skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Rumový kompas: Původ slova RUM aneb historie odlehčeně
Jak dnes víme, definice nápoje zvaného rum je: „Rum je destilát z cukrové třtiny a jejích derivátů.“ K této globální formulaci se přidává mnoha dalších, regionálních. Aktuálním trendem, který můžeme u výrobců zaznamenat, je snaha zbavit rum „balastu“ pohádek a legend. Naopak se přiklánějí k podávání čím dál více faktů o svých produktech. Alespoň tedy do takové míry, do jaké se jim to líbí.
Pojďme se ale nejdříve zastavit u historie rumu a cukrové třtiny jako takové. Ta má svoji domovinu v jihovýchodní Asii, konkrétně v Papui Nové Guineji. V některých pramenech se dočteme, že se zde první třtina sklízela kolem roku 10 000 př.n.l. Postupně se rozšiřovala do Indočíny, kde na ni narazil v 3. stol. př. n. l. Alexandr Veliký Makedonský. Už v prastarých indických textech v sanskrtu se dají dohledat zmínky o shidhu – nápoji destilovaném z cukrové třtiny. Ájurvédský lékař Vagbhata, který žil v 7. století před naším letopočtem, dokonce doporučoval pro zdraví popíjet alkoholické nápoje, jako rum, víno nebo medovina s mangovým džusem. Ze sanskrtu pochází i nejstarší písemná zmínka o konzumaci předchůdce rumu. V rukopisu zvaném Mānasollāsa (asi 1129 n.l.) se píše o fermentovaném třtinovém pivu zvaném asava.
Polská historička Maria Dembińska v pramenech dohledala, že král Petr I. Kyperský přinesl v roce 1364 na kongres královských hodnostářů v Krakově darem rum. Je to logické, protože Kypr byl ve středověku významným producentem cukru, ale je také možné, že s rumem, jak ho známe dnes, měl tento nápoj pramálo společného. Každopádně je popisován jako vynikající a to zejména ve směsi s mandlovým mlékem. Ve 14. století najdeme také zmínku o velmi dobrém víně z cukru u cestovatele Marca Pola, který lahůdku okusil na území dnešního Íránu.
Do Evropy se dostává více během křižáckých výprav, první plantáže se vysazují v Maghrebu, na Kanárských a Azorských ostrovech, Kapverdách a Madeiře. Až do zámořských objevů se z ní v Evropě vyrábí cukr jen pro ty nejbohatší obyvatele.
Boj o místo v Novém světě
Kde se vzal rum? Respektive, jak vznikl rum v moderní podobě? Hned několik evropských národů následovalo Španěly a snažilo se také uzmout kousek půdy v „Novém světě“ pro sebe. Hlavními soky se tak stali Britové a Francouzi. Každý na to šel po svém. Španělé byli v Karibiku první, rozdrobili své snahy mezi těžbu nerostných surovin, vysazování plantáží se třtinou, tabákem, kakaem, kávou atd. Britové naopak vsadili vše na jednu kartu a na svých nově získaných územích vysazovali plantáže pouze s cukrovou třtinou. Dnešní optikou se to jeví jako efektivnější cesta.
Díky dostatečné a časem velmi propracované infrastruktuře prodej cukru a posléze i karibského rumu z britských kolonií, celosvětově vzkvétal. Britská koruna výnosy investovala do budování námořnictva, které se stalo důležitou distribuční cestou obchodu. V ten moment Brit vládl nad celým obchodem. Francouz svým způsobem kopíroval britské snahy, nicméně v menším množství a s odlišným výrobním postupem, odkazujícím na, v té době známou, produkci brandy. Tato odlišnost je svým způsobem znatelná i v dnešní produkci, tzv. „agricole rhumů“.
No a Španěl a výroba rumu? Skutečná tradice španělských rumů vzniká až v polovině 19. století, kdy probíhají velké investice na Kubě a v Dominikánské republice. Stavějí se zde nové lihovary, osazené v té době naprosto moderními měděnými kolonami. Vzniká tak destilát čistý, lehký a neutrální, tolik odlišný od těžké a kořenité britské produkce. A dle této myšlenky dnes vnímáme různé druhy rumu.
Rum a politika
Zásoby melasy z britských kolonií nebyly nekonečné. A protože Francie zakázala výrobu rumu na svých karibských ostrovech, aby nekonkuroval brandy, začali Britové nakupovat melasu i odtud. Následovalo uvalení masivní daně na melasu z francouzské strany. A protože rum tvořil 80 % vývozu a zavedení takové daně by znamenalo vyřazení destilerií z provozu, i tato skutečnost přispěla k boji za nezávislost Spojených států. Jak sám John Adams (druhý prezident USA) napsal v jednom z dopisů svému příteli: „Nevím, proč bychom se měli stydět za to, že melasa byla základní složkou americké nezávislosti. Velké události se zrodily i z mnohem menších příčin.“
I po revoluci zůstal rum úzce spjatý s politikou. Političtí kandidáti se snažili naklonit výsledek voleb svou velkorysostí. Návštěvníkům shromáždění nalévali rum a aby dokázali svou nezávislost a věrnost republikánské myšlence, popíjeli s voliči. Situace s výrobou rumu se ale pořádně zkomplikovala. Válka totiž narušila kontakty s ostrovy a s tím i dodávky melasy.
Začíná se psát úplně nová kapitola. Země vítá nové osadníky, kteří si přijíždějí splnit svůj americký sen zejména z Irska a Skotska. Míří hlavně do středu kontinentu. Nemají zkušenost s destilací třtiny, ale zato už se něco napálili obilí. A víte, čemu se v Americe opravdu daří? Zrnu. Přichází éra whiskey a dalších obilných lihovin, které americký rum postupně vytlačují na periferii.
Přestože i dnes se ve Spojených státech najdou hrdé rumové destilerie, jako je třeba Richland, zůstává rum doménou Karibiku a Střední Ameriky, kde třtina prosperuje a výroba tak není závislá na importu. Kdyby se věci semlely jinak, třeba bychom tu dnes neměli bourbon. A to by byla velká škoda.
Proč se rumu říká rum?
A nyní již nahlédněme za brány legend a nejasných rumových příběhů. Pojďme zabádat, kde je ten skutečný důvod, proč se třtinovému destilátu už několik staletí říká právě RUM / RON / RHUM.
Dnes je možné narazit nejméně na 5 různých příběhů odvozujících slovo rum.
- První příběh má základ na palubě lodi. Jde konkrétně o slovo „rumbullion“, což v devonshirském dialektu značí velkou vřavu, tedy hluk, který na lodi námořníci, posilnění třtinovým destilátem, vydávají. Spojení hulákajícího námořníka s destilátem z cukrové třtiny? Poměrně reálné vysvětlení…
- Druhý příběh je z mého pohledu nejpravděpodobnější. Zakládá se na objektivních skutečnostech. Tou skutečností je spojení slova rum s latinským slovem pro cukr (saccharum) nebo pro cukrovou třtinu (saccharum officinarum). Destilát, který pochází z cukru třtiny, pojmenovat obdobně a zjednodušeně? Za mě jasná volba!
- Jiný příběh říká, že bylo slovo rum odvozeno od pokrmu dušeného s cukrem, který známe z kreolské kuchyně, velmi populární například v americké Louisianě. Hledejme tedy kořeny v jambalaye.
- Původem slova rum se zabývali také autoři encyklopedie Britannica, vydané v roce 1911. Ti tvrdí, že bylo slovo rum odvozeno od malajského slova „brum“ nebo „bram“. Další vysvětlení po sobě ale nenechali. Což o to, vzhledem k blízké domovině cukrové třtiny (Indonésie – Papua Nová Guinea) to zní reálně. Podrobnější fakta ale skutečně neznáme.
- Poslední, pátá, teorie je založena na holandských námořnících, resp. spíše sklenicích, ze kterých rum pili. Víme, že takto popíjeli zejména řadoví námořníci. Admiralita pila gin. Těmto sklenicím s rumem se říkalo „rummers“, což je slovo odvozené od holandského slova pro sklenici – „roemer“.
Ať už se nám zdají některé teorie méně a některé více uvěřitelné, doporučuji každému z vás, nechť si najde tu sobě nejbližší a nejpravděpodobnější. Vždyť rum je destilát volnomyšlenkářů. Není příliš svázaný pravidly, nabízí plno chutí a zážitků. Každý z vás si zajisté najde své favority. Začít můžete třeba v našem přehledu TOP rumů.
Tak na zdraví!
Rumový kompas Lukáše Dvořáka – přečtěte si další články:
Rumový kompas č. 1: Původ slova RUM aneb historie rumu odlehčeně – tento článek jste právě přečetli
Rumový kompas č. 2: Historické dělení rumů podle koloniálního původu
Rumový kompas č. 3: Jak vybrat ten správný rum?
Rumový kompas č. 4: Španělský svět rumu – karibské ostrovy
Rumový kompas č. 5: Španělský svět podruhé – od Mexika po Peru
Rumový kompas č. 6: Britský svět rumu, rumy britského námořnictva
Rumový kompas č. 7: Francouzský styl a agricole rhumy
Rumový kompas č. 8: K Indickému oceánu a ještě dále
Rumový kompas č. 9: Za rumem po Evropě
Rumový kompas č. 10: Historická cesta cukrové třtiny z východu na západ
Rumový kompas č. 11: Výroba rumu
Rumový kompas č. 12: Rum a zákony
Rumový kompas č. 13: Co je andělská daň
Rumový kompas č. 14: Jak si vychutnat rum a jak si vybrat skleničku
Rumový kompas č. 15: Rum a párování s delikatesami
Rumový kompas č. 16: Aktuální rumové trendy
Rumový kompas č. 17: Jak na domácí staření rumu v dřevěných soudcích