skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Rumový průvodce: Co znamená označení proof u rumu?
Zmátlo Vás někdy označení „proof“ uvedené na lahvi vašeho oblíbeného destilátu? Každý alkohol (pivo, víno, destilát) musí mít na etiketě uvedeno, kolik obsahuje alkoholu. V Evropě používáme označení „ABV“ – alcohol by volume neboli dle objemu alkoholu v lahvi. V Čechách se pak obvykle mluví o „objemovém procentu alkoholu“. Na lahvích původem z USA pak ve většině případů najdeme právě značení „proof“. Jak vzniklo? A co vlastně znamená? Čtěte dál.
Historie značení „proof“
Pro vysvětlení pojmu musíme zpět do historie, kdy rum byl námořníkům Velké Británie vydáván jako část jejich platu, a to zhruba od poloviny 17. století. Zkušení mořeplavci si při přebírání zásob z přístavů hlídali, zda jejich budoucí „plat“ v podobě rumu má odpovídající kvalitu. Tedy jestli prodejce rum nezředil vodou, aby si přivydělal. Hlídat kvalitu rumu měl za úkol takzvaný „Purser“. Z tohoto slova údajně vznikl název rumové značky Pusser’s. Více si o tom můžete přečíst ve starším článku našeho magazínu věnovaném britskému rumovému stylu.
V dávné historii neexistovaly přístroje pro měření „síly“ rumu. První hydrometr byl vynalezen až okolo roku 1730. A tak se rum testoval buď v čisté formě nebo smíchaný se střelným prachem. Test spočíval v tom, že se čistý rum nebo směs se střelným prachem zahřála ohněm/zapálila a pokud se objevilo zajiskření či hoření, považovaly se takové rumy za dostatečně silné a vhodné k pití na palubě.
Rum, který hořel stejně dobře jako suchý střelný prach, byl považován za „proven“ (prokázaná síla). Výsledek byl označován jako „100° proof“ neboli důkaz, že ve zkoušce obstál. Rumy s vysokým obsahem alkoholu hořely intenzivněji, světleji či vydávaly více tepla. Byly tak považovány za silnější a značily se „over-proof“ (dnes o nich nejčastěji mluvíme jako o vysokoprocentních rumech). Při dokazování síly rumu se zjistilo, že hranice, kdy směs rumu a střelného prachu hoří, je na 57,15 % objemu alkoholu.
A jak to tak bývá, ne vše na historických příbězích musí být pravda. Matt Pietrek, zabývající se rumovou historií, zmiňuje, že „Gunpowder“ test byl obvyklým pro obchodníky s alkoholem/rumem. Avšak v záznamech Královského námořnictva o tomtu testu nic nenašel. Alespoň prozatím.
Srovnání britského imperiálního a nynějšího amerického označení “proof”
Britské „proof“
Zajímavostí je, že královské námořnictvo údajně požadovalo, aby rum přechovávaný na palubě byl jen v síle „over-proof“. Důvodem mohl být strach z rozlití „under-proof“ rumu na palubu i do sudů se střelným prachem. Tím by se znehodnotila jeho výbušnost a snížila obranyschopnost lodě.
Platí, že:
-
Rumy z Británie (historicky) 100° proof = 57,15 % ABV
-
70° proof = 40 % ABV (under-proof)
-
131° proof = 75 % ABV (over-proof)
Americké „proof“
V USA byl v roce 1848 stanoven jiný přepočet a to zhruba 100° proof = 50 % ABV. Pokud dnes narazíme na rumy z Ameriky o objemu 80° proof, znamená to, že v lahvi je alkohol o síle 40 % ABV.
Platí, že:
-
Rumy z USA - americké rumy (dnes) 100° proof = 50 % ABV
-
70° proof = 35 % ABV (under-proof)
-
150° proof = 75% ABV (over-proof)
Tak. Teď už víte, že „proof“ na lahvi neznamená označení něčeho zdraví škodlivého a tedy zbývá už jen popřát: „Na zdraví!“ A malé doporučení na závěr: Zkuste přidat OVP rumy do koktejlů.
Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz
Rumový průvodce Radka Navrátila – přečtěte si další články:
Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu? – tento článek jste právě přečetli
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace
Rumový průvodce č. 6: Dřevěné sudy
Rumový průvodce č. 7: Blending
Rumový průvodce č. 8: Sistema solera
Rumový průvodce č. 9: Tiki kultura a koktejly
Rumový průvodce č. 10: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část
Rumový průvodce č. 11: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce č. 12: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce č. 13: Kill Devil, předchůdce rumu
Rumový průvodce č. 14: Jak členit rum?
Rumový průvodce č. 15: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce č. 16: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce č. 17: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce č. 18: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce č. 19: Krása třtinové melasy

