Rumový kompas: Španělský svět podruhé – od Mexika po Peru

14. 11. 2022 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

Rumy z MexikaDnes si doplníme druhou část „španělského“ rumového světa. Tentokrát se přesuneme ze španělsky mluvících ostrovů na kontinent Jižní Ameriky. Konkrétně se budeme bavit o produkci z celé Střední Ameriky a severu té Jižní, tedy Mexiko, Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Kostarika, Panama, Kolumbie, Venezuela a Peru. Nahlédneme tedy do aktuálního rumového „mainstreamu“, typu rumu, který se dlouhodobě těší velké oblibě a vyrobí se ho velké množství. 

Jak jsme si již v minulém článku vysvětlili, „španělský“ rumový styl vzniká nejpozději. Bavíme-li se dnes o kontinentální produkci, v drtivé většině kořeny sahají nejdále na přelom 19. a 20. století, spíše ale od roku 1950 dále. Uveďme si několik příkladů založení palíren či známých značek:

Z logiky věci se jedná o rumy, které jsou blíže aktuálním nápojovým trendům nebo díky nim dokonce vznikly. Příkladem je například značka Don Papa, která se sice vyrábí na filipínském ostrovu Negros, velmi daleko od dnes probíraných lokalit, nicméně přesně kopíruje myšlenku moderního rumu, který trh ve 21. století vyžaduje. Mluvíme tedy o jemných, aromatických a snadno pitelných destilátech, jejichž výrobci dělají všechno, co jim moderní technologie a možnosti dovolí, aby docílili líbivého nápoje pro širokou veřejnost s lákavým a romantickým příběhem. Mohu s klidným svědomím prohlásit, že takové destiláty naučily (nejen) Čechy pít rum. Analogie s vínem je tady na místě, nejdříve začínáte s Pálavou od Mádla, následně se přesouváte k rakouským ryzlinkům, dále pak těžkým červeným vínům… 

Hlavní roli při výrobě tak často hraje zrání/dozrávání v sudech po fortifikovaných vínech (sherry, portské víno a další), likérech či dezertních vínech a doslazování třtinou v různé podobě  (cukr, sirup, expediční likér).

Připomeňme si pár zajímavých rumů, které používají během zrání zmíněné sudy, tedy jiné než „ex-bourbon“.

Peruánské rumy

S doslazováním je to ještě jednodušší. Většina výrobců v tomto regionu své rumy doslazuje, a to už na začátku procesu zrání, v jeho průběhu nebo až před lahvováním. Cukr při degustaci schová dojem z konzumace alkoholu a vytvoří tak destilát příjemnější, méně náročný na popíjení. Současně ale cukr může schovat i později zajímavé vlastnosti ochutnávaného vzorku. Záleží na vašich preferencích. Máte rádi doslazované rumy? Zde jich pár najdete!

Rumy z And

Závěrem jen tolik, že pokud jste rumový začátečník a hledáte rumový styl, kterým nejspíš začít, země a vzorky v tomto článku jsou pro vás zřejmě to pravé. Začněte „španělským pevninským“ rumovým stylem a později zkuste ostatní. Zastavte se u nás, v La Casa de la Havana vieja a my vás nejen tímto světem provedeme. Nejspíš to bude správná cesta.

V dalším článku se opustíme „španělský“ rumový svět a přesuneme se k Britům, kteří se v dávné minulosti velmi zasloužili o rumovou osvětu.

Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 849 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Flor de Caña 18y 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks 1 099 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Ron Abuelo Oloroso 15y 0,7l 40% GB
SKLADEM 1 Ks a ihned na 1 prodejně 2 222 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
La Hechicera Solera 21 0,7l 40%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 1 069 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem