Radek Navrátil

Radek navrátil

Rumy jsou mojí životní láskou. Tak dlouho jsem nadšeně cestoval po světě a objevoval nové i dávno zaniklé destilerie, až jsem u nich skončil i profesně. Jsem nezávislý rumový ambasador, což znamená, že mi žádná značka ani distributor neplatí za to, abych propagoval konkrétní portfolio.​

Prvotní vášeň pro rum se ve mně probudila za barem, kde jsem pracoval během studií. Samotné začátky byly ale krušné a dnes na ně s úsměvem vzpomínám. Rumové elixíry jsem míchal s colou, protože pro mě nebyly dost sladké. Protože jsem ale v rámci své práce degustoval a vzdělával se v oblasti rumů, moje chutě a vědomosti se zákonitě posouvaly. Více si můžete přečíst v mém rumovém rozhovoru.

Poznal jsem, že chuťový profil doslazených rumů je velice podobný a plochý. Zanedlouho mě tahle podobnost začala nudit a toužil jsem poznávat nová zákoutí toho úžasného rumového světa, který je plný přirozených chutí. Je škoda je schovávat za přehnaně umělou sladkost. Troufám si říct, že jsem bar během svého působení pozvedl o několik kategorií výše. Ale věděl jsem, že spousta lidí tam nikdy nepřijde. Proto jsem založil svůj vlastní projekt rumových degustací RumMe, který má za úkol šířit rumovou osvětu a vzdělání.

O rumech se snažím vědět všechno. Ono to sice úplně nejde, ale ve své snaze nehodlám polevit. Přečetl jsem desítky knih zabývajících se jeho historií, výrobou a ochutnáváním. Navštívil jsem 27 rumových destilerií po celém světě a osobně jsem vedl už 147 ochutnávek. O rumu bych mohl povídat hodiny a hodiny. A tak o něm teď píšu na Alkohol.cz.

Na degustacích se nikdy nesnažím říkat, že ten a ten rum je nejlepší nebo nejhorší. To je subjektivní hodnocení každého z nás. Nejlepší rum pro mne nemusí být nejlepší pro vás a naopak. Pijte to, co máte rádi, a nestyďte se za to. Ale je dobré vědět, co vlastně pijete a za co platíte.

 

Rumový průvodce Radka Navrátila:

Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace
Rumový průvodce č. 6: Dřevěné sudy
Rumový průvodce č. 7: Blending
Rumový průvodce č. 8: Sistema solera
Rumový průvodce č. 9: Tiki kultura a koktejly
Rumový průvodce č. 10: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část
Rumový průvodce č. 11: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce č. 12: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce č. 13: Kill Devil, předchůdce rumu
Rumový průvodce č. 14: Jak členit rum?
Rumový průvodce č. 15: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce č. 16: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce č. 17: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce č. 18: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce č. 19: Krása třtinové melasy

Zákony ovlivňující výrobu rumu v Karibiku a jinde ve světě, III. část
Zákony ovlivňující výrobu rumu v Karibiku a jinde ve světě, III. část 19.12.2023 | Radek Navrátil

Jaké jsou zákony pro výrobu rumu platné v USA, EU a sdružení karibských států CARICOM? A v čem se liší? Čtěte​ v článku Radka Navrátila.

Zákony ovlivňující výrobu rumu v Karibiku a jinde ve světě, II. část
Zákony ovlivňující výrobu rumu v Karibiku a jinde ve světě, II. část 5.12.2023 | Radek Navrátil

Jaká jsou pravidla výroby rumu na Kubě, ve Venezuele, Dominikánské republice či Guatemale? Co od tamních rumů čekat? Čtěte v článku Radka Navrátila​.

Rumový průvodce: Krása třtinové melasy
Rumový průvodce: Krása třtinové melasy 28.11.2023 | Radek Navrátil

Z melasy se destiluje valná většina rumů. Kde se ale bere melasa? A k čemu se ještě používá? Čtěte​ článek Rumového průvodce o černém zázraku.

Rumový průvodce: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce: Velkoobjemový obchod s rumem 16.11.2023 | Radek Navrátil

Jak se dělá rum, když nemáte destilerii? Můžete ho koupit, nechat dozrát a pak nalahvovat. O tom, jak se s rumem obchoduje ve velkém, čtěte v Rumovém průvodci.

Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část 7.11.2023 | Radek Navrátil

Hledáte knihy, ze kterých nejlépe načerpat rumové znalosti? Přečtěte si třetí dávku knižních tipů od našeho rumového ambasadora Radka Navrátila.

Zákony ovlivňující výrobu rumu v Karibiku a jinde ve světě
Zákony ovlivňující výrobu rumu v Karibiku a jinde ve světě 26.10.2023 | Radek Navrátil

Jaká jsou pravidla pro výrobu rumu na Martiniku, Jamajce, Guadeloupe nebo v Guyaně? A jaká je jejich výhoda pro spotřebitele? Čtěte v článku Radka Navrátila​.

Rumový průvodce na vlně esterů: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce na vlně esterů: Jaké je tajemství jamajských rumů? 10.10.2023 | Radek Navrátil

Co jsou to estery, kde se berou a proč jsou typické právě pro jamajské rumy? Přečtěte si o tom v novém článku Rumového průvodce Radka Navrátila.

Rumový průvodce: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce: Cachaça, clairin a r(h)um agricole 21.9.2023 | Radek Navrátil

Jaký je rozdíl mezi cachaçou, clairinem a agricole rumem? Co je naopak spojuje? A proč se označují jinak, když jsou si tak podobné? Čtěte v článku​ Rumového průvodce.

Rumový průvodce: Jak členit rum?
Rumový průvodce: Jak členit rum? 7.9.2023 | Radek Navrátil

Rumy členíme podle různých kritérií. Barva, původ, vstupní surovina… Ale vypovídá to o jejich charakteru?​ A co nová klasifikace Luca Gargana? Čtěte nový článek Radka Navrátila.

Rumové destilerie na ostrově Madeira
Rumové destilerie na ostrově Madeira 31.8.2023 | Radek Navrátil

Chystáte se letět na Madeiru? Spojte dovolenou s výletem do některé z tamních rumových destilerií. Radek Navrátil pro vás sepsal praktického průvodce.

Rumový průvodce: Kill Devil, předchůdce rumu
Rumový průvodce: Kill Devil, předchůdce rumu 25.8.2023 | Radek Navrátil

Kill Devil? Co má společného zabíjení ďáblů a rum? Víc, než byste si možná mysleli. Vydejte se s Radkem Navrátilem hluboko do rumové historie.

Rumový průvodce: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce: Trojúhelníkový obchod 8.8.2023 | Radek Navrátil

Co dnes označujeme pojmem trojúhelníkový obchod? A jak se tahle kapitola lidských dějin podepsala na dnešním světě rumu? Čtěte Rumového průvodce​.

Rumový průvodce: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce: Na počátku rumu byl cukr 25.7.2023 | Radek Navrátil

Věděli jste, že rum byl na počátku pouze zpracovanou odpadní látkou? Ponořte se do tekuté historie v dalším článku Rumového průvodce Radka Navrátila.

Rumový rozhovor s Radkem Navrátilem
Rumový rozhovor s Radkem Navrátilem 18.7.2023 | Radek Navrátil

Jak se náš rumový ambasador Radek Navrátil dostal ke třtinovému destilátu? Chtěl by se vrátit za bar? A jaké má plány do budoucna? Čtěte rozhovor v magazínu.

Míchané nápoje z rumu
Míchané nápoje z rumu 7.7.2023 | Radek Navrátil

Rum je jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Pojďme si představit míchané nápoje, na kterých si můžete v létě pochutnávat.

Jaký rum do Mojita?
Jaký rum do Mojita? 5.7.2023 | Radek Navrátil

Namíchejte si Mojito jednoduše a rychle sami!

Koktejly z tmavého rumu
Koktejly z tmavého rumu 28.6.2023 | Radek Navrátil

Tmavý rum je neméně populární jako bílý rum. Jaké drinky si z tohoto skvělého alkoholu můžete namíchat?

Tip na cestování za rumem - ostrov Madeira
Tip na cestování za rumem - ostrov Madeira 15.6.2023 | Radek Navrátil

Evropská destinace, top agricole rum a vyhlášený rumový festival? Na Madeiru zkrátka chcete cestovat. Přečtěte si praktické tipy našeho ambasadora Radka Navrátila.

Recept na koktejl Long Island Iced Tea
Recept na koktejl Long Island Iced Tea 8.6.2023 | Radek Navrátil

Připravte si ledový čaj z Long Islandu. Ale opatrně, z baru je v něm téměř všechno. Až na ten čaj. Vyzkoušejte originální recepturu legendárního drinku.

Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část
Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část 2.6.2023 | Radek Navrátil

Toužíte po náloži tekutých informací? Radek Navrátil pro vás připravil další knižní tipy pro rumové vzdělávání. Přečtěte si nový článek jeho Rumového průvodce.

Recept na Acapulco koktejl
Recept na Acapulco koktejl 31.5.2023 | Radek Navrátil

Namíchejte si svěží koktejl Acapulco. Tequila, rum, grepová a ananasová šťáva.​ Na koncentrované léto ve sklence stačí znát ty správné poměry.

Rumový průvodce: Tiki kultura a koktejly
Rumový průvodce: Tiki kultura a koktejly 18.5.2023 | Radek Navrátil

Jak se Tiki kultura dostala od původních obyvatel Nového Zélandu až do amerických barů? A je to opravdu pořád Tiki kultura? Čtěte​ v článku Rumového průvodce.

Rumový průvodce: Sistema solera
Rumový průvodce: Sistema solera 10.5.2023 | Radek Navrátil

Označení solera potkáte na rumových lahvích mnoha výrobců. Co to ale vlastně znamená? Kde se tenhle systém vzal a jak funguje? Čtěte rumového průvodce​ Radka Navrátila.

Recept na rumový koktejl Chupito
Recept na rumový koktejl Chupito 20.4.2023 | Radek Navrátil

Namíchejte si rumový shooter Chupito. Stačí dvě ingredience a můžete servírovat stylového panáka se svěží chutí limetek, který rozproudí každou párty. Tady máte recept.

Rumový průvodce: Blending
Rumový průvodce: Blending 12.4.2023 | Radek Navrátil

Co je to blending? K čemu se používá? A jak funguje? Nahlédněte s Radkem Navrátilem do rumové alchymie a poznejte tuhle tajemnou fázi výrobního procesu.

Rumový průvodce: Dřevěné sudy
Rumový průvodce: Dřevěné sudy 6.4.2023 | Radek Navrátil

Jak se vyrábí takový sud pro skladování alkoholu? A jaké sudy se nejčastějši používají ke zrání rumů? Čtěte nový článek s vůní dřeva od Radka Navrátila.

Rumový průvodce: Destilace
Rumový průvodce: Destilace 31.3.2023 | Radek Navrátil

Kde a kdy se zrodilo umění destilace? A jak to bylo s pálením alkoholu v českých zemích? Užijte si destilovaný výlet do historie s Radkem Navrátilem.

Recenze rumu Don Q Double Wood Port Finish
Recenze rumu Don Q Double Wood Port Finish 27.3.2023 | Radek Navrátil

Nová limitovaná edice rumu Don Q dozrávala v sudech po portském víně. Přečtěte si recenzi a pak ochutnejte. Ale neváhejte dlouho, do Evropy jí dorazilo jen 2982 láhví.

Rumový průvodce: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce: Vyvracíme rumové mýty 24.3.2023 | Radek Navrátil

Čím starší tím lepší? Nebo je to čím tmavší, tím lepší? Přečtěte si, jak je to doopravdy v článku věnovaném nejčastějším mýtům o rumu.

Rumový průvodce: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce: Pojmy rumového světa 17.3.2023 | Radek Navrátil

Co je agricole? Jak probíhá zrání v systému solera? A co u rumů znamená zkratka XO? To vám prozradí první část rumového slovníku našeho ambasadora Radka Navrátila.

1 2