Rumový průvodce: Kill Devil, předchůdce rumu

25. 8. 2023 | Radek Navrátil
Kategorie: Rum

co je to kill-devilHistorie rumu je krásná, avšak plná strastiplných příběhů se spoustou nezodpovězených otázek. Jednou z těchto otázek je, jak vlastně vznikl název rum? Okrajově si zkusíme odpovědět i na ni, ale nejprve se podíváme na předchůdce rumu. Tedy alespoň co se týče jeho názvu.

Co je to Kill Devil

Jedná se o jedno z prvních písemně dochovaných označení rumu. Ptáte se, co znamená Kill Devil? V překladu je to poměrně jednoduché – jedná se o zabití ďábla. Jakou má ale spojitost zabíjení ďábla a rum? Kill Devil údajně proto, že se nedal pít. Nápoj byl tak odporný, že by zabil i ďábla, říká jeden z příběhů.

Označení Kill Devil použil ve své knize o historii Barbadosu Richard Ligon v polovině 17. století. Konkrétně při popisu hostiny, které se zúčastnil, a při které někdo z místních označil nápoj pro zápitek jako Kill Devil. Popsal jej jako hrdlo drásající nápoj. Proč se se nápoj označoval jako „zabiják ďábla,“ to přesně nevíme. Možná, že název vznikl jazykovou zkomoleninou. Pére Labat, respektive Francouzi, používali jako označení rumu slovo „guildive“ (otroci jej nazývali „tafia“). A tak když Britové uslyšeli guildive je možné, že si jej přetvořili na Kill Devil.

Úryvek z práce Jean Babptiste Labata zmiňuje guildive takto: „Alkohol, který získáváme z cukrové třtiny, se nazývá Guildive. Divoši a černoši mu říkají Taffia. Je velmi silný, s nepříjemným zápachem a štiplavostí, trochu jako obilné lihoviny. Místo, kde Guildive děláme, se jmenuje Vinaigrerie. Netuším, proč bylo místo takto pojmenováno. Protože tento název se k tomu nehodí. Už dříve jsem poznamenal, že by bylo vhodnější pojmenovat místo jako Destilatoire... Toto místo musí být připojeno nebo alespoň velmi blízko k cukrovaru, aby se tam rmut a sirupy mohly pohodlně vozit...“

z čeho byl kill-devil

Z čeho byl Kill Devil

Jelikož se pouze jednalo o předchůdce rumu, je to samozřejmě nápoj kvašený z cukru získaného ze třtiny. Podle Richarda Ligona Kill Devil nebyl získáván přímo z melasy jako dnešní rum, ale z pěny, která se tvořila na povrchu při vaření třtinové šťávy při výrobě cukru. Tato pěna se označovala jako „skimmings“.

Jak se Kill Devil změnil na rum

Teorií, jak vznikl název rum, je mnoho. Která, je ta správná, však nikdo netuší. Jednou z možností je odvození názvu od slova „rumbullion“. Poprvé jej použil Giles Silvester v roce 1652, když na Barbadosu popisoval chování lidí po požití Rumbollionu alias Kill Devil.

Další teorií je, že název rum je odvozen od anglického slova „rumboes“, které bylo zkráceno ze slovního spojení „rum booze“. Slovíčko rum označovala v Anglii v 16. století excelentní kvalitu a slovíčko booze označovalo alkohol. Rumboes bylo původně užíváno pro kvalitní víno.  

Saccharum officinarum je latinský název pro cukrovou třtinu. Zdroj pro výrobu rumu. I zde je teorie, jak mohl vzniknout dnešní název. Koncovka obou slov obsahuje rum a tak by bylo nasnadě jej použít i pro námi oblíbený alkohol. Carl Linné, švédský botanik, který přiřadil cukrové třtině její latinský název, ji však pojmenoval poté, co už bylo označení rum používáno. Více o jednotlivých teoriích si můžete přečíst ve starším článku Lukáše Dvořáka.

historie rumu

Kill Devil v dnešní době

S názvem Kill Devil se můžeme setkat i dnes. Skotský blender a bottler Hunter Laing používá název pro označování svých produktů. Obdobně využívá název i palírna Outer Banks ze Severní Karolíny. A můžeme vám zaručit, že tyhle destiláty už ďábla nezabij​í a s největší pravděpodobností si je vychutnáte. Zkusíte to?


Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz
 

Rumový průvodce Radka Navrátila – přečtěte si další články:

Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace
Rumový průvodce č. 6: Dřevěné sudy
Rumový průvodce č. 7: Blending
Rumový průvodce č. 8: Sistema solera
Rumový průvodce č. 9: Tiki kultura a koktejly
Rumový průvodce č. 10: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část
Rumový průvodce č. 11: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce č. 12: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce č. 13: Kill Devil, předchůdce rumu  – tento článek jste právě přečetli
Rumový průvodce č. 14: Jak členit rum?
Rumový průvodce č. 15: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce č. 16: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce č. 17: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce č. 18: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce č. 19: Krása třtinové melasy

Vyzkoušejte dobroty z článku

Doorly's XO 0,7l 43% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 119 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem