Whisky Adventní kalendář 2023

24. 12. 2023 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

whisky kalendářA je to tu zase! Zima pomalu klepe na dveře a v obchodních domech už do nás nějakou tu chvíli valí Mikuláše a Vánoce… Nojo, líbit se nám to může a taky nemusí. Co je ale jisté, že i letos si můžeme to předvánoční období zpestřit adventním kalendářem. A protože nejsme prodejce cukrovinek, hádáte správně, že mluvím o adventním kalendáři s whisky! Hohohoooo…

Letos v novém a lepším!

Oproti minulému roku, kdy jste v každém okénku našli miniaturku o objemu 0,04 l, jsme se letos rozhodli pro objem 0,02 l, což je malý panák a zároveň standardní velikost degustačního vzorku. Dost na to, abyste poznali, zda vám whisky chutná více či méně.

Zároveň jsem díky snížení objemu vzorků dostal možnost vybrat zajímavější whisky. A to mě osobně na tom baví nejvíc. Letos jsem všechny vzorky vybíral já a troufnu si říct, že oproti loňsku jsme úplně jinde! Zajímavé limitky, speciální finiše či 20leté whisky – to vše najdete v letošním kalendáři. Pokud netoužíte po překvapení a chcete se mrknout, co přesně v kalendáři najdete, mrkněte sem.

Kalendář taky dostal upravený kabátek. Nový svěží design vám kromě 24 okének a degustační sklenky Glencairn nabídne také jednoduchou mapku s rozdělením skotských regionů a také zjednodušené schéma výroby sladové whisky s pár zajímavostmi.

whisky adventní kalendář

Ochutnávejte se mnou

Já se na nový kalendář moc těším a stejně jako loni, i letos budu ochutnávat s vámi prostřednictvím krátkého videa, kde každý den otevřu okénko kalendáře a krátce se o vzorku pobavíme a podegustujeme. Nemusíte si tak nikde nic hledat, stačí se jen pohodlně usadit, nalít si sklenku a dát si se mnou chvilku s whisky.

1. Glen Scotia Campbeltown 1832

V první polovině 19. století fungovalo v Campbeltownu více než 30 palíren a město bylo mnohými označováno jako hlavní město whisky. O 100 let později zde už fungovaly pouhé dvě palírny, Glen Scotia a Springbank. Když pak hrozilo sloučení oblastí Campbeltown a Lowland, obnovil v roce 2004 majitel palírny Springbank sousední palírnu Glengyle, čímž zachránil Campbeltown jako samostatný whisky region. V současné době tedy v Campbeltownu fungují tři palírny. Glen Scotia, Springbank a Glengyle (produkuje whisky Kilkerran). V plánu jsou navíc minimálně 3 nové palírny.

Palírna Scotia (jak byla původně nazývána) si procházela od jejího založení mnohými výkyvy ve výrobě. V roce 1930 dokonce spáchal majitel palírny sebevraždu kvůli špatným obchodům, utopil se v jezeře a možná dodnes v palírně straší. O 4 roky později palírnu koupila firma Bloch Brothers a znovu rozběhla výrobu, už pod jménem Glen Scotia.

Palírna pak několikrát změnila majitele a v roce 1984 opět uzavřela své brány, když i tuto palírnu postihl onen pověstný whisky loch, kdy zkrátka nabídka whisky výrazně převyšovala poptávku. Po pěti letech se výroba znovu rozběhla, dokonce sem chodili pracovat zaměstnanci Springbanku. Až po roce 2014, kdy palírnu koupila Loch Lomond Group, se situace pořádně zastabilizovala a od té doby fungují.

Glen Scotia Campbeltown 1832 je vydání pro travel retail, je to whisky bez udání věku, zrála v sudech po bourbonu a finiš proběhl v sudu po PX. Stočena byla v síle 46%.

VŮNĚ: med, sladové tony, karamel, vanilka

CHUŤ: vanilka, karamel, dub, jablka, lehounce kouř, malinko koření, zázvor

2. Ledaig SINCLAIR SERIES Rioja Cask Finish

LEDAIG je whisky z palírny Tobermory na ostrově Mull – řadí se tedy do regionu Islands. Palírna produkuje nenakouřené whisky pod jménem Tobermory a nakouřené whisky pod názvem Ledaig. Zatímco Tobermory znamená v překladu „studna pany Marie”, Ledaig znamená v překladu “bezpečný přístav”.

Palírna byla založena Johnem Sinclairem v roce 1797 a od svého vzniku zažila několikeré zavření a znovuotevření. Jeden čas se dokonce zdálo, že už palírna nikdy znovu neožije, bylo i odvezeno všechno destilační zařízení. Ale opět se někdo našel a palírnu znovu rozběhl. Důležité je, že palírna v roce 2017 vybudovala návštěvnické centrum a dnes produkuje zhruba 1 milion litrů čistého alkoholu ročně.

Ledaig je z nakuřovaného sladu a to na cca 40PPM, což ho řadí mezi ty nejnakouřenější whisky. Série Sinclair byla samozřejmě uvedena jako pocta zakladateli palírny. Jedná se o NAS whisky, finiš proběhl 18 měsíců v sudech po španělském víně Rioja. Nefiltrovaná, nedobarvovaná, lahvována v síle 46,3%.

VŮNĚ: ovoce, kůže, pepř, koření

CHUŤ: mandle, sladkost, slad, vanilka, kakao až čokoláda, skořice

3. Tyrconnell 10 Madeira

Tyrconnell – irská whiskey z palírny Cooley, pojmenovaná po slavném dostihovém koni.

Značka pochází z původní palírny Watts distillery, která byla založena již v roce 1762, ale dnes se whiskey pálí v palírně Cooley, která až tak dlouhou historii nemá. Cooley vznikla v roce 1988 přebudováním palírny průmyslového alkoholu, předtím se tam dělal líh z brambor. I proto je palírna celkem ošklivá a nemá návštěvnické centrum. Majitelé se tedy často se odkazují na Kilbeggan, který také vlastní a to je moc pěkná palírna, vybudovaná v roce 1757. Dnes je tam muzeum a visitor centrum, dokonce i v této palírně něco málo ročně vypálí, je to ale opravdu hodně malinko. Veškerá produkce jde z Cooley, kde se kromě Tyrconellu produkuje také Kilbeggan a nebo Connemara – nakuřovaná whiskey!

Zajímavostí je, že whiskey je pro Irsko poměrně netypicky pouze dvakrát destilovaná.

Single malt je ve věku 10 let, z toho 9 let zrání proběhlo v sudu po bourbonu a roční finiš v sudu po Madeiře. Jim Murray ve své Whisky Bible dal této lahvi 95 bodů a dokonce v tu dobu tvrdil, že jde o nejlepší whisky po madeiře, jakou kdy pil!

VŮNĚ: ovoce, meruňky, oříšky, vanilka

CHUŤ: slad, sušené ovoce, koření, lehce čokoláda, karamel

 4. GlenAllachie WINE SERIES Cuvée Cask Finish 2012

Dnes taková trochu trendy palírna, hodně se o ní whiskaři baví, může za to rozhodně i legenda whisky průmyslu Billy Walker. Palírna patří rozhodně k těm novějším, založena byla až v roce 1967, po 20 letech byla palírna na 2 roky uzavřena, pak jí koupila společnost Chivas Brothers a rozjela výrobu znovu. Samozřejmě ale výhradně jako sladovou whisky do blendů – Clan Campbell.

Důležitý milník nastal v roce 2017, kdy palírnu kupuje Billy Walker. Okamžitě činí kroky, které zásadně mění produkci palírny. Výrazně snížil produkci, aby se místo objemu zaměřil na kvalitu a započala také dlouhá a náročná práce v skladu – Billy je známý pro výběr a použití těch nejlepších sudů, a tak spousta uložených zásob byla přesudována. V současné době palírna produkuje také nakouřenou whisky, která činí zhruba pětinu produkce.A Billyho fungování v palírně se projevilo velmi brzo – v roce 2021 se GlenAllachie 10 Cask Strength Batch 4 stala nejlepší single malt whisky na světě!

GlenAllachie WINE SERIES Cuvée Cask Finish 2012 je limitka, která vyšla v počtu pouhých 6800 lahví. Destilována byla 2012 a stáčena 2022 v síle 48%. Zajímavé jsou sudy, které byly použity pro staření whisky, a to vína Languedoc (čti Langedok – francouzské víno), Valpollicella (čti Valpoličela – italské víno) a Bordeaux (samozřejmě Francie).

VŮNĚ: lesní ovoce, dřevo, rozinky, pomeranč

CHUŤ: lesní ovoce, koření, rozinky, možná čokoláda

5. Auchentoshan Blood Oak

Pro Skotsko netypicky třikrát destilovaná skotská z oblasti Lowlands. Palírna Auchentoshan byla založena v roce 1823 nedaleko Glasgow. Zajímavostí je, že zdroj vody má palírna hned u baráku z jezírka, které bylo „vyhloubeno“ pumou při bombardování Němci v roce 1941. Palírna byla také poničena, tu opravili a díru si nechali.

Je to poměrně velká palírna, produkuje přes 2 miliony litrů čistého alkoholu ročně. Auchentoshan znamená v překladu okraj pole. Blood Oak je whisky bez udání věku, ačkoliv lze dohledat, že jde údajně o 14 letou whisky. Zraje v kombinaci sudů po bourbonu a po červeném víně, lahvována byla v síle 46%.

VŮNĚ: vanilka, ovoce, citrusy

CHUŤ: maliny, červené ovoce, vanilka, dubové tóny

6. Finlaggan RED WINE CASK MATURED Islay Single Malt Whisky

Finlaggan je značka nezávislého stáčení z Islay od Malt Whisky Company. Jedná se o whisky z neuvedené palírny. Finlaggan je pojmenován podle starého hradu, který kdysi býval sídlem Clanu Donaldů. Některé historky tvrdí, že právě díky tomuto klanu a sňatku s irskou princeznou se dostalo tajemství destilace z Irska do Skotska.

Finlaggan Red wine cask je whisky bez udání věku, která po celou dobu zrála v sudech po červeném víně Rioja ze španělska. Vydaná byla v roce 2019 a celkově bylo na trh uvedeno 7000 lahví.

VŮNĚ: kouř, kyselá jablka, sklep

CHUT: kouř, ovoce, černý rybíz, ostružiny, dřevo

7. Kavalan Triple Sherry Cask

Taiwanci jsou největší konzumenti single malt whisky na světě v přepočtu na obyvatele a není divu, že tam putuje i spoustu stáčení určené pouze pro místní trh. Kavalan je první whisky palírna na Taiwanu, otevřena v roce 2006 nedaleko města Ylan jižně od hlavního města. Triple Sherry Cask je tedy single malt z palírny Kavalan, sudy použité pro zrání jsou sherry Oloroso, PX a Moscatel (muškát).

VŮNĚ: sušené ovoce, karamel, sladkost, voňka

CHUŤ: kandované ovoce, maliny, čokoláda, koření

8. Green Spot CHATEAU LÉOVILLE BARTON Single Pot Still

Kořeny této Pot Still whiskey sahají až k firmě Mitchell & Son, jednomu z posledních irských obchodníků s vínem a whisky Bonders. Spot whiskey sahá až do dob, kdy palírna Jameson prodávala své nově vyrobené pálenky nezávislým míchačům, kteří je nechávali zrát v sudech po víně a sherry. Tehdy si společnost Mitchell & Son získala pověst výrobce jedné z nejlepších irských single pot still whiskey v hlavním městě.

Přitom firma nebyla od počátku o whiskey. V 19. století byla společnost Mitchell & Son místem, kam se chodilo na čaj, do cukrárny a na koláče na Grafton Street v centru Dublinu. Jejich pověst jim dokonce vynesla titul "cukrář Jejího Veličenstva". Rodinný podnik začal v roce 1805 jako cukrárna a pekařství, později se začal zabývat dovozem vína a nakonec v roce 1887 také whisky. Jejich dovezené sudy po fortifikovaném víně byly ideálními sudy pro zrání pot still irské whiskey. Tehdy také vznikl název Spot. Když totiž Mitchellové whiskey ukládali do sudů, značili si puntíkem na sud, jak dlouho budou whiskey zrát. Modrá znamenala 7 let, zelená 10 let, žlutá 12 let a červená 15 let.

Příběh této konkrétní láhve začíná vlastně již v roce 1700 s jiným Irem Thomasem Bartonem, který emigroval do Francie a založil své vinařství v srdci apelace Saint-Julien ve francouzském Bordeaux. Právě zde dnes žije a působí světoznámé vinařství. Tato láhev je tak propojením dvou irských rodin a dvou světoznámých nápojů. Green Spot Château Léoville Barton je tedy single pot still whiskey dozrávaná v sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux.

VŮNĚ: šťavnaté ovoce, koření, vanilka

CHUŤ: sušené ovoce, koření, rybíz, ostružiny

9. Douglas Laing BIG PEAT The Steiermark Edition

Douglas Laing je nezávislá stáčírna skotské whisky. Společnost sídlí v Glasgow ve Skotsku, byla založena v roce 1948 a má řadu značek jako je  Epicurean, Timorous Beastie, Scallywag, Rock Island a nebo právě Big Peat. Big Peat jsou kouřovky z Islay, konkrétně jde o blended malt, tedy směs sladových whisky a to z palíren Ardbeg, Bowmore, Caol Ila a také Port Ellen – zaniklé palírny. To je spojení, které zkrátka nemůže být špatné.

Tato láhev je součástí série s názvem World Tour, konkrétně Steiermark je samozřejmě v překladu Štýrsko. Whisky vydaná v roce 2021, bez udání věku v síle 48%, nefiltrovaná za studena a nedobarvovaná, zrání neuvedeno, ale vzhledem k barvě to bude pravděpodobně refill bourbon.

VŮNĚ: kouř, vanilka, barbecue, citrusy

CHUŤ: hodně kouře, vanilková sladkost, lehce ovoce, možná slanost

10. Old Pulteney FLOTILLA 10 Years Old Single Malt VINTAGE 2010

Palírna Old Pulteney byla založena v roce 1826 Jamesem Handersonem, který ji údajně založil hlavně proto, aby neměli žízeň místní rybáři, neboť město bylo v minulosti především městem rybolovu. Donedávna byla nejsevernější palírnou na pevninském Skotsku. Severněji už je pouze Scapa a Highlandpark na Orknejích. Ale v roce 2013 byla otevřena palírna Wolfburn.

Whisky zrála deset let v sudu po bourbonu, lahvována byla v síle 46% a v palírně o svých whisky rádi hovoří jako o mořské whisky.

VŮNĚ: vanilka, jablka, citrusy

CHUŤ: jablka, slané máslo, vanilkové sušenky, slad

11. Glengoyne Balbaína

Palírna byla založena v roce 1833, tehdy ještě pod jménem Burnfoot. Od tohoto roku ale palírna nepřetržitě funguje, což je poměrně unikát v rámci skotských palíren, které byly často za dobu existence xkrát uzavřené a znovu otevřené. V roce 1905 byla přejmenována na Glengoyne, což v překladu znamená údolí divokých hus. Tím, že je relativně blízko Glasgow, je to jedna z nejnavštěvovanějších skotských palíren.

Zajímavostí je také to, že palírna leží na pomyslné hranici oblastí highlands a lowlands. Takže zatímco destilace probíhá v highlands, whisky zraje v lowlands. Palírna se ale řadí do highlands. Místní whisky se používá také do blendů jako Famous Grouse či Cutty Sark. Glengoyne Balbaína je single malt whisky, která zrála po neuvedenou dobu ve 1st fill sherry evropském dubu, lahvování proběhlo v síle 43% alkoholu.

VŮNĚ: rozinky, koření, zralé ovoce

CHUŤ: karamel, sherry suchost, rozinky, sušené ovoce, datle

12. Monkey Shoulder SMOKEY MONKEY Blended Malt BATCH 9

Monkey Shoulder proslavila jejich nekouřová verze, která byla na trh uvedena v roce 2005 a postupně si získala velkou oblibu nejen barmanů, kteří ji rádi dávají do drinků jako alternativu k single maltům. Monkey Shoulder je typická představitelka kategorie blended malt, tedy směsi sladových whisek. Konkrétně jsou to single malty z palíren Glenfiddich, Balvenie a Kininvie. 

V roce 2017 přichází na trh kouřová verze s názvem Smoky Monkey.

VŮNĚ: kouř, ovoce sladkost

CHUŤ: kouř, jablka, hrušky, med, vanilka, pěkná sladkost s lehkým kouřem

13. Glenfarclas 105 CASK STRENGTH Highland Single Malt

Glenfarclas je palírna v oblasti Speyside, název v překladu znamená “údolí zelené trávy”. Palírnu založil v roce 1836 Robert Hay. Po jeho smrti ji koupil John Grant a palírna je v majetku rodiny dodnes, kdy všemu velí již šestá generace Grantů. Ačkoliv je to rodinná palírna, dnes je to jedna z těch velkých sladových palíren ve Skotsku s kapacitou 3,5mil. litrů čistého alkoholu ročně.

Zajímavostí je, kromě toho, že mají mlýn na slad švýcarské výroby, že jsou destilační kotle stále napřímo vyhřívány ohněm. Palírna je známá především pro svou práci s sherry sudy. Glenfarclas 105 je patrně první “sudovka” na trhu, protože poprvé vydali tuto 105 v roce 1968! Jsou to britské proof, proto mají 60%, americké proof jednotky by musely nést číslovku 120.

VŮNĚ: leštěnka, čokoláda

CHUŤ: plná, kandované ovoce, dřevo, koření, zázvor

14. Isle of RAASAY Hebridean Single Malt R-02.1

Raasay je ostrov nedaleko, možná slavnějšího, ostrova Skye. Isle of Raasay je první palírna na tomto malém ostrůvku. Jméno by se dalo přeložit jako ostrov srnců. Jedná se o novou palírnu, založenou až v roce 2017. První whisky uvedla na trh sice prakticky při otevření palírny, ale to byl samozřejmě destilát z jiné palírny, který si jen pohlídali. Palírna už vydává i své láhve whisky, první inaugurační láhev byla veřejnosti představena v listopadu 2020.

Release s označením R-02 je směs sladových whisky z let 2017, tedy prvního roku fungování palírny, a také z roku 2018. Stáčení proběhlo v září 2021, takže můžeme hovořit o tom, že jde o tříletou whisky, ačkoliv označení láhev nenese. Zajímavostí jsou použité sudy pro zrání, a to sudy po žitné whisky, sudy z dubu Chinkapin a sudy po bordeaux. Lahvování v síle 46,4%.

VŮNĚ: lehce kouř, slanina, ovoce, slad

CHUŤ: kouř, slané máslo, javorový sirup, lesní ovoce

15. Glenfiddich Perpetual Collection VAT 02 Rich & Dark

Glenfiddich palírna byla založena roku 1886 Williamem Grantem. Ten ji vybudoval za pomoci sedmi synů a dvou dcer. První kapka z destilačních kotlů (pořízených mimochodem z palírny Cardhu), vytekla na Vánoce roku 1887 – je to tedy super vánoční whisky. Glenfiddich v překladu znamená “údolí jelenů”. V majetku rodiny Grantů je dodnes a zároveň je to největší skotská palírna s kapacitou 21 milionů litrů – předbíhají se v tomto ohledu s palírnou Glenlivet. V palírně najdete neuvěřitelných 43 kotlů. Přesto se rodině daří zachovat charakter whisky a dnes je Glenfiddich nejprodávanější single malt whisky na světě (opět se předbíhají s Glenlivetem).

Glenfiddich má zajímavou historii - byla to právě tato palírna, která nejvíce proslavila single malt whisky jako novou kategorii, když ji Sandy Gordon začal prodávat v zahraničí v 70. letech. Trojúhelníkový tvar lahve navrhnul v roce 1957 známý designer Hans Schleger, mimo jiné autor loga Londýnského metra. Tři hrany značí vodu, vzduch a ječmen.  VAT02 je single malt whisky ze série Perpetual Collection, což jsou whisky ze solerových kádí. Ty proslavila na poli single maltek 15letá klasika z této palírny. Single malt whisky se na závěr míchají v solerové kádi, ze které se pak stáčí do lahví. Gól je ale v tom, že tu káď nikdy nevypustí celou a vždy tam zhruba třetina zůstává. Vždy do ní ale ze sudů lijí 15 letou whisky, takže se dá vlastně říct, že v Glenfiddich 15 jsou i mnohem starší whisky! Solerová káď se totiž pro Glenfiddich 15 používá už od roku 1998, takže dnes je v každé láhvi 15 alespoň malinká část 25leté whisky!

VAT02 je tedy whisky ze solerové kádě, bez udání věku, ale patrně mladší než 15 let VAT03. Před mícháním v kádi zrála whisky v sudech z evropského dubu po sherry. Je to edice určená speciálně pro Travel Retail segment a stáčená je v síle 43%.

VŮNĚ: ovoce, koření, dub

CHUŤ: koření, ovoce sadové, skořice, zázvor, kandované ovoce

16. Speyburn 16 Years Old Speyside Single Malt TRAVEL EXCLUSIVE

Možná na úvod zmíním, že toto je Speyburn distillery, kde produkují single malt whisky se stejným jménem – tedy Speyburn. Vedle toho ještě existuje palírna Speyside distillery, která produkuje whisky Spey. Speyburn je tedy palírna ležící v oblasti Speyside, kde Spey je řeka protékající oblastí.

Palírnu založil John Hopkins v roce 1897. Zajímavostí je, že majitelé chtěli nutně produkovat první destilát už v tom stejném roce, protože 1897 bylo výročí 60 let od začátku vlády královny Viktorie. První destilace v palírně tak proběhla 15. prosince v době, kdy budova palírny nebyla ještě zcela dokončena – chyběly dveře a okna, takže zaměstnanci pracovali oblečení v kabátech.

Zajímavé také je, že v této palírně jako první používali bubny na sladování ječmene, které byly poháněny parním strojem, nemuseli tak namočený ječmen rozprostírat na podlahách sladovny a ručně jej obracet. Speyburn 16 je určená primárně pro segment travel retail, 16 let zrála v sudech po bourbonu a lahvována byla v síle 43%.

NOS: ovoce, vanilka, karamel

CHUŤ: hrušky, med, vanilkové sušenky

17. Bunnahabhain AN CLADACH Islay Single Malt Scotch Whisky

Bunnahabhain – jedna z nejhorších palíren. Co se výslovnosti týče! V překladu název, který se čte “bunahávn”, znamená ústí řeky. Palírna leží na pobřeží ostrova Islay, je tam krásná pláž – skoro vybízí ke koupání, kdyby voda neměla v průměru 10 stupňů. Palírnu založili v roce 1881 bratři Greenleesovi a vybudovali kolem ní i vesnici, kde byki všichni v podstatě zaměstnanci palírny. Tehdy se místní kouřová whisky prodávala do blendů a v palírně se rozhodli zvýšit odbyt tím, že budou nabízet také pro Islay netypickou nekouřovou variantu.

Podíl kouřovky je dneska zhruba 40% produkce, zbytek je “nekouř”. An Cladach je whisky z nenakuřovaného sladu a název v překladu znamená pobřeží. Je to whisky určená pro travel retail, bez udání věku a zrála v sudech po bourbonu a po sherry.

VŮNĚ: sušené ovoce, karamel, vanilka, koření

CHUŤ: sladkost, karamel, vanilka, možná čokoláda, oříšky a mořská slanost

18. Knockando 18 Slow Matured Single Malt

Palírnu založil pan Thomson v roce 1898. Smutné je, že palírna fungovala pouze dva roky a pak hned zavřela, když došlo ke krachu obchodníků bratrů Pattisonů. Zajímavostí je, že palírna Knockando je první elektrifikovanou palírnou ve Skotsku – na samém počátku 20. stol., což přineslo značné usnadnění produkce.

Single malt whisky je součástí blendu J&B, ale majitelé se velmi brzo zaměřovali i na samotný single malt – už v roce 1978 bylo představeno Knockando 12 single malt, což byly ještě doby, kdy se o single maltech moc nemluvilo. Kdysi byla dokonce v desítce nejprodávanějších single malt na světě, což je docela překvapivé – u nás značku Knockando rozhodně nelze považovat za “super známou”, ale je velmi populární ve Francii, zemi, která je v přepočtu na hlavu největším konzumentem whisky na světě. Knockando 18 je tedy sladová whisky, která zrála minimálně 18 let ve speciálně vybraných sudech a lahvována byla v síle 43%. Úctyhodný věk!

VŮNĚ: cukroví, vanilka, mandle, ovoce

CHUŤ: vanilka, kandované ovoce, oříšky, lehounce stopa kouře

19. Wolfburn LANGSKIP Single Malt Scotch Whisky

Palírna Wolfburn byla vybudována v roce 2013 a postavena byla asi 300 metrů od původní palírny Wolfburn, od které převzala její jméno. Původní palírna byla vybudována v roce 1821, ale byla zavřena v 60. letech 19. století. Nová palírna je nejsevernější skotskou palírnou na pevninském Skotsku. Uzmula tak tento prim palírně Old Pulteney. Severněji už jsou jen palírny na Orknejích, což je Highland Park a Scapa. Palírna produkuje nenakouřené i nakouřené whisky, které jsou do světa bez filtrace za studena a nedobarvované karamelem.

Langskip je whisky pojmenovaná po dlouhých vikinských lodích, které se místními moři plavily v 9. století. Je to první sudovka v základní řadě palírny, jde o whisky bez udání věku a zrála v sudech prvního plnění po bourbonu... Lahvování proběhlo v sudové síle, a to 58% alkoholu.

VŮNĚ: ovoce, květiny, dubové dřevo

CHUŤ: intenzivní, plná, sladkost vanilky, ovoce, slad, oříšky

20. Gold Cock 20 Y.O.

Whisky z českého ječmene, která zraje v sudech z českého dubu. Dnes se whisky pálí ve Vizovicích u Jelínka, ale tato dvacítka je ještě z původní palírny z Těšetic u Olomouce. Tam se ale naposledy whisky pálila v roce 2002, od roku 2008 se pak whisky pálí už ve Vizovicích. Pár let na to se zrevidovaly zásoby whisky ze staré palírny a společnost se nakonec rozhodla vydat na trh dvě single malt whisky, a to dnes už skoro ikonické ročníkovky 1992 a 1995.

Gold Cock 20 je whisky, která zrála úctyhodných 20 let a lahvována byla nakonec v síle 49,2%, a to není náhodně zvolená síla, Vizovice leží na 49,2 stupni severní šířky. Whisky je nedobarvovaná karamelem a nefiltrovaná za studena. Zrála tedy původně ve starých vyčerpaných sudech ve staré palírně, ve Vizovicích se rozhodli ji přečerpat do nových silně vypálených sudů.

VŮNĚ: ovoce, čerstvé, švestky, jablka, dřevo a koření, vanilka

CHUŤ: švestky, lehounce kouř nebo opálené dřevo, koření, vanilka

21. Talisker The Distillers Edition Double Matured

Palírnu Talisker založili v roce 1830 bratři MacAskillovi. V té době koupili mnoho pozemků na ostrově, kde předtím farmařili malí zemědělci. Ty ale vyhnali, aby na pozemcích měli místo pro chovatelé ovcí, což bylo výnosnější. Někteří z těch, co původně farmařili, začali nakonec pracovat v nové palírně Talisker. Bratrům se ale úplně s palírnou nedařilo a tak v následujících desetiletích často měnila majitele. Smutný byl také rok 1960, kdy palírna vyhořela a musela být opravena. Dnes je palírna v majetku nadnárodního giganta firmy Diageo, která vlastní na 28 skotských sladových palíren.

V roce 1998 se stala whisky Talisker součástí nově uvedené řady Classic Malt of Scotland – pěknému marketingovému počinu firmy Diageo, na kterém předváděla různé styly whisky dle regionů a Talisker byl samozřejmě představitelem Ostrovů. Dnes je Talisker ikona a stálice na sladovém nebi. Jednou za rok vydává společnost také tuto speciální edici – tzv. Distillers Edition. Konkrétně toto je rok 2022, jedná se o desetiletou whisky s dozráváním v sudech po sherry Amoroso. 45,8% je její síla, která je typická pro většinu whisek z palírny Talisker.

VŮNĚ: kouř, slanost, koření, červené ovoce, dřevo

CHUŤ: výraznější kouř, pepř, koření, ovoce, sladkost medu, možná lehce čokolády

22. Glenmorangie The TRIBUTE 16 Years Old Heritage Spirit Batch

V překladu značí název palírny “Údolí klidu”. Palírna leží v oblasti Highlands a byla založena v roce 1843. Najdete zde jedny z nejvyšších kotlů ve Skotsku, měří 514 cm a díky tomu produkuje palírna lehký styl whisky. V roce 2021 byl dokončen tzv. Lighthouse – skleněný still house na experimenty master distillera Doktora Billa Lumsdena. Ten je znám pro své experimenty. Ve still housu k tomu má kotle, které mají upravitelnou výšku krku a může tak zkoušet, jak se jejich výška projeví ve finálním destilátu.

The Tribute 16 je speciální edice, kde se Bill vrací do časů, kdy se skotský ječmen sušil zcela standardně nad kouřem z rašeliny, a tedy i whisky byly s nádechem kouře. Glenmorangie je standardně nekouřová záležitost, ale pro tuto edici byl použit nakuřovaný slad. Zrání probíhalo dlouhých 16 let v sudech po bourbonu a pro lahvování zvolil sílu 43% alkoholu.

VŮNĚ: kouř, ale lehký, spíš herbální než medicína, ovoce, vanilka, sladové tóny

CHUŤ: kouř, med, citrusy, tráva, vanilka ovoce

23. Laphroaig 1815 Legacy

Palírnu Laphroaig založili bratři Johnstonovi právě v roce 1815 a v rodinných rukou byla palírna po dlouhou dobu – až na zhruba 10 let, kdy ji vedl manažer Lagavulinu. Důležitý je rok 1908, kdy na Islay přijíždí Ian Hunter, aby pomohl vést palírnu své matce a tetě. Právě on se pořádně pustil do propagace whisky Laphroaig v USA a kategorie “kouřovek” začala lidi zajímat. I díky němu je dnes Laphroaig pro mnoho lidí nejznámější palírna z Islay a jde také o nejprodávanější kouřovku.

Laphroaig znamená v překladu „krásná kotlina u širokého zálivu“ a zajímavostí je, že je to jedna z mála palíren, který má stále svou vlastní tradiční sladovnu v provozu, ačkoliv soběstačná rozhodně není, a tak velkou část sladu dokupuje z velkých sladoven. Laphroaig The 1815 Legacy je single malt whisky, kterou palírna uvedla na trh poprvé v roce 2017. Vytvořil ji legendární John Campbell jako poctu všem jeho předchůdcům, kteří v palírně už 200 let tvoří tu nejlepší whisky.

Pro zrání použil nejprve sudy prvního plnění po bourbonu a následně whisky nechal dozrávat v nových vypálených sudech, což v Laphroaigu použili údajně poprvé. Bez udání věku, The Legacy 1815 je lahvována v síle 48% a určena je výhradně pro segment travel retail.

VŮNĚ: kouř, vanilka, mořský závan

CHUŤ: vanilka, hodně kouře, slanost, sladkost medu, herbální tóny

24. Glen Deveron 20 Years Old Highland Single Malt

Glen Deveron je whisky produkovaná palírnou Macduff distillery, ležící v oblasti Highlands. Je to jedna z novějších palíren, založena byla až v roce 1958, produkce začala o dva roky později. Kapacitně poměrně velká palírna, ale pouze malá část je stáčena jako single malt Glen Deveron. Zbytek jde do blendu Dewar’s a William Lawson. O místní whisky se stará Stephanie Macleod, která má dále na starosti také patrně známější whisky z palíren Aberfeldy, Craigellachie či Royal Brackla, no a samozřejmě míchá i kompletní portfolio Dewar’s.

Zajímavé také je, že sama palírna pokud stáčí svou whisky jako single malt, tak pod názvem Glen Deveron, ale na trhu najdete stáčení od nezávislých botlerů, a ty najdete pod názvem Macduff. Glen Deveron 20 je single malt whisky, která zrála minimálně 20 let a pro zrání byly použity sudy po bourbonu a po sherry. Lahvování proběhlo v síle 40% alkoholu. Dvě dekády v sudu činí z této whisky nádhernou záležitost.

VŮNĚ: zralé ovoce, opálený dub, rozinky, koření

CHUŤ: oříšky, kandované ovoce, rozinky, zázvor

Vyzkoušejte dobroty z článku

Gold Cock 20y 0,7l 49,2%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 888 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Monkey Shoulder Smokey monkey 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 279 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem