destilát zakulacují, zjemňují alkoholovou štiplavost a přispívají citrusovou svěžestí. V palírně Laizhou v Sečuánu zase master distiller Wu Hao experimentuje se stařením whisky v sudech po tradičním čínském žlutém rýžovém víně.

destiláty z číny

Francouzi v Číně

Pernod Ricard, francouzský gigant vlastnící například značku Chivas Regal nebo Glenlivet, vybudoval v Číně svou první palírnu již před dvěma lety. Sladová palírna se nachází v Emeishanu v oblasti Sečuán a zahájila produkci v srpnu 2021. Nese název The Chuan Malt Whisky Distillery a Pernod do ní investoval 150 milionu dolarů. 

Cíl je z mého pohledu jednoduchý – podchytit rozvíjející se whisky trh hned v počátcích a být prvním nadnárodním producentem, který do země přinese zkušenosti a know-how ze Skotska. Master distiller Yang Tao se učil od svých skotských kolegů v rámci skupiny Pernod Ricard a úzce spolupracoval s legendárním Sandy Hyslopem, který má více než 40 let zkušeností z whisky průmyslu. Společně by měli v budoucnu na trh přinést skutečnou čínskou whisky nejvyšší kvality. Vzhledem k tomu, že palírna zahájila činnost až v druhé polovině roku 2021 si ale budeme muset na whisky počkat. 

Ti, kteří budoucnosti čínské whisky nejvíce věří, si mohli během roku 2022 zakoupit rovnou celý sud naplněný destilátem. Palírna k prodeji nabídla 100 sudů, ve kterých zraje budoucí whisky. Pro její výrobu byl použit mix skotského a čínského sladu, což má společně se 78hodinovou fermentací zajistit unikátní chuť plnou ovoce a květinových tónů. V palírně se také netají pomalou destilací a svou práci při zrání whisky jistě odvede i místní mikroklima. Zajímavostí jsou rovněž použité sudy vyrobené z místního dubu z pohoří Changbai. A samozřejmě, palírna spoléhá i na klasiku a destilát zde zraje v sudech z amerického dubu po bourbonu i z evropského dubu po Oloroso sherry nebo Pedro Ximénez. Podle všeho plánuje palírna whisky stáčet ve věku alespoň 6 let.

Budova jako taková je okem architekta pomalu umělecké dílo a její prostory již dnes hostí umělecké programy a výstavy. A jak je dnes dobrým zvykem, nezapomíná se na udržitelnost a palírna získává veškerou elektrickou energii z obnovitelných zdrojů.

čínské destiláty

Diageo nebude sedět v koutě

Pozadu nechce být ani nápojový gigant Diageo. Společnost, která vlastní více než 2 desítky skotských palíren, investovala do nové sladové palírny Eryuan v provincii Yunnan 75 milionů dolarů. Palírna vybudovaná v nadmořské výšce 2100 metrů má produkovat sladovou whisky. Ani Diageo nezapomíná na životní prostředí a na papíře se pyšní v budoucnu neutrální uhlíkovou stopou.

Jak si Číňané nechali dovézt palírnu

Společnost Mengtai Group, jedna z největších mongolských soukromých firem, si u věhlasného skotského producenta destilačního zařízení, firmy Forsyths z městečka Rothes, objednala kompletní zařízení palírny za cca 3 miliony liber. Celkem 35 tun materiálu pak bylo v roce 2021 lodní dopravou převezeno do Číny a ve městě Ordos smontováno a zabudováno do nové budovy palírny. Zkušební provoz byl zahájen letos v létě a k produkci by měla posloužit místní kukuřice.

Doposud největším projektem je ale palírna Nine Rivers Distillery. Základní kámen ve vesnici Da Chi v provincii Fujian byl položen teprve loni, ale už nyní je jasné, že se jedná o největší sladovou palírnu v celé Číně. V palírně bude 12 destilačních kotlů a výrobní kapacita má dosahovat 15 milionů litrů čistého alkoholu. Na projekt se složilo 112 lidí z 19 různých zemí, všichni milovníci whisky.

asijská whisky

Kam kráčí čínská whisky

Potenciál je neoddiskutovatelný. Obecně se informace o čínské whisky, její výrobě a detailech o jednotlivých lahvích poměrně špatně hledají a samotné palírny toho na svých webech uvádí pomálu. Jsem přesvědčený, že transparentnost a otevřenost vůči konzumentům bude tak jistě jedním z dalších témat, která doprovodí případný whisky boom.

I z tohoto malého přehledu je však jasné, že v Číně se pomalu ale jistě roztáčí jedno velké whisky kolo. A protože má to kolo opravdu miliardový potenciál, svézt se chtějí i zahraniční whisky giganti. Nemalé investice jsou pak jen potvrzením toho, že se máme na co těšit. Jestli se někdy dočká čínská whisky takového jména, které si získala třeba taiwanská či japonská, je ve hvězdách. Já mám ale tušení, že o ní ještě rozhodně uslyšíme…

Kudy teče whisky – přečtěte si další články:

Kudy teče whisky č. 1: Protinožci a whisky? Rozhodně ano! (Austrálie a Nový Zéland)
Kudy teče whisky č. 2: Taiwan a jeho místo na whisky mapě
Kudy teče whisky č. 3: Whisky z Číny​  – tento článek jste právě přečetli
Kudy teče whisky č. 4: Whisky z Indie
Kudy teče whisky č. 5: USA? Jack a Jim nejsou jediní hráči
Kudy teče whisky č. 6: Izrael či JAR? Ano, i tady najdete palírny whisky
Kudy teče whisky č. 7: Whisky z Japonska
Kudy teče whisky č. 8: Whisky v každém koutu Evropy?
Kudy teče whisky č. 9: Whisky z Německa a zemí Beneluxu
Kudy teče whisky č. 10: Whisky ze Skandinávie a Islandu
Kudy teče whisky č. 11: Irská medicínka, návrat domů
Kudy teče whisky č. 12: Whisky ze Skotska

Vyzkoušejte dobroty z článku

Jiu Hai Bu Gan 5y 0,7l 42%
SKLADEM 1 Ks 1 599 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem