Rumový kompas: Rum a zákony

20. 1. 2023 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

co je rumVydáváme se od výroby rumu k papíru, ale i tak to bude velmi zajímavá cesta. Dnes bych se totiž rád zaměřil na pravidla, která musí výrobci rumů respektovat, aby mohl být jejich produkt nazván rumem. Koneckonců, je přece dobré vědět, co přesně obsahuje láhev s vaším oblíbeným destilátem.

Co je rum?

Zjednodušená definice praví, že „rum je destilát z cukrové třtiny a jejích derivátů.“  Pokud si toto tvrzení více rozepíšeme, tak můžeme tvrdit, že „rum je lihovina vyrobená výhradně destilací produktu získaného alkoholovým kvašením melasy nebo sirupu vznikajících při výrobě třtinového cukru nebo samotné šťávy z cukrové třtiny, destilovaná na méně než 96 % objemových, takže destilát má zřetelné specifické vlastnosti rumu.“ 

Porovnáme-li tuto definici s vymezením například cognacu nebo skotské whisky, zjistíme, že pro rum legislativa značně zaostává. Vždyť abyste mohli vyrábět cognac, musíte se v regionu narodit a vlastnit již zapsané vinice, a to nemluvím o samotné výrobě. Ta je třeba u skotské whisky také jasně definovaná a výrobci přesně vědí, čím se mají při výrobě řídit, aby mohli nakonec umístit na svou lahev nápis „single malt scotch whisky“.

Druhý pohled na věc ale říká, že právě díky tomuto faktu si můžeme užívat obrovskou rozmanitost rumů napříč celým světem. A to mě baví! Srovnejte si kupříkladu čerstvý rum z Martiniku Rum Trois Rivieres Blanc Cuvee De L´Ocean s elegantním doslazovaným rumem od pana Rossiho Millonario Aniversario Reserva 10y.

Nicméně rumová legislativa má přeci jen další pravidla.

Co není rum?

Rumem tedy není destilát, který nesplňuje výše popsané, včetně dalších pravidel, která vešla v platnost v květnu 2021.

  • Minimální obsah alkoholu v rumu je 37,5 %.
  • Přidání alkoholu, i zředěného, je zakázáno.
  • Rum nesmí být aromatizován, nesmí do něj být přidávána žádná aditiva.
  • Rum může obsahovat přidaný karamel pouze jako prostředek pro úpravu zbarvení. 
  • Rum může být slazen k dotvoření konečné chuti. Konečný výrobek však nesmí obsahovat více než 20 gramů sladidel na litr. 

Podrobněji je tato nová norma rozebrána ve starším článku našeho magazínu. Je ale nutné říci, že se jedná o pravidla pro dovoz do EU.

Jaké regionální normy neboli apelace známe?

Rumový svět je více nebo méně svázán s určitými regionálními pravidly. Některé státy se pak snaží odlišit od konkurence, svůj produkt v očích spotřebitelů zvýhodnit, nebo zakonzervovat tradiční výrobní postupy, aby nebyly zapomenuty za účelem ukrojení většího tržního podílu.

Tímto se řídí na Martiniku, kde ministerstvo zemědělství ve Francii udělilo producentům rumu apelaci AOC. Ta dává jasné pokyny pro výrobu rumu na tomto francouzském departmentu. Podrobně ve starším článku magazínu, věnovaném francouzskému rumovému stylu. 

Dále je to také Guatemala nebo Kuba se svými DOP (P. D. O.), ochrannými známkami původu. Kubánci dle této normy vyrábějí již dlouhá desetiletí, nicméně až v roce 2010 existuje oficiálně. Její obsah je možné nastudovat na webu národního podniku Cubaron S.A. Takto bychom mohli pokračovat do Venezuely nebo Guadeloupe, kde existují určitá regionální nařízení. Ta jsou ovšem stát od státu odlišná.

Zamyšlení se nad chybějící legislativou

Když se zamýšlím nad tím, proč rum nevymezuje určitá celosvětově jednotná legislativa, dochází mi, že to historicky nebylo možné. Rum se totiž vyrábí podél tropického pásu, všude tam, kde roste cukrová třtina. Například v 17. či 18. století tak nebylo možné vytvořit jednotný systém, do kterého by spadala produkce na španělských Filipínách a britské Jamajce. Rum je a byl v prvním případě prostředek realizace zisku, a tak se výroba přizpůsobovala technickým možnostem a poptávkou trhu. Dnes i v minulosti. 

O sjednocení pravidel hry se snaží vlády a někteří tradiční výrobci až v posledních letech. Z pohledu úřadů je snaha jasná – vytvořit férové konkurenceschopné prostředí. Proč ale tradiční výrobci? Chtějí zachovat tradiční, autentický produkt svázaný s historií celého karibského regionu. Není totiž tajemství, že ostrovy jako Jamajka, Barbados nebo Hispaniola vybudovaly vše pomocí obchodu s cukrem a rumem. 

Velkým zastáncem pravidel, nedoslazování rumů a transparentnosti je pan Richard Seale, majitel palírny Foursquare na Barbadosu, jež produkuje mimo jiné značku krásných rumů Doorly’s (třeba Doorly's XO). Ten požaduje, aby byl každý z výrobců transparentní a uvád+l faktické informace o tom, jak byl rum vyroben. Klidně, ať jej výrobce dosladí po destilaci, ale ať to uvede na etiketě s přesným množstvím dodaného cukru. A to je správně i dle mého názoru.

Dopřejte si svoji oblíbenou značku

Nehleďte příliš​ na regionální pravidla, normy, legislativu ani názory odborníků či výrobců. Důležité je najít si vlastní styl, který vám vyhovuje, a užít si každý doušek lahve. Odpočinout si, zrelaxovat se, pobavit se s kamarády. Vždyť na tomto a dalším příjemném stojí celá naše krásná rumová komunita plná přátel a zážitků. 

Mějte ale vždy na paměti, že pídit se po faktických informacích o tom, jak byl váš oblíbený rum vyroben, je na místě. Stejně tak je nutné dlouho nespočinout na jednom místě a dále se v rumovém světě rozvíjet. Třeba po roce zjistíte, že vás začaly bavit úplně jiné rumy, než jaké jste si užívali dříve. 

Rádi vás přivítáme v našem rumovém baru La Casa de la Havana vieja a s rozvojem pomůžeme. 

Vyzkoušejte dobroty z článku

Doorly's XO 0,7l 43%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 899 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Doorly's 12y 0,7l 43%
SKLADEM 0 Ks a ihned na 1 prodejně 1 111 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem