skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Rumový kompas: Rum a párování s delikatesami
Najít si svůj oblíbený rumový styl chvíli trvá a stojí to za to. Co ale k takovému vzorku napárovat nějakou parádní pochutinu, delikatesu? To může být kumšt. Zde si dovolím navrhnout pár tipů na párování rumu.
Rum a doutník
To první, co většinu z nás napadne, je užít si rum s parádním doutníkem. Zde ale pozor! Pokud nekouříte nebo nemáte s doutníky ani pramalou zkušenost, buďte obezřetní. Místo úžasného zážitku na vás může čekat spíše škrábání v krku, zvýšený tlak nebo nevolnost. Na začátek to nesmíte přehnat. Zkoušejte, ale pomalu. Nejdříve samotný lehčí doutník, pak výraznější a až najdete značku / oblast doutníku, která vám vyhovuje, zkuste připojit také oblíbený rum.
Navrhuji se zamyslet nad 2 přístupy:
Prvním je sladit výrazný doutník se silným rumem. Toto je ale případ pro zkušené rumaře a milovníky doutníků. Jednoho by taková kombinace mohla porazit. Pro začátečníky je vhodná opačná kombinace - lehký či sladký rum se slabým doutníkem. Ideálně například oblíbený doutníkový rum Havana Club Selección de Maestros s doutníkem Arturo Fuente Hemingway Short Story Natural nebo Perdomo Habano Bourbon Barrel aged Connecticut. Takto zkuste začít!
Druhým přístupem jsou protiklady. Lehký rum s výrazným doutníkem a obráceně, dle toho, kterou pochutinu chcete zvýraznit – rum nebo doutník. Zde je kombinací bezpočet a díky tomu získáváte nové zkušenosti v kombinatorice.
Rum s čokoládou
Toto téma je velmi složitě uchopitelné a párování extrémně individuální. Zajisté existují určitá pravidla, ale váš rituál a zvyky jsou také důležité:
- Vyberte si kvalitní čokoládu a zkuste svůj destilát lehce podchladit či rozkapat vodou. Nepřehluší tak výraz čokolády.
- Párujte čokoládu obsahující karamel, vanilku, ovoce a ořechy. Umocní to váš zážitek.
Zde je pár dalších matic, které vyzkoušejte:
- nezrající rumy + bílá čokoláda (k agricolům pomůže i špetka soli či koření): Rum Trois Rivieres Blanc / Doorly's White 3y 0,7l 40%
- lehké zrající rumy + mléčná čokoláda s vanilkou: Ron Abuelo 7y / Angostura 1919 8y
- těžké a kořenité rumy + tmavá čokoláda s karamelem a ovocem: Gosling's Family Reserve / Pusser's British Navy Rum 15y
- suché, dřevité a výrazné rumy + čokoláda s ořechy: Appleton Estate Black River Casks 15y / Admiral Rodney Formidable
Rum a fine dining
Rum a drahé „fancy“ restaurace? V minulosti nereálné spojení. Vždyť v minulosti byl rum vnímán spíše jako destilát pro nižší společenské vrstvy. Až dnešní doba a trendy vynesly rum do vyšších sfér.
V restauracích typu fine dining se rum páruje zejména s kreolskou kuchyní ve stylu „Tiki“. Takové krevety v červené kreolské omáčce s pečenými banány plantain, to je lahoda. Své místo má rum i při kombinování s dezerty. Vzpomínám na pařížskou zkušenost s créme brulée s krustou z rumu JM VSOP.
Více by nám na toto téma zajisté povyprávěl můj kamarád a rumový ambasador Viktor Gleich, který v roce 2022 v Zanzi baru pořádal na téma párování rumů a pokrmů degustaci.
Co se hodí k rumu zakousnout
Když jste někde v baru, restauraci nebo jen doma s přáteli a chcete k rumu něco zakousnout, z mého pohledu máte řadu možností. Vezmu to spíše obráceně, co osobně nedoporučuji. Vyhněte se příliš pálivému a pikantnímu, hodně slanému nebo extrémně sladkému.
Já rád sýry, olivy, ryby a seafood k rumům typu agricole. Dále pečivo a jemné uzeniny k rumům španělského typu a něco mastnějšího, grilovaného a těžšího k rumům typu britského. Vyhněte se extrémům a chuti umami. Ty mohou váš destilát přehlušit a vy si jej pak neužijete naplno. Pokud má být vaše soustředění na destilát co možná nejčistší, volte jen vodu a pečivo, případně velmi neutrální čokoládu.
Chcete vyzkoušet párování rumu s jídlem a hledáte inspiraci? Přečtěte si moje starší články a vyzkoušejte, jak si s delikatesami rozumí jednotlivé rumové styly: španělský ostrovní, španělský kontinentální, tradiční britský a francouzský styl.
Na zdraví a dobrou chuť!
Rumový kompas Lukáše Dvořáka – přečtěte si další články:
Rumový kompas č. 1: Původ slova RUM aneb historie rumu odlehčeně
Rumový kompas č. 2: Historické dělení rumů podle koloniálního původu
Rumový kompas č. 3: Jak vybrat ten správný rum?
Rumový kompas č. 4: Španělský svět rumu – karibské ostrovy
Rumový kompas č. 5: Španělský svět podruhé – od Mexika po Peru
Rumový kompas č. 6: Britský svět rumu, rumy britského námořnictva
Rumový kompas č. 7: Francouzský styl a agricole rhumy
Rumový kompas č. 8: K Indickému oceánu a ještě dále
Rumový kompas č. 9: Za rumem po Evropě
Rumový kompas č. 10: Historická cesta cukrové třtiny z východu na západ
Rumový kompas č. 11: Výroba rumu
Rumový kompas č. 12: Rum a zákony
Rumový kompas č. 13: Co je andělská daň
Rumový kompas č. 14: Jak si vychutnat rum a jak si vybrat skleničku
Rumový kompas č. 15: Rum a párování s delikatesami – tento článek jste právě přečetli
Rumový kompas č. 16: Aktuální rumové trendy


