Whisky kompas: Původ slova WHISKY

4. 1. 2023 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

Historie whiskyWhisky je tu s námi již několik století. Úplné počátky tohoto blahodárného destilátu jsou však zahaleny oparem legend a pohádek a dohledat skutečné kořeny je v zásadě nemožné. I proto, že tu jsou hned dva adepti, kteří tvrdí, že to oni vymysleli whisky. Irové a Skoti.

Irsko vs. Skotsko

Irové whisky spojují se svatým Patrikem, který se významně podílel na šíření křesťanství v Irsku v 5. století. Na trojlístku vysvětloval místním obyvatelům svatou trojici, údajně z Irska vyhnal hady a někteří tvrdí, že to byl on, kdo Irům odhalil tajemství destilace. O tom se však můžeme pouze dohadovat. 

Samotné umění destilace se do Evropy dostalo nejspíše přes arabský svět, kde metoda mimo jiné sloužila i pro výrobu parfémů. Pokud se však budeme bavit o destilaci obilí a tím pádem prvopočátcích výroby whisky, musíme dát za pravdu Skotům. 

První písemná zmínka o whisky totiž pochází z 15. století z oblasti kláštera Lindores Abbey. Konkrétně v královských účetních knihách najdete zápis z roku 1494, kde se píše „osm bollů sladu páteru Johnu Corovi na přípravu aqua vitae“ (boll je stará univerzální jednotka hmotnosti používaná ve Velké Británii). 8 bollů bylo údajně dostatečné množství na výrobu zhruba 670 lahví whisky. Zároveň tímto zápisem narážíme i na samotný původ slova whisky, protože aqua vitae je z latinského překladu „voda života“. Ve skotské gaelštině byste zase pro vodu života použili výraz „uisge beatha“ – a právě tento výraz se časem zkrátil na „uska“ a odtud pak už anglickým přepisem vzniklo samotné slovo whisky.

Kazatelova láhev, opatova volba

Je zajímavé, že počátky whisky jsou obecně často spojovány s církví. Existují důkazy o tom, že u zrodu palírny Miltonduff stáli mniši, stejně jako v případě palírny Strathisla. Stejně tak nám blízkost s církví dokazují i samotné názvy některých značek z minulosti, jako například blended whisky Highland Abbey (abbey je v překladu klášter) a Abbot’s Choice (opatova volba). Irským příkladem může být ikonická whiskey Redbreast, které se přezdívalo Priest’s bottle (kazatelova láhev), neboť ji bylo velmi často vidět na katolických farnostech.

Původ whisky

Rozmach pálení ve Skotsku

Velký rozmach „domácího“ pálení přišel v 16. století, kdy se ve Skotsku rušila řada klášterů a někteří mniši našli uplatnění v ranhojičství. Příprava whisky jakožto univerzálního léku na všechno možné byla tehdy standardem. Ostatně umírněná konzumace whisky byla vnímaná jako zdraví prospěšná po dlouhá staletí a jako lék byla podávána ještě v době americké prohibice, kdy byla whisky Laphroaig oficiálně jako lék předepisována. Domácí pálení bylo standardem i v oblasti skotské vysočiny, kde si v drsných podmínkách lidé neupírali právo si z přebytečného ječmene vypálit něco na zahřátí.

Bohužel tento rozmach vzbudil zájem vlády, která v něm viděla velký potenciál v podobě financování armády, a tak skotský parlament zavedl v roce 1644 daň z whisky. Tehdejší výběrčí daní se pak stali jakýmisi lovci. Protože standardní gáže byla mizerná, hnala je vidina provize ze zabaveného zboží do kopců pronásledovat všechny paliče a pašeráky. Pašování whisky do skotské nížiny a do Anglie se stalo velmi častým povoláním a tisíce galonů s whisky byly propašovány ukryté v prasečích měchýřích či pod oděvem dámské části týmů pašeráků. Boje výběrčích daní s pašeráky a černými palírnami trvaly mnoho let a postupně byly zákony několikrát upravovány, zakázáno bylo dokonce i pálení pro domácí potřebu.

Tak a teď všichni legálně

Velký rozmach černého pálení se zastavil až v roce 1823, kdy byl přijat nový lihový zákon, tzv. Excise Act. Snížení daní a důsledná kontrola postupně vedla jednu palírnu po druhé k registraci a tedy legalizaci její činnosti. Obecně známým faktem je, že jako vůbec první tuto licenci získal George Smith s palírnou Glenlivet. Po pár letech mělo tuto licenci už téměř 300 palíren. Naopak odhaleno bylo více než 10 000 nelegálních destilačních zařízení, což jen ukazuje na fakt, že černé a domácí pálení mělo ve Skotsku velmi silnou tradici.

Poptávka po whisky rostla a s tím také poptávka po větších a výkonnějších destilačních zařízeních. Zajímavé je, že s geniálním nápadem přišel bývalý výběrčí daní – Aeneas Coffey. Ten zdokonalil metodu pálení Roberta Steina a ve výsledku šlo o zařízení na kontinuální destilaci, ve kterém destiloval sladový ječmen společně s nezpracovaným obilím. Kontinuální destilace výrobu výrazně zrychlila a zlevnila. Obilná whisky, jak se jí začalo říkat, se míchala s tou klasickou sladovou, a to vedlo ke vzniku mnoha značek míchaných whisky i nezávislých stáčíren (např. Dewar’s, VAT 69, White Horse či Gordon & MacPhail). Od té doby bylo tedy nutné více rozlišovat klasickou sladovou whisky (dnes single malt, dříve označovanou spíše pure malt) a míchanou whisky (blended whisky).

Díky, mšičko!

Velkému rozmachu whisky pomohla i 80. léta a mšička révokaz (phylloxera), která ničila francouzské vinice a prakticky zastavila výrobu brandy ve Francii. To bylo příležitostí pro prodejce whisky, a tak byla díra na trhu velmi rychle zaplněna. Jistě i phylloxera tak stojí za tím, že je dnes Francie velmocí v konzumaci whisky (Francouzi vypijí nejvíce whisky na světě v přepočtu na obyvatele).

Odkuj je whisky

Zkáza palíren

Od konce 19. století až do poloviny 20. století došlo k řadě událostí, které měly postupně fatální dopad na palírny a whisky obecně. Bankrot firmy Pattison’s Limited, první světová válka, prohibice v USA a nakonec i druhá světová. Události, které nepřežila drtivá většina fungujících palíren, a tak byly zavírány či přestavěny na sklady, někdy i rovnou bourány.

Když se situace koncem 70. let 20. století jevila konečně jako velmi dobrá s pěkným příslibem do budoucna, potkala se nadmíra vyrobené whisky s celosvětovou ekonomickou krizí a byla tu další rána. Tento šok, známý jako „Whisky Loch,“ měl za následek zavření mnoha a mnoha palíren (např. v roce 1985 Brora, Coleburn, Dallas Dhu, Glenesk, Millburn…). Spousta dalších, které nebyly zavřeny, skončily na pokraji zániku a výrobní kapacity se snížily na minimum.

Ze dna ale vede cesta pouze nahoru, a tak se přeživší palírny začaly zotavovat a polehounku jim situace dovolila i opět navyšovat výrobu.

Whisky boom a zářná budoucnost?

V současné době, v roce 2022, zažíváme obrovský whisky boom a dá se říci, že whisky se daří po celém světě. Vznikají nové palírny ve všech koutech naší zeměkoule a nebo znovu otevírají palírny dávno uzavřené (např. Brora či Port Ellen). Whisky se pije, do whisky se investuje a whisky se sbírá. Lidí, kteří se o ni zajímají, je stále víc a víc, a zároveň se ve světě vody života i více a více vyznají. Vzrůstající poptávka po whisky sice žene ceny některých lahví do výšin (typickým příkladem, nikoliv však jediným, budiž Macallan), ale stále je co pít i za rozumnou cenu.

Zbývá jen doufat, že se opět nedočkáme nějaké rány osudu, která by naše milované pití opět potrápila. A tím i nás.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Laphroaig 10y 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 289 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
The Glenlivet 15y 0,7l 40%
SKLADEM 4 Ks a ihned na 1 prodejně 1 239 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Macallan Aera 0,7l 40% GB
SKLADEM 4 Ks a ihned na 1 prodejně 11 999 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Redbreast 12y 0,7l 40%
SKLADEM 0 Ks a ihned na 1 prodejně 1 429 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem