Radek Navrátil

Radek navrátil

Rumy jsou mojí životní láskou. Tak dlouho jsem nadšeně cestoval po světě a objevoval nové i dávno zaniklé destilerie, až jsem u nich skončil i profesně. Jsem nezávislý rumový ambasador, což znamená, že mi žádná značka ani distributor neplatí za to, abych propagoval konkrétní portfolio.​

Prvotní vášeň pro rum se ve mně probudila za barem, kde jsem pracoval během studií. Samotné začátky byly ale krušné a dnes na ně s úsměvem vzpomínám. Rumové elixíry jsem míchal s colou, protože pro mě nebyly dost sladké. Protože jsem ale v rámci své práce degustoval a vzdělával se v oblasti rumů, moje chutě a vědomosti se zákonitě posouvaly. Více si můžete přečíst v mém rumovém rozhovoru.

Poznal jsem, že chuťový profil doslazených rumů je velice podobný a plochý. Zanedlouho mě tahle podobnost začala nudit a toužil jsem poznávat nová zákoutí toho úžasného rumového světa, který je plný přirozených chutí. Je škoda je schovávat za přehnaně umělou sladkost. Troufám si říct, že jsem bar během svého působení pozvedl o několik kategorií výše. Ale věděl jsem, že spousta lidí tam nikdy nepřijde. Proto jsem založil svůj vlastní projekt rumových degustací RumMe, který má za úkol šířit rumovou osvětu a vzdělání.

O rumech se snažím vědět všechno. Ono to sice úplně nejde, ale ve své snaze nehodlám polevit. Přečetl jsem desítky knih zabývajících se jeho historií, výrobou a ochutnáváním. Navštívil jsem 27 rumových destilerií po celém světě a osobně jsem vedl už 147 ochutnávek. O rumu bych mohl povídat hodiny a hodiny. A tak o něm teď píšu na Alkohol.cz.

Na degustacích se nikdy nesnažím říkat, že ten a ten rum je nejlepší nebo nejhorší. To je subjektivní hodnocení každého z nás. Nejlepší rum pro mne nemusí být nejlepší pro vás a naopak. Pijte to, co máte rádi, a nestyďte se za to. Ale je dobré vědět, co vlastně pijete a za co platíte.

 

Rumový průvodce Radka Navrátila:

Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace
Rumový průvodce č. 6: Dřevěné sudy
Rumový průvodce č. 7: Blending
Rumový průvodce č. 8: Sistema solera
Rumový průvodce č. 9: Tiki kultura a koktejly
Rumový průvodce č. 10: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část
Rumový průvodce č. 11: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce č. 12: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce č. 13: Kill Devil, předchůdce rumu
Rumový průvodce č. 14: Jak členit rum?
Rumový průvodce č. 15: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce č. 16: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce č. 17: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce č. 18: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce č. 19: Krása třtinové melasy