Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část

2. 6. 2023 | Radek Navrátil
Kategorie: Rum

Radek NavrátilV prvním díle o rumových knihách jsem pro vás vybíral 4 knihy na základě svého vlastního názoru. Do pokračování článku jsem je již nevybíral jen sám. Dal jsem na doporučení ostatních rumových čtenářů ze skupiny RUM CZ/SK a zařadil některé i podle vašeho výběru. 

The Distiller’s Guide to Rum - Ian Smiley a kolektiv

Na první pohled menší kniha. Člověk by si mohl říct, že bude tak nějak o ničem. Ale opak je pravdou. Je to kniha plná zajímavých informací. Má pouze 145 stran, ale vědomosti, které jsem v ní našel, jsem zatím v jiné rumové knize nečetl.

Většina rumově zaměřených knih má podobné členění. Úvodní část zaměřenou na historii a výrobu, dále pokračuje soupis destilerií a jejich rumů a v závěru knihy často bývají recepty na koktejly. Tak takové členění v této knize nenaleznete. Je zaměřena spíše na technické detaily výroby rumu. Je to v podstatě kuchařka na výrobu rumu. A když píši kuchařka, tak opravdu myslím kuchařku, protože v ní najdete recepturu a popis, jak si vyrobit rum. To opravdu v mnoha rumových knihách nenaleznete. Jsou to poměrně detailní informace. Řekl bych, že některé mohou být těžko pochopitelné, pokud nemáte již něco načteno, nebo nerozumíte přímo výrobě alkoholu. Avšak jakmile to vše pochopíte, dokážete zase o něco více ocenit výrobce řemeslného rumu. Protože budete vědět, co vše je nutné se naučit a zvládnout pro výrobu kvalitního rum.

Knihu mohu doporučit všem, kdo si myslí, že už rumové problematice rozumí. Určitě musím zmínit, že kniha je v angličtině. Líbil se mi závěr knihy, kde najdete odpovědi na otázky imaginárního rumového „geeka“. Také je užitečný slovník pojmů, ze kterého jsem částečně čerpal informace i pro svůj online rumový slovník. Výhodou je také velikost knihy. Je malá, takže si ji můžete vzít téměř kamkoliv.

rum

Modern Caribbean Rum - Matt Pietrek, Carrie Smith

Kniha od známého blogera Matta Pietreka je pravým opakem výše popsané „příručky“. Alespoň tedy co se týče velikosti a počtu stránek. Informativně je stejně, ne-li více, nabitá jako předchozí kniha. Obsahuje přes 850 stran a svou velikostí připomíná Bibli. Proto jsem si ji pro sebe přejmenoval na rumovou bibli. Samotná kniha váží 3,6 kilogramu. Což je asi jedinou nevýhodou. Tuhle knihu si s sebou na pláž do Karibiku asi brát nebudete.

Kniha má klasické členění, které nás v úvodu provede „základními“ informacemi o rumu a posléze nás zavede do 20 zemí v okolí Karibského moře. Základními píši v uvozovkách, protože možná nadpisy kapitol připomínají ostatní rumové knihy, ale jejich text je velmi originální. Matt dokáže popsat témata nejprve povrchově a posléze se vrhne i do hlubší problematiky. Zdá se mi, že vše popisuje tak nějak s lehkostí. I když se jedná o složitější problém, dokáže jej popsat jednoduše, srozumitelně a ještě k tomu přidat další kupu informací navíc.

Sdělení a forma, jakou Matt píše, mají pro čtenáře opravdu velký přínos. Ač je kniha velká a špatně přenosná, vyplatí se do ní investovat. Za sebe bych určitě nevolil menší formát knihy na úkor informačního sdělení. V knize jsou zajímavé témata jako „mylné představy o rumu“ respektive rumové mýty, legislativa týkající se rumu, popis trhu a jak se obchoduje s rumem ve velkém, neboli jak vznikají privátní značky. 

rumové knihy

Rum – A global History – Richard Foss

Dnes je výběr knih „na střídačku“. Malá, velká a opět malá kniha. Tato je formátem téměř do kapsy. 140 stránek vypadá ve srovnání s předešlou knihou jakoby v ní ani nic nemohlo být. Naštěstí tomu tak není a kniha má plno zajímavých informací a poznatků.

Je to přesně ten typ knihy, který využije svůj malý prostor naplno do posledního kousku papíru. Popsal bych ji jako sesumírované základní informace, ale bylo by to nepřesné. Kniha dostává svému jménu a popisuje hlavně globální historii rumu od cukru přes rum v Karibiku, USA, Evropu až po Austrálii. Navíc poukazuje i na těžké časy, které rum zažíval přes světové války, prohibice nebo kvůli náboženství. Taktéž oproti jiným knihám obsahuje nejen obrázky, ale i dobové fotky a plakáty. 

Tohle není kniha, která by detailně popisovala jak se rum vyrábí, jak přesně ovlivňuje zrání charakter rumu nebo další technické detaily. Spíše se jedná o knihu zaměřenou na historii rumu, kterou zasazuje do širšího kontextu. Z hlediska doplnění rumového vzdělání se jedná o neoddělitelnou součást knihovny. 

rumové vzdělávání

Velká kniha o rumu – Dirck Becker, Dieter Wirtz

Dodržím členění dnešního článku a jako poslední zvolím doslova Velkou knihu o rumu. V tomto výběru se jedná o jedinou knihu přeloženou do češtiny. Originál pochází od německých autorů. Formátem je kniha zhruba velká jako Modern Carribean Rum, ale informativně je o několik kategorií níže. 

Na velkém formátu knihy se mi líbí to, že krásně vyniknou fotografie. Přeci jen, knihy jsou i o obrázcích. Co se mi však na knize nelíbí, je její překlad. Na několika místech je poznat, že knihu nepřekládal odborník na rumovou problematiku. Pro pokročilejšího rumového čtenáře to nemusí být problém, jelikož se jen na chvíli pozastaví a pokračuje dále. Avšak pro nováčka některé pojmy mohou vyznít jinak, než doopravdy jsou, a taková informace jej může provázet i několik let rumového života. Způsob psaní knihy mi občas připomíná spíš pohádku o rumu než odborný text. Což samozřejmě nemusí být zrovna špatně. Pro někoho to může být příjemnější četba. Já osobně oceňuji text zaměřený více na fakta. 

Pozitivum knihy je, že je přeložena do češtiny. Ač by snesla ještě odbornou korekturu, myslím, že jako prvotní náhled do rumového světa poslouží velmi dobře. Pro pokročilejší rumové čtenáře to bude spíše rekapitulace a opakování toho, co již zná.

Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz

 

Rumový průvodce Radka Navrátila – přečtěte si další články:

Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace
Rumový průvodce č. 6: Dřevěné sudy
Rumový průvodce č. 7: Blending
Rumový průvodce č. 8: Sistema solera
Rumový průvodce č. 9: Tiki kultura a koktejly
Rumový průvodce č. 10: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část  – tento článek jste právě přečetli
Rumový průvodce č. 11: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce č. 12: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce č. 13: Kill Devil, předchůdce rumu
Rumový průvodce č. 14: Jak členit rum?
Rumový průvodce č. 15: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce č. 16: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce č. 17: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce č. 18: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce č. 19: Krása třtinové melasy

Vyzkoušejte dobroty z článku

-15%
Don Q Double Wood Port Finish 0,7l 40% L.E.
SKLADEM > 5 Ks 1 549 Kč 1 309 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Teeda Japanese Craft Rum 0,7l 40% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 966 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem