Zbrusu nová česká whisky: Recenze whisky Prádlo 10y Single Malt

22. 9. 2023 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

whisky prádloAno, je tomu tak, milovníci české whisky mohou jásat. Na scéně se objevuje nová single malt whisky z palírny Prádlo, kde vznikala i dobře známá a slušně hodnocená Hammer Head. Ta je však již minulostí, palírna teď​ ​přichází se zcela novou značkou, která se jmenuje právě podle své domoviny nedaleko Plzně - seznamte se s whisky Prádlo!

 

Něco málo z historie palírny Prádlo

Palírna byla založena již v roce 1924, ale whisky zde začali pálit až v roce 1976 a vznikaly tu značky jako Printer’s, Smoker či Halberd. Whisky zde pálili až do jara roku 1990, následně se výroba zastavila a opět se alespoň částečně rozjela až v roce 2002. Od roku 2010 se pak údajně pálí pravidelně. Byl to především tlak ze strany státníků, aby zde v době komunismu vznikala česká whisky, neboť skotská, irská či americká byla logicky málo dostupná. Po roce 1990 se ale na uložené zásoby v sudech tak nějak zapomnělo a whisky v poklidu zrála a zrála.

Značka spadá pod křídla firmy Stock a whisky byla vždy spíše na vedlejší koleji ve stínu Fernetu. A tak trvalo poměrně dlouho, než se rozhodli udělat inventuru. Po jistě příjemném zjištění, co vše ve skladu leží a hlavně jakou kvalitu uložené zásoby mají, bylo rozhodnuto nalahvovat whisky pod názvem Hammer Head (odkaz na tradiční kladívkový mlýn). Na trh se tak postupně dostaly whisky v krásném věku 20, 23, 25, 28 a řadu pak zakončila 30letá, stočená pro americký trh. Ta je tak dodnes nejstarší českou sladovou whisky v historii.

O whisky se dnes v palírně stará master blenderka Kristýna Demelová. Pro mnohé možná jméno neznámé, ale Kristýna má za sebou hodně bohaté zkušenosti. Působí zde již 36 let. V palírně Prádlo pracoval i její dědeček a tatínek a tak se dá říct, že je v palírně od dětství. Zaučoval ji Václav Šitner, který v palírně dlouhá léta působil a je považován za otce whisky Hammer Head (dnes se Václav stará o whisky v Blatné).

10letá whisky

Oficiální představení nové značky

Značka Hammer Head je dnes již minulostí a jak zaznělo v úvodu, nyní se ze západu Čech dostává na trh whisky pod označením Prádlo. A je to právě 10letá single malt, která otevírá novou kapitolu jedné z nejdéle fungujících českých palíren. Fanfár, prosím!!! Whisky vyrobená z českého sladu ve sladovně v Bruntále byla destilována v roce 2011 a ke zrání byla uložena do silně vypálených sudů z českého dubu z bednářství Obroučka (jinak palírna využívá i sudy od Bařiny). Whisky byla nakonec finišována necelé dva roky v sudech po portském víně. Lahvování proběhlo v síle 43 %, whisky je nedobarvovaná a prošla filtrací za studena. 

Zajímavostí je také samotná destilace. Palírna udává, že whisky je 2x destilovaná, přičemž první destilace probíhá na koloně a výsledkem je destilát v síle zhruba 60 % alkoholu. Ten je naředěn a následně destilován podruhé již v klasickém kotlíku. Úkap a dokap v palírně znovu nedestilují. Využití kombinace kolony a kotlíku by dle skotské legislativy neumožňovalo whisky označit jako single malt, u nás je ale legislativa jiná a tak na etiketě název single malt najdete. Na tento neobvyklý způsob destilace jsem se dotazoval a údajně je pro palírnu Prádlo tradiční a chtějí se ho i nadále držet. Proč ne…

10leté prádlo

Předpremiéra?

Někteří whiskaři se se značkou Prádlo již mohli v minulosti setkat. Není tajemstvím, že na whisky festivalu v Praze v roce 2019 měla palírna malý stánek, kde značku Prádlo představovala. Verze ve věku 17 a 30 let byly ale stočeny v „pracovních“ lahvích a firma čekala na dodávku nových lahví a uzávěrů. V Česku chtěli novou whisky Prádlo představit v celé kráse a v nových lahvích, a tak oficiální launch posouvali a posouvali. 17letou verzi v neoficiálních lahvích mezitím pustili do světa, a tak se objevila například na francouzském trhu, což mezi českými whiskaři vzbudilo vlnu nevole. Vyjádření Stocku bylo ale jednoduché – „čekáme na krásné oficiální láhve, chceme to v Česku odprezentovat v plné parádě“.

Jak je vidět, čekání se protáhlo. Po festivalu bylo ticho po pěšině a nikdo nic nevěděl. Po krátkém rozruchu se sedmnáctkou se o palírně tak nějak přestalo mluvit a všichni se zaměřili na další hráče v českém whisky rybníčku, kteří přicházeli s novinkami.

A bum! Najednou, z čista jasna, jako blesk z čistého nebe, je to tady. Kubrt by měl radost, konečně dorazily gumičky… Tedy, láhve. A mimochodem, osobně se mi tedy láhve moc líbí a čistě z hlediska designu jsou to za mě nejhezčí láhve české whisky. Čili z estetického hlediska se čekání vyplatilo a zbrusu nová desítka vypadá skvěle.

Trochu nejasností může vzbudit jednoduchá matematika. Whisky byla destilována v roce 2011 a na trh je uvedena v roce 2023 jako desetiletá, a to tak nějak nesedí. Vysvětlení je opět jednoduché a opět se týká lahví. Tahle desítka už totiž byla připravená k lahvování v roce 2021, jenže prostě a jednoduše nebylo do čeho lahvovat, a tak strávila poměrně dlouho v nerezových tancích. Zpět do sudů už whisky dávat nechtěli, protože byli spokojeni s chuťovým profilem a nechtěli ho dalším zráním měnit.

single malt

Jaká je whisky Prádlo 10y Single Malt?

A konečně, měl jsem jako jeden z prvních tu čest novou desítku ochutnat. Očekávání byla poměrně velká, protože čekání bylo dlouhé a také jsem tehdy na festivalu chutnal tu sedmnáctku a vybavuji si, že nebyla špatná. Takže co ta novinka?

Ve vůni mě na první dobrou zaujala dřevitost. Tóny suchého dřeva doplňuje ovocný charakter, který mi připomíná klasické české pálenky. Svěží jablko, malinko švestka a v pozadí se po chvíli vynořuje i koření. Po napití se mi na jazyku roztancuje opět dřevo a ovocná sladkost, ale více se projevuje koření, nakonec rozeznávám hřebíček a skořici. Po několikerém přechutnání jsem objevil i tóny lékořice (já věděl, že tam ještě něco je!). Whisky určitě není špatná, má dost unikátní charakter bych řekl, a těžko hledám třeba skotskou, ke které bych ji přirovnal. Téměř dvouletý finiš po portském víně snad kromě barvy úplně nenacházím. Závěr doprovází tóny dubového dřeva a zmiňované koření. V přímém srovnání jsem ji zatím neměl, ale možná mi malinko připomněla některé první Gold Cocky, nejspíš tou „pálenkovou“ ovocností…

Celkově bych řekl, že whisky určitě není špatná. Dokonce si troufnu říct, že by se mohla zařadit mezi to lepší, co u nás vzniká. Navíc mi bylo sděleno, že kromě nové desítky se v základní řadě palírny objeví brzy také 18leté a 30leté stáčení, a já rozhodně moc rád vyzkouším!

Vyzkoušejte dobroty z článku

Prádlo Whisky 10y 0,7l 43%
SKLADEM > 5 Ks 1 717 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem