skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Radek Navrátil
Rumy jsou mojí životní láskou. Tak dlouho jsem nadšeně cestoval po světě a objevoval nové i dávno zaniklé destilerie, až jsem u nich skončil i profesně. Jsem nezávislý rumový ambasador, což znamená, že mi žádná značka ani distributor neplatí za to, abych propagoval konkrétní portfolio.
Prvotní vášeň pro rum se ve mně probudila za barem, kde jsem pracoval během studií. Samotné začátky byly ale krušné a dnes na ně s úsměvem vzpomínám. Rumové elixíry jsem míchal s colou, protože pro mě nebyly dost sladké. Protože jsem ale v rámci své práce degustoval a vzdělával se v oblasti rumů, moje chutě a vědomosti se zákonitě posouvaly. Více si můžete přečíst v mém rumovém rozhovoru.
Poznal jsem, že chuťový profil doslazených rumů je velice podobný a plochý. Zanedlouho mě tahle podobnost začala nudit a toužil jsem poznávat nová zákoutí toho úžasného rumového světa, který je plný přirozených chutí. Je škoda je schovávat za přehnaně umělou sladkost. Troufám si říct, že jsem bar během svého působení pozvedl o několik kategorií výše. Ale věděl jsem, že spousta lidí tam nikdy nepřijde. Proto jsem založil svůj vlastní projekt rumových degustací RumMe, který má za úkol šířit rumovou osvětu a vzdělání.
O rumech se snažím vědět všechno. Ono to sice úplně nejde, ale ve své snaze nehodlám polevit. Přečetl jsem desítky knih zabývajících se jeho historií, výrobou a ochutnáváním. Navštívil jsem 27 rumových destilerií po celém světě a osobně jsem vedl už 147 ochutnávek. O rumu bych mohl povídat hodiny a hodiny. A tak o něm teď píšu na Alkohol.cz.
Na degustacích se nikdy nesnažím říkat, že ten a ten rum je nejlepší nebo nejhorší. To je subjektivní hodnocení každého z nás. Nejlepší rum pro mne nemusí být nejlepší pro vás a naopak. Pijte to, co máte rádi, a nestyďte se za to. Ale je dobré vědět, co vlastně pijete a za co platíte.
Rumový průvodce Radka Navrátila:
Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace
Rumový průvodce č. 6: Dřevěné sudy
Rumový průvodce č. 7: Blending
Rumový průvodce č. 8: Sistema solera
Rumový průvodce č. 9: Tiki kultura a koktejly
Rumový průvodce č. 10: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část
Rumový průvodce č. 11: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce č. 12: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce č. 13: Kill Devil, předchůdce rumu
Rumový průvodce č. 14: Jak členit rum?
Rumový průvodce č. 15: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce č. 16: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce č. 17: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce č. 18: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce č. 19: Krása třtinové melasy
Jaké jsou zákony pro výrobu rumu platné v USA, EU a sdružení karibských států CARICOM? A v čem se liší? Čtěte v článku Radka Navrátila.
Jaká jsou pravidla výroby rumu na Kubě, ve Venezuele, Dominikánské republice či Guatemale? Co od tamních rumů čekat? Čtěte v článku Radka Navrátila.
Z melasy se destiluje valná většina rumů. Kde se ale bere melasa? A k čemu se ještě používá? Čtěte článek Rumového průvodce o černém zázraku.
Jak se dělá rum, když nemáte destilerii? Můžete ho koupit, nechat dozrát a pak nalahvovat. O tom, jak se s rumem obchoduje ve velkém, čtěte v Rumovém průvodci.
Hledáte knihy, ze kterých nejlépe načerpat rumové znalosti? Přečtěte si třetí dávku knižních tipů od našeho rumového ambasadora Radka Navrátila.
Jaká jsou pravidla pro výrobu rumu na Martiniku, Jamajce, Guadeloupe nebo v Guyaně? A jaká je jejich výhoda pro spotřebitele? Čtěte v článku Radka Navrátila.
Co jsou to estery, kde se berou a proč jsou typické právě pro jamajské rumy? Přečtěte si o tom v novém článku Rumového průvodce Radka Navrátila.
Jaký je rozdíl mezi cachaçou, clairinem a agricole rumem? Co je naopak spojuje? A proč se označují jinak, když jsou si tak podobné? Čtěte v článku Rumového průvodce.
Rumy členíme podle různých kritérií. Barva, původ, vstupní surovina… Ale vypovídá to o jejich charakteru? A co nová klasifikace Luca Gargana? Čtěte nový článek Radka Navrátila.
Chystáte se letět na Madeiru? Spojte dovolenou s výletem do některé z tamních rumových destilerií. Radek Navrátil pro vás sepsal praktického průvodce.
Kill Devil? Co má společného zabíjení ďáblů a rum? Víc, než byste si možná mysleli. Vydejte se s Radkem Navrátilem hluboko do rumové historie.
Co dnes označujeme pojmem trojúhelníkový obchod? A jak se tahle kapitola lidských dějin podepsala na dnešním světě rumu? Čtěte Rumového průvodce.
Věděli jste, že rum byl na počátku pouze zpracovanou odpadní látkou? Ponořte se do tekuté historie v dalším článku Rumového průvodce Radka Navrátila.
Jak se náš rumový ambasador Radek Navrátil dostal ke třtinovému destilátu? Chtěl by se vrátit za bar? A jaké má plány do budoucna? Čtěte rozhovor v magazínu.
Rum je jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Pojďme si představit míchané nápoje, na kterých si můžete v létě pochutnávat.
Namíchejte si Mojito jednoduše a rychle sami!
Tmavý rum je neméně populární jako bílý rum. Jaké drinky si z tohoto skvělého alkoholu můžete namíchat?
Evropská destinace, top agricole rum a vyhlášený rumový festival? Na Madeiru zkrátka chcete cestovat. Přečtěte si praktické tipy našeho ambasadora Radka Navrátila.
Připravte si ledový čaj z Long Islandu. Ale opatrně, z baru je v něm téměř všechno. Až na ten čaj. Vyzkoušejte originální recepturu legendárního drinku.
Toužíte po náloži tekutých informací? Radek Navrátil pro vás připravil další knižní tipy pro rumové vzdělávání. Přečtěte si nový článek jeho Rumového průvodce.
Namíchejte si svěží koktejl Acapulco. Tequila, rum, grepová a ananasová šťáva. Na koncentrované léto ve sklence stačí znát ty správné poměry.
Jak se Tiki kultura dostala od původních obyvatel Nového Zélandu až do amerických barů? A je to opravdu pořád Tiki kultura? Čtěte v článku Rumového průvodce.
Označení solera potkáte na rumových lahvích mnoha výrobců. Co to ale vlastně znamená? Kde se tenhle systém vzal a jak funguje? Čtěte rumového průvodce Radka Navrátila.
Namíchejte si rumový shooter Chupito. Stačí dvě ingredience a můžete servírovat stylového panáka se svěží chutí limetek, který rozproudí každou párty. Tady máte recept.
Co je to blending? K čemu se používá? A jak funguje? Nahlédněte s Radkem Navrátilem do rumové alchymie a poznejte tuhle tajemnou fázi výrobního procesu.
Jak se vyrábí takový sud pro skladování alkoholu? A jaké sudy se nejčastějši používají ke zrání rumů? Čtěte nový článek s vůní dřeva od Radka Navrátila.
Kde a kdy se zrodilo umění destilace? A jak to bylo s pálením alkoholu v českých zemích? Užijte si destilovaný výlet do historie s Radkem Navrátilem.
Nová limitovaná edice rumu Don Q dozrávala v sudech po portském víně. Přečtěte si recenzi a pak ochutnejte. Ale neváhejte dlouho, do Evropy jí dorazilo jen 2982 láhví.
Čím starší tím lepší? Nebo je to čím tmavší, tím lepší? Přečtěte si, jak je to doopravdy v článku věnovaném nejčastějším mýtům o rumu.
Co je agricole? Jak probíhá zrání v systému solera? A co u rumů znamená zkratka XO? To vám prozradí první část rumového slovníku našeho ambasadora Radka Navrátila.