Rumový průvodce: Tiki kultura a koktejly

18. 5. 2023 | Radek Navrátil
Kategorie: Rum

tikiDnešní článek Rumového průvodce voní exotikou a chutná jako fantastické koktejly. Budeme se totiž věnovat takzvané Tiki kultuře. Že jste​ o ní ještě neslyšeli? Možná jste ale ochutnali některý z legendárních koktejlů, které se z Tiki zrodily. 

Počátky Tiki 

Slovo Tiki pochází jazyka Maurů, původních obyvatel Nového Zélandu. V maorštině označuje prvního člověka na Zemi nebo toho, kdo prvního člověka na Zemi stvořil. Moderní předměty Tiki kultury z 20. století jsou inspirovány podobiznami z polynéských ostrovů. A sice malými dřevěnými soškami s velkýma očima a různými grimasami. Ač je Tiki kultura opravdu stará tisíce let, její dnešní podoba má pramálo společného s tou původní.

tiki koktejly

Moderní Tiki kultura

Možná to bude znít divně, ale nová éra Tiki kultury má své kořeny v americkém státě Kalifornie. Mohou za to dva nadšenci do ostrovního životního stylu a také do rumu. Byli jím Donn Beach (původně Ernest Gantt) a Victor  Bergeron.

Donn Beach

Ve 20. letech minulého století byla americká společnost ovlivněna přísnou prohibicí. Donn Beach a jeho rodina pašovali rum a další zboží z karibských ostrovů. Chopil se své „příležitosti“ a poznal tak krásy Karibiku a lahodného nápoje – rumu. Po zkušenostech z Karibiku a dalších ostrovů Jižního Pacifiku, se Donn v roce 1933 vrátil do Ameriky a rozhodl se, že v Hollywoodu založí bar. Díky znalostem a suvenýrům ze svých cest vytvořil bar inspirovaný ostrovním životem.

Název baru zvolil podle jedné ze svých pašeráckých přezdívek – Donn Beachcomber. Po velkém úspěchu jeho restaurací se mu začalo říkat Donn Beach a během následujících let se tak dokonce nechal oficiálně přejmenovat.  

Victor „Trader“ Bergeron

Victor Bergeron otevřel svůj první bar jen rok po první restauraci Donna Beachcombera, v roce 1934. Bylo tomu opět v Kalifornii, tentokrát však ve městě Oakland. Konec roku 1933 se nesl v dobré náladě díky zrušení prohibice. A tak nastal velmi vhodný čas k otevírání nových podniků – barů, restaurací. První restauraci otevřel s vypůjčenými $500 a pojmenoval ji Hinky Dink’s. Na začátku nebyla tématika podniku laděna úplně do ostrovní Tiki kultury. Avšak po návštěvy Kuby si dovezl inspiraci na osvěžující tropické koktejly a jídelní menu.

Proč se mu přezdívalo „Trader“ neboli obchodník? Jelikož nebyl tak zcestovalý jako Donn Beachcomber a ani na to neměl peníze, tak většinu svých Tiki suvenýrů vyměnil s hosty. Měnil koktejly zdarma s hosty, kteří byli ochotni dovézt ze svých cest jakýkoliv suvenýr inspirovaný ostrovní kulturou. A tak se ustálil název Trader Vic’s.

tiki kultura

Tiki koktejlová kultura

Být na správném místě ve správný čas. Asi tak by se dalo definovat začátek Tiki koktejlové kultury, za kterou stojí hlavně výše zmínění pánové. Správným časem byl konec prohibice, nejlepší chvíle na otevření baru. Exoticky vypadající prostředí barů a osvěžující koktejly umožnily hostům utéct od stresu běžného života, války a hospodářské krize někam daleko na tropickou pláž. 

K rozvoji Tiki barové kultury taktéž pomohli vojáci, vracející se z války. Ti, kteří měli možnost poznat život na polynéských ostrovech, si jej zamilovali a s radostí uvítali možnost návštěvy tematicky zaměřených podniků ve své domovině. 

Tiki koktejly

Za originálními chutěmi Tiki koktejlů stojí karibská „receptura“ míchání punče. Ten by se měl skládat z jednoho dílu kyselého, dvou dílů sladkého, tří dílů něčeho silného a čtyř dílů něčeho slabého. Někdo doplňuje pátý aspekt, kterým je koření. V anglickém jazyce se jedná o pěkný rým: „One of sour, two of sweet, three of strong, and four of weak. And five of spice to make it nice. Or a dash of bitters and sprinkle of spice, serve well-chilled with plenty of ice.”

Tato jednoduchá receptura se v různých obměněných variantách opakuje v recepturách Tiki koktejlů a funguje poměrně dobře. Jedním z nejznámějších koktejlů reprezentující Tiki je Mai Tai nebo Zombie.

Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz

 

Rumový průvodce Radka Navrátila – přečtěte si další články:

Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace
Rumový průvodce č. 6: Dřevěné sudy
Rumový průvodce č. 7: Blending
Rumový průvodce č. 8: Sistema solera
Rumový průvodce č. 9: Tiki kultura a koktejly  – tento článek jste právě přečetli
Rumový průvodce č. 10: Rumové vzdělání – knihy o rumu, II. část
Rumový průvodce č. 11: Na počátku rumu byl cukr
Rumový průvodce č. 12: Trojúhelníkový obchod
Rumový průvodce č. 13: Kill Devil, předchůdce rumu
Rumový průvodce č. 14: Jak členit rum?
Rumový průvodce č. 15: Cachaça, clairin a r(h)um agricole
Rumový průvodce č. 16: Jaké je tajemství jamajských rumů?
Rumový průvodce č. 17: Rumové vzdělání – knihy o rumu, III. část
Rumový průvodce č. 18: Velkoobjemový obchod s rumem
Rumový průvodce č. 19: Krása třtinové melasy

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Monin Citron Vert 0,7l
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 307 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Amaretto Disaronno 0,7l 28%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 499 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Monin Orgeat Almond - Mandle 0,7l
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 307 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Havana Club 7y 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 699 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
-23%
Skunk Rum Spotted Batch 2 0,5l 69,3%
SKLADEM > 5 Ks 1 300 Kč 999 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Bacardi Carta Blanca 1l 37,5%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 535 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem