Jak vychutnat rum na maximum

27. 5. 2021 | Radek Navrátil
Kategorie: Rum

Jak vychutnat rum na maximum

Položili jste si někdy otázku, jak degustovat rum? Existuje několik doporučení, jak je vhodné rum ochutnávat. Neberte je však jako dogma. Každý z nás má svůj degustační rituál. A pokud si rum nejlépe vychutnáte tak, že jej takzvaně kopnete na ex, nikdo by vám to neměl zakazovat. Vězte, že se tím ochuzujete o ten pravý rumový zážitek, ale hlavní nakonec je, abyste si rum užili. 

Na začátku je vhodné si určit, za jakým účelem budete rum ochutnávat respektive pít. Pokud budete pít rum, který znáte a nechcete ho nijak „řešit“, je možné většinu doporučení vypustit. Nalijete si jej do své oblíbené skleničky jakéhokoliv tvaru, přidáte či nepřidáte led a budete se věnovat zážitku. Pokud ale chcete rum poznávat, hledat v něm vůně a chutě, pak je vhodné doporučení dodržovat. Tak zajistíte, že vám téměř nic neunikne.

Je pravděpodobné, že v létě budete mít větší chuť na nějaký osvěžující rumový koktejl, než samotný panák rumu. To je vše v pořádku, naslouchejte svému rumovému já.

Jak servírovat rum

Aroma nejlépe vynikne při pokojové teplotě rumu okolo 18 – 20 °C. Při jeho objevování hrají roli rumové skleničky. Degustační sklenice na rum by měla být kónického tvaru. Ve spodní části byl měl být větší prostor na shromáždění vůní a vrchní část by měla být užší, tak, aby vám sklenice dovedla vůni až k nosní dírce.

Po nalití rumu do sklenice ponechejte pár minut provzdušnit, rozvonět. Čím starší je to rum a čím má vyšší obsah alkoholu, tím déle se vyplatí počkat. Prvotní přivonění by mělo být opatrné, nevkládat nos přímo dovnitř a doprostřed skleničky, odkud bude vycházet prvotní nejštiplavější alkohol. Poté, co odezní prvotní alkohol a rozvinou se všechny vůně, zlehka sklenkou zakružte, ze vzdálenosti zhruba 3 centimetrů přičichněte a užijte si harmonii a komplexnost aromatu. Nejdříve by se měly uvolňovat lehké ovocné noty, následované minerálními tóny. V poslední části přijdou na řadu ta nejtěžší aroma kávy, čokolády, dřeva, kouře či dehtu. Pamatujte, že vůně i chuť vnímáme subjektivně podle své čichové a chuťové paměti. Proto je možné, že každý vnímá v rumu trošku něco jiného.

Degustace rumu

Jak ochutnávat rum

První doušek by měl být jen maličký, aby připravil ústa a tělo na alkohol. V ten okamžik může přijít lehce štiplavý pocit, než si chuťové buňky přivyknou silnému vjemu. První doušek bývá často spojován s nepříjemným pocitem. Proto je vhodné hodnotit rum, až po dopití skleničky.

U druhého doušku už se můžete napít trochu víc, labužnicky destilát poválet na jazyku a zaměřit se na rozpoznání jednotlivých vrstev bohaté chuti rumu, které pozvolna vystupují.

Pokud je rum hodně sladký nebo silný, můžete do něj pro zjemnění přidat kapku vody. V horkých letních dnech, kdy pokojová teplota stoupá do tropických výšin, můžete přihodit jednu velkou kostku ledu, která destilát ochladí a zároveň příliš nezředí. Degustujete-li více rumů, mezi jednotlivými vzorky je dobré vypláchnout ústa i sklenku čistou vodou. (Také je to dobré preventivní opatření proti ranním bolehlavům z dehydratace.) Degustujete-li více rumů za sebou, je vhodné je seřadit stejně jako u vína a to od rumu s nejmenším obsahem cukru až po ty nejvíce doslazené.

Nedoporučuje se pít rum podchlazený. V tu chvíli ztratí veškerou svou chuť a vůni. Stejně tak se vyhněte rumu nahřátému. Teplý alkohol nevytváří zrovna ten nejpříjemnější zážitek. Nehledě na to, že pokud si nedáte pozor, může se vám stát, že si při prvotním přivonění vypálíte čichové buňky a dalších několik minut nic neucítíte. Občas doporučuji obě metody vyzkoušet, abyste zjistili proč to nedělat. Anebo možná naopak zjistili, že zrovna vám to takto vyhovuje.

S čím míchat rum

Samostatnou rumovou kapitolou jsou koktejly. Často se razí názor, že do „míchaček“ nepotřebujete dobrý rum. Opak je ale pravdou. I do drinků je potřeba kvalitní základ a vůbec se nemusíte bát míchat ze svých oblíbených kousků. 

Inspirace na rumové koktejly najdete v našem magazínu víc než dost. V minulosti jsme pro vás připravili souhrnné články s recepty na koktejly z bílého rumu, na koktejly z tmavého rumu, ale také tu najdete články věnované jednotlivým drinkům samostatně. 

Z kubánského rumu můžete namíchat oblíbené Cuba Libre nebo Mojito, z Diplomática třeba variaci na klasický Old Fashioned – Romantic Fashioned. Ze sortimentu speciálních rumů pak doporučujeme ginem inspirovaný Havana Club Verde ve spojení s tonikem. 

Rumové koktejly

S čím párovat rum

Tradičně se na degustacích setkáte s různými pochutinami k rumu. Milovníci kvalitního pití nedají dopustit na čokoládu. Dokonce existují speciální čokolády k rumu, vyladěné tak, aby prožitek z destilátu maximálně umocnily. 

Pokud chcete se sklenkou rumu strávit celou večeři, různé rumy se skvěle párují i s dezerty, zejména s těmi, které hrají na podobná témata – vanilkovou zmrzlinou, melasovými sušenkami, ananasem, karamelem nebo kokosem. Pokud patříte k milovníkům tabáku, dobrý doutník je s rumem také velká paráda. Dalších mé tipy a doporučení naleznete v článku - jak degustovat rum.

No a to je vše. Jestli se vám v téhle fázi ještě nespustil Pavlovův reflex, máte náš upřímný obdiv. V opačném případě doporučujeme vybrat nějaký dobrý rum a vzhůru objevovat.

P.S.: Prahnete po třtinových informacích? Můžete si přečíst třeba náš opus magnum o výrobě rumu nebo zapátrat v historii tohohle destilátu. Věnovali jsme se cukru a jeho cestě do destilačních zařízení a vydali jsme se i ke kořenům samotného nápoje. Přejeme příjemné studium!

Vyzkoušejte dobroty z článku

Havana Club 7y 0,7l 40%
SKLADEM 3 Ks a ihned na 1 prodejně 699 Kč s DPH
Do košíku
Havana Club Verde 0,7l 35%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 499 Kč s DPH
Do košíku
Malecon 12y 0,7l 40%
SKLADEM 4 Ks 749 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem