Rumový kompas: Historická cesta cukrové třtiny z východu na západ

6. 1. 2023 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

o cukrové třtiněV dnešním článku vám poodkryji historii cukrové třtiny. Podíváme se na to, odkud plodina pochází a jak se dostala až do nynějších oblastí, kde se z ní vyrábějí krásné prémiové rumy. Milovníci historie se tedy mají na co těšit. 

Saccharum officinarum: Co je cukrová třtina

Začneme trochou té botaniky. Cukrová třtina je druh jednoděložné rostliny z čeledi lipnicovitých (Poaceae). V dnešní době je hojně pěstovaná především kvůli vysokému obsahu cukru. Dorůstá až 7 metrů a daří se jí v tropických a subtropických oblastech, kde využívá sluneční energii a ukládá ji ve formě sacharidů. Při procesu fotosyntézy se vytváří zejména sacharóza, méně pak fruktóza a glukóza, a dále také minerální látky.

Stéblo cukrové třtiny má běžně 20-40 „kolínek“ a měkkou dřeň, která obsahuje 85 % čerstvé šťávy s cukrem. Sklizeň samotné rostliny trvá 4-5 měsíců. Sklízí se strojově, ale v některých lokalitách stále ručně mačetami. Před samotnou sklizní se může třtina opálit, aby se zničily spodní listy pro snadnější sklízení a zbavení se hadů. Sklizená rostlina se musí zpracovat do 24 hodin, aby se její šťáva nezkazila. Pokud vás zajímá třtina, určitě nahlédněte do staršího článku našeho magazínu

Třtinové kořeny a cesta do Evropy

O cukrové třtině a její historii bylo popsáno už mnoho papíru. Pojďme se zaměřit na to nejdůležitější vzhledem k produkci rumu. Tedy: Odkud je cukrová třtina?

Geografickým původem cukrové třtiny je oblast Melanésie, konkrétně Papua-Nová Guinea. První planou třtinu, Saccharum robustum a Saccharum spontaneum, mohli tamní obyvatelé využívat již před 10 tisíci lety. Následně ji čínští a indičtí obchodníci dostávají až do západní Indie. Zmínky o rostlině a cukru najdeme už ve staroindickém eposu Rámájana nebo ve starých čínských spisech.

V západní Indii na třtinu ve 3. století před n.l. při svých výpadech narazil Alexandr Veliký Makedonský. Při návratu zpět do Řecka s sebou jeho vojáci přivezli několik rostlin i cukr samotný. V této době se ale cukrová třtina žádného velkého rozšíření nedočkala. O několik desetiletí později se z cukru stalo luxusní zboží, které se převáželo po věhlasné Hedvábné stezce. Nejbohatší Římané neváhali zaplatit horentní sumy, aby mohli své bujaré hostiny zpestřit exotickou sladkou delikatesou. 

historie cukrové třtiny

Po pádu Západořímské říše tento obchod ustal a v Evropě zůstal cukr na několik dalších století zapomenut. Později se postupně obchodní cesty znovu zakládají a v 9. století Arabové prodávají třtinu do severní Afriky. Milníkem pro Evropany jsou v 11. století křižácké výpravy. Křižáci třtinu dostávají do západní Evropy (na Sicílii a Azorské ostrovy, od roku 1420 i na Madeiru). 

Rafinace hotového cukru probíhá v této době v evropských přístavech a spouští revoluci ve stravování Evropanů. I  v 15.století se nicméně cukr stále vyrábí pouze v malém množství a jedná se o luxusní zboží, dokud…

28.10. 1492: Kolumbova sladká plavba

28.října 1492 portugalský mořeplavec plavící se pod španělskou vlajkou, Kryštof Kolumbus (Cristóbalů Colón), při hledání cesty do Indie připluje ke břehům karibského ostrova Kuba, později na Hispaniolu, kde zakládá první úřad a staví opevnění. O rok později, v roce 1493, dováží na své 2. výpravě za oceán cukrovou třtinu z Azorských ostrovů, z plantáže svého tchána, a to na Hispaniolu, Jamajku a do Portorika. Tuto událost osobně vnímám jako počátek moderní cukrové a také rumové historie. 

Později v 16. století výroba cukru přidává na intenzitě a cukr se vyváží do Evropy (od roku 1554 probíhá dovoz cukru z Kuby do Španělska). Evropané se snaží zotročit lokální indiánské obyvatelstvo, což se zdá být náročné. Neustále musí potlačovat jejich vzpoury a klidnit nepokoje. I proto do Karibiku následně připlouvají lodě s africkými otroky, kteří se ihned začínají podílet na práci na plantážích a výrobě cukru. V ten moment jeho cena rapidně klesá a cukr se stává dosažitelným pro více Evropanů. Cukr na přelomu 16. a 17. století vyrábí hlavně Francouzi, Angličané a Portugalci. Španělé se věnují těžbě zlata a drahých kovů.

Ve 2. polovině 17.století se pak  třtina dostává na ostrovy  Antigua, Nevis a Montserrat, Sv.Kryštof a Guyanu. Již v těchto dobách se v prvních koloniích s cukrem zajisté vyrábí také rum. O původu jeho názvu se dočtete více ve starším článku Rumového kompasu.

kde se vzala cukrové třtina

Španělé, Britové, Francouzi a třtina

Každý z těchto národů získává své kolonie v jiné době a také je využívá přeci jen odlišně. Francouzi a zejména Britové se ve svých koloniích zaměřují výhradně na cukrovou třtinu, Španělé spíše na drahé kovy, také kávu, kakao, tabák, bavlnu a také cukrovou třtinu. Španělské kolonie tak sází na více karet a ze třtiny vyrábí kromě cukru až do poloviny 19. století jen nápoj se jménem „tafia“. Jedná se o 1x destilovaný nečistý nápoj nízké kvality, nic na export. 

Podle těchto 3 národů dnes rozdělujeme celý rumový svět. Touto problematikou se zabývám více v předchozím článku Rumového kompasu. Nyní si jen připomeňme, že první infrastrukturu výroby rumu budují na svých koloniích Britové. Jednou z prvních zmínek o výrobě rumu v Karibiku je listina z plantáže Three Houses na Barbadosu z roku 1652, zahrnující záznam o prodeji rumu, čítající 4 velké cisterny. Ostatně celé 17. a 18. století je takových zmínek plné, z oblastí,  jako jsou Barbados, Jamajka, Guyana, Martinik nebo Antigua. Máte-li rádi tradiční destiláty, hledejte zejména v těchto místech. Třeba jeden z těchto rumů:

Máte k přečtenému tématu dotazy? Neváhejte nás navštívit v baru La Casa de la Havana vieja na Praze 1. Rádi vám je u dobrého rumu zodpovíme. A v dalším článku si vás dovoluji pozvat na problematiku výroby rumu. Už teď se těším!

 

Rumový kompas Lukáše Dvořáka – přečtěte si další články:

Rumový kompas č. 1: Původ slova RUM aneb historie rumu odlehčeně
Rumový kompas č. 2: Historické dělení rumů podle koloniálního původu
Rumový kompas č. 3: Jak vybrat ten správný rum?
Rumový kompas č. 4: Španělský svět rumu – karibské ostrovy
Rumový kompas č. 5: Španělský svět podruhé – od Mexika po Peru
Rumový kompas č. 6: Britský svět rumu, rumy britského námořnictva
Rumový kompas č. 7: Francouzský styl a agricole rhumy
Rumový kompas č. 8: K Indickému oceánu a ještě dále
Rumový kompas č. 9: Za rumem po Evropě
Rumový kompas č. 10: Historická cesta cukrové třtiny z východu na západ – tento článek jste právě přečetli
Rumový kompas č. 11: Výroba rumu
Rumový kompas č. 12: Rum a zákony
Rumový kompas č. 13: Co je andělská daň​
Rumový kompas č. 14: Jak si vychutnat rum a jak si vybrat skleničku
Rumový kompas č. 15: Rum a párování s delikatesami
Rumový kompas č. 16: Aktuální rumové trendy
Rumový kompas č. 17: Jak na domácí staření rumu v dřevěných soudcích

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Rum English Harbour 5y 0,7l 40%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 619 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem