skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Rumový průvodce: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část
„Vím, že nic nevím.“ Citát řeckého filosofa Sokrata lze aplikovat i na rumové znalosti. Čím více toho o rumu objevíte, přečtete, uvidíte, uslyšíte, tím více zjistíte, jak moc toho ještě o rumu nevíte.
Základem chápání a porozumění rumové problematice je vzdělání. I proto jsem si pro vás vybral několik knih jako inspiraci, kde můžete začít s čerpáním vědomostí. S doporučováním knih pak budu pokračovat i v dalších článcích série.
Rum – Historie, výroba, značky
Německý originál knihy vyšel v roce 2016. Je tedy potřeba přihlížet k tomu, že se jedná o pár let starou knihu a některé informace nemusí být nejaktuálnější. Je pro nás velkým štěstím, že kniha byla přeložena také do češtiny a nemusíme si lámat hlavu nad vlastním překladem. Za mne osobně bohužel v některých částech knihy překlad postrádá odbornou stránku znalosti rumového prostředí.
Kniha Rum má, řekl bych, klasickou strukturu rumové knihy. V první části nás kniha seznámí s jeho historií, kompletní výrobou od informací o cukrové třtině přes fermentaci, destilaci až po blending. Na úvodní část navazuje sekce o rumových destinacích - jednotlivých ostrovech, státech kde se rum vyrábí. V knize nechybí ani část, kde se můžeme dočíst o konkrétních rumových značkách a jejich rumech s popsaným chuťovým profilem. Závěr pak obsahuje několik tipů na rumové koktejly s recepturami.
Knihu Rum bych určitě doporučil komukoliv, kdo s rumem začíná nebo má již „něco málo napito“ a chce se začít vzdělávat v rumovém světě. Je vhodné ji zařadit jako jednu z prvních knih, jelikož informace jsou lehce čitelné a nesahají do úplné hloubky rumové problematiky. Je to jedna z mála knih, která je přeložena do češtiny, což je její nespornou výhodou. Jak již jsem napsal výše, bohužel, překlad by si zasloužil z odborného hlediska doladit.
Duše rumu – dějiny, historky, trendy a koktejly
Duše rumu je kniha italského původu vydaná v roce 2018. První, co mne na ní zaujalo, byly velmi pěkné fotky jednotlivých rumů uvnitř knihy. Není se čemu divit, jelikož jedním ze spoluautorů je profesionální fotograf. Kvalitu, která kniha získává po grafické stránce, již bohužel nekopíruje i po informativní stránce. Na mne osobně má kniha velmi krátkou informativní část o rumu všeobecně – historii, výrobě atd. Tato vzdělávací část je upozaděna jen zhruba na 14 stránkách, což je pro mne nedostatečné. A proto bych ji doporučil jako doplněk k jiným knihám.
V knize se opět opakuje klasické členění - úvodní část s historií a výrobou rumu, za kterou následuje popis 41 různých rumových značek a jejich rumů. Tato část se mi velmi líbila, jelikož obsahuje opravdu rozmanitý výběr. To, co kniha nedokázala čtenářovi nabídnout v informativní části, naopak dohání v zajímavém výběru značek a jejich popisu. Český překlad je opět nespornou výhodou této knihy.
The Curious Bartender’s – Rum Revolution
Rumová kniha anglického autora a barmana Tristana Stephensona je jednou z mých nejoblíbenějších. V jeho sérii knih „Zvědavého barmana“ jsou dále knihy o whiskey, koktejlech, ginu, kávě a barmanství. Nevýhodou může být pouze anglický jazyk. Český překlad bohužel nenalezneme. Pokud by vás toto mělo odradit, věřte mi, že kniha opravdu stojí za námahu překladu.
Úroveň zpracování knihy v porovnání s výše zmíněnými je o několik tříd výše. Design knihy je velmi poutavý, obsahuje spoustu nejen pěkných, ale i originálních fotografií. Obsahová stránka je pro začátek rumového vzdělání doslova nabitá zajímavými informacemi. Líbí se mi, že kniha zabíhá do nejmenších detailů. A také, že obsahuje mimo klasické informace konečně i něco navíc. Například vysvětlení klimatických rozdílů při zrání, co je to solera, sekci o dobarvování a doslazování rumů a spoustu dalšího. V části knihy, která popisuje ostrovy a jejich destilerie kniha opět nabídne detailní popisy historie až do dnešních dnů. Tuto knihu mohu doporučit jak začátečníkům, tak i pokročilejším rumařům.
Rum – The Manual
Další kniha nabitá užitečnými informacemi. Možná to je zatím pravidlem, ale opravdu užitečné rumové knihy jsou napsané ve světových jazycích a bohužel nepřeložené do našeho mateřského jazyka. Autor Dave Broom pochází ze Skotska a tak se není čemu divit, že kniha „Rumový manuál“ je v angličtině.
Kniha zabíhá do nejmenších detailů o historii cukrové třtiny, vlivu britského námořnictva a dalších milníků rumové historie. V části o výrobě Dave vysvětluje například rozdíly mezi použitím různých destilačních přístrojů a třeba také odlišnosti ve výrobě různorodých rumových nápojů (Clairin, Cachaca, Rhum agricole, Arrack). Kromě těchto „klasických“ informací se mi líbí, že kniha v úvodu obsahuje upozornění na několik rumových mýtů. Další, co mne na knize zaujalo, je rumová mapa, která dokáže nováčkovi ukázat, jak přibližně bude chutnat jeho vybraný rum. V knize samozřejmě nechybí část o rumech a rumových značkách. Stejně jako u předešlé knihy „Rum Revolution“ mohu jen a jen doporučit vynaložit námahu při překladu a čtení „Rum – The Manual“.
Radek Navrátil,
rumový ambasador Alkohol.cz a Rumme.cz
Rumový průvodce Radka Navrátila – přečtěte si další články:
Rumový průvodce č. 1: Co znamená označení proof u rumu?
Rumový průvodce č. 2: Rumové vzdělání – knihy o rumu, I. část – tento článek jste právě přečetli
Rumový průvodce č. 3: Pojmy rumového světa
Rumový průvodce č. 4: Vyvracíme rumové mýty
Rumový průvodce č. 5: Destilace