Rumový kompas: Původ slova RUM aneb historie odlehčeně

14. 10. 2022 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

Jak dnes víme, definice nápoje zvaného rum je: „Rum je destilát z cukrové třtiny a jejích derivátů.“ K této globální formulaci se přidává mnoha dalších, regionálních. Aktuálním trendem, který můžeme u výrobců zaznamenat, je snaha zbavit rum „balastu“ pohádek a legend. Naopak se přiklánějí k podávání čím dál více faktů o svých produktech. Alespoň tedy do takové míry, do jaké se jim to líbí. 

Pojďme se ale nejdříve zastavit u historie rumu a cukrové třtiny jako takové. Ta má svoji domovinu v jihovýchodní Asii, konkrétně v Papui Nové Guineji. V některých pramenech se dočteme, že se zde první třtina sklízela kolem roku 10 000 př.n.l. Postupně se rozšiřovala do Indočíny, kde na ni narazil v 3. stol. př. n. l. Alexandr Veliký Makedonský. Už v prastarých indických textech v sanskrtu se dají dohledat zmínky o shidhu – nápoji destilovaném z cukrové třtiny. Ájurvédský lékař Vagbhata, který žil v 7. století před naším letopočtem, dokonce doporučoval pro zdraví popíjet alkoholické nápoje, jako rum, víno nebo medovina s mangovým džusem. Ze sanskrtu pochází i nejstarší písemná zmínka o konzumaci předchůdce rumu. V rukopisu zvaném Mānasollāsa (asi 1129 n.l.) se píše o fermentovaném třtinovém pivu zvaném asava.

Polská historička Maria Dembińska v pramenech dohledala, že král Petr I. Kyperský přinesl v roce 1364 na kongres královských hodnostářů v Krakově darem rum. Je to logické, protože Kypr byl ve středověku významným producentem cukru, ale je také možné, že s rumem, jak ho známe dnes, měl tento nápoj pramálo společného. Každopádně je popisován jako vynikající a to zejména ve směsi s mandlovým mlékem. Ve 14. století najdeme také zmínku o velmi dobrém víně z cukru u cestovatele Marca Pola, který lahůdku okusil na území dnešního Íránu.

Do Evropy se dostává více během křižáckých výprav, první plantáže se vysazují v Maghrebu, na Kanárských a Azorských ostrovech, Kapverdách a Madeiře. Až do zámořských objevů se z ní v Evropě vyrábí cukr jen pro ty nejbohatší obyvatele.

Boj o místo v Novém světě

Kde se vzal rum? Respektive, jak vznikl rum v moderní podobě? Hned několik evropských národů následovalo Španěly a snažilo se také uzmout kousek půdy v „Novém světě“ pro sebe. Hlavními soky se tak stali Britové a Francouzi. Každý na to šel po svém. Španělé byli v Karibiku první, rozdrobili své snahy mezi těžbu nerostných surovin, vysazování plantáží se třtinou, tabákem, kakaem, kávou atd. Britové naopak vsadili vše na jednu kartu a na svých nově získaných územích vysazovali plantáže pouze s cukrovou třtinou. Dnešní optikou se to jeví jako efektivnější cesta. 

Cukrová třtina

Díky dostatečné a časem velmi propracované infrastruktuře prodej cukru a posléze i karibského rumu z britských kolonií, celosvětově vzkvétal. Britská koruna výnosy investovala do budování námořnictva, které se stalo důležitou distribuční cestou obchodu. V ten moment Brit vládl nad celým obchodem. Francouz svým způsobem kopíroval britské snahy, nicméně v menším množství a s odlišným výrobním postupem, odkazujícím na, v té době známou, produkci brandy. Tato odlišnost je svým způsobem znatelná i v dnešní produkci, tzv. „agricole rhumů“.

No a Španěl a výroba rumu? Skutečná tradice španělských rumů vzniká až v polovině 19. století, kdy probíhají velké investice na Kubě a v Dominikánské republice. Stavějí se zde nové lihovary, osazené v té době naprosto moderními měděnými kolonami. Vzniká tak destilát čistý, lehký a neutrální, tolik odlišný od těžké a kořenité britské produkce. A dle této myšlenky dnes vnímáme různé druhy rumu.

Vznik rumu

Rum a politika

Zásoby melasy z britských kolonií nebyly nekonečné. A protože Francie zakázala výrobu rumu na svých karibských ostrovech, aby nekonkuroval brandy, začali Britové nakupovat melasu i odtud. Následovalo uvalení masivní daně na melasu z francouzské strany. A protože rum tvořil 80 % vývozu a zavedení takové daně by znamenalo vyřazení destilerií z provozu, i tato skutečnost přispěla k boji za nezávislost Spojených států. Jak sám John Adams (druhý prezident USA) napsal v jednom z dopisů svému příteli: „Nevím, proč bychom se měli stydět za to, že melasa byla základní složkou americké nezávislosti. Velké události se zrodily i z mnohem menších příčin.“

I po revoluci zůstal rum úzce spjatý s politikou. Političtí kandidáti se snažili naklonit výsledek voleb svou velkorysostí. Návštěvníkům shromáždění nalévali rum a aby dokázali svou nezávislost a věrnost republikánské myšlence, popíjeli s voliči. Situace s výrobou rumu se ale pořádně zkomplikovala. Válka totiž narušila kontakty s ostrovy a s tím i dodávky melasy. 

Kde se vzal rum

Začíná se psát úplně nová kapitola. Země vítá nové osadníky, kteří si přijíždějí splnit svůj americký sen zejména z Irska a Skotska. Míří hlavně do středu kontinentu. Nemají zkušenost s destilací třtiny, ale zato už se něco napálili obilí. A víte, čemu se v Americe opravdu daří? Zrnu. Přichází éra whiskey a dalších obilných lihovin, které americký rum postupně vytlačují na periferii. 

Přestože i dnes se ve Spojených státech najdou hrdé rumové destilerie, jako je třeba Richland, zůstává rum doménou Karibiku a Střední Ameriky, kde třtina prosperuje a výroba tak není závislá na importu. Kdyby se věci semlely jinak, třeba bychom tu dnes neměli bourbon. A to by byla velká škoda.

Výroba rumu

Proč se rumu říká rum?

A nyní již nahlédněme za brány legend a nejasných rumových příběhů. Pojďme zabádat, kde je ten skutečný důvod, proč se třtinovému destilátu už několik staletí říká právě RUM / RON / RHUM.

Dnes je možné narazit nejméně na 5 různých příběhů odvozujících slovo rum.

  1. První příběh má základ na palubě lodi. Jde konkrétně o slovo „rumbullion“, což v devonshirském dialektu značí velkou vřavu, tedy hluk, který na lodi námořníci, posilnění třtinovým destilátem, vydávají. Spojení hulákajícího námořníka s destilátem z cukrové třtiny? Poměrně reálné vysvětlení…
  2. Druhý příběh je z mého pohledu nejpravděpodobnější. Zakládá se na objektivních skutečnostech. Tou skutečností je spojení slova rum s latinským slovem pro cukr (saccharum) nebo pro cukrovou třtinu (saccharum officinarum). Destilát, který pochází z cukru třtiny, pojmenovat obdobně a zjednodušeně? Za mě jasná volba!
  3. Jiný příběh říká, že bylo slovo rum odvozeno od  pokrmu dušeného s cukrem, který známe z kreolské kuchyně, velmi populární například v americké Louisianě. Hledejme tedy kořeny v jambalaye
  4. Původem slova rum se zabývali také autoři encyklopedie Britannica, vydané v roce 1911. Ti tvrdí, že bylo slovo rum odvozeno od malajského slova „brum“ nebo „bram“. Další vysvětlení po sobě ale nenechali. Což o to, vzhledem k blízké domovině cukrové třtiny (Indonésie – Papua Nová Guinea) to zní reálně. Podrobnější fakta ale skutečně neznáme.
  5. Poslední, pátá, teorie je založena na holandských námořnících, resp. spíše sklenicích, ze kterých rum pili. Víme, že takto popíjeli zejména řadoví námořníci. Admiralita pila gin. Těmto sklenicím s rumem se říkalo „rummers“, což je slovo odvozené od holandského slova pro sklenici – „roemer“.

Druhy rumu

Ať už se nám zdají některé teorie méně a některé více uvěřitelné, doporučuji každému z vás, nechť si najde tu sobě nejbližší a nejpravděpodobnější. Vždyť rum je destilát volnomyšlenkářů. Není příliš svázaný pravidly, nabízí plno chutí a zážitků. Každý z vás si zajisté najde své favority. Začít můžete třeba v našem přehledu TOP rumů.

Tak na zdraví!

 

Rumový kompas Lukáše Dvořáka – přečtěte si další články:

Rumový kompas č. 1: Původ slova RUM aneb historie rumu odlehčeně – tento článek jste právě přečetli
Rumový kompas č. 2: Historické dělení rumů podle koloniálního původu
Rumový kompas č. 3: Jak vybrat ten správný rum?
Rumový kompas č. 4: Španělský svět rumu – karibské ostrovy
Rumový kompas č. 5: Španělský svět podruhé – od Mexika po Peru
Rumový kompas č. 6: Britský svět rumu, rumy britského námořnictva
Rumový kompas č. 7: Francouzský styl a agricole rhumy
Rumový kompas č. 8: K Indickému oceánu a ještě dále
Rumový kompas č. 9: Za rumem po Evropě
Rumový kompas č. 10: Historická cesta cukrové třtiny z východu na západ
Rumový kompas č. 11: Výroba rumu
Rumový kompas č. 12: Rum a zákony
Rumový kompas č. 13: Co je andělská daň​
Rumový kompas č. 14: Jak si vychutnat rum a jak si vybrat skleničku
Rumový kompas č. 15: Rum a párování s delikatesami
Rumový kompas č. 16: Aktuální rumové trendy
Rumový kompas č. 17: Jak na domácí staření rumu v dřevěných soudcích

Vyzkoušejte dobroty z článku

+
Dárek
Flor de Caña 25y 0,7l 40% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 2 849 Kč s DPH
Detail
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
+
Dárek
Eminente Reserva 7y 0,7l 41,3%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 229 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
+
Dárek
Blue Mauritius Gold 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 039 Kč s DPH
Detail
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Don Papa Baroko 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 899 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Bumbu XO 18y 0,7l 40% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 099 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Rum Pampero Aniversario 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 599 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem