Whisky kompas: Single malt a další druhy whisky

25. 1. 2023 | Petr Pulkert
Kategorie: Whiskey

Skotská whiskyNejednou jsem se setkal s vysvětlením single maltu jako whisky vyrobené z jedné odrůdy ječmene. To samozřejmě není správně a dnes se podíváme nejen na pojem single malt, ale i na další druhy whisky a jejich dělení.

Dělení whisky podle geografického původu

Nejjednodušší je whisky rozdělit podle regionu, odkud pochází. Tedy například skotská, irská, americká, kanadská, japonská, atd. Už to nám o whisky často něco napoví. Třeba že skotská bývá 2x destilovaná a zraje minimálně 3 roky, irská bývá destilovaná 3x a rovněž zraje v sudech minimálně 3 roky, a nebo že americká je často bourbon a kanadská zase žitná… No jo, ale to je spíš jen obecné zaškatulkování, které občas platí, ale ne vždy.

Geografický původ whisky je samozřejmě důležitý a rozhodně nás zajímá, nicméně osobně bych rozdělil whisky podle druhu obilí použitého pro výrobu.

Sladová a obilná whisky

Zdánlivě to není vlastně tak složité. Whisky máme sladovou a obilnou. Z nich se pak často míchá blended whisky. Výrobu sladové whisky jsme si podrobněji vysvětlovali v minulém článku. Sladová neboli malt whisky se vyrábí pouze a výhradně ze sladového ječmene. Žádné další obilí není povoleno, a to ani nezpracovaný ječmen. Zároveň je destilována periodickou destilací v měděných destilačních kotlích. 

Sladovou (malt) whisky pak můžeme rozdělit na single malt a blended malt. Zatímco single malt whisky je whisky pocházející z jedné jediné palírny, blended malt je sladová whisky míchaná z destilátů z více než jedné palírny (jde tedy o směs single maltů). 

Výrazná whisky

Obilná whisky (neboli grain whisky) je pak whisky vyráběná z jiných obilovin. Často jde o kukuřici, pšenici nebo žito, ale setkat se můžete i s dalšími. Kvůli štěpení enzymů se ale snad vždy do směsi přidává v malém množství i sladový ječmen. Obilná whisky se vyrábí kontinuální destilací v destilační koloně. Dle druhu obilí pak lze rozdělit obilnou whisky na bourbony (min. 51 % kukuřice), žitnou (min. 51 % žita), tzv. single grain (zejména ve Skotsku, a to buď z kukuřice a nebo z pšenice, v případě single grain jde o whisky z jedné obilné palírny). 

Speciální kategorií je tzv. pot still whiskey, která je tradiční irskou whiskey, a vyrábí se ze směsi sladového a nesladového/nezpracovaného ječmene. Poměr bývá obvykle 50:50, ale zákon o irské whiskey povoluje i jiný poměr, nejméně však 30 % sladového a 30% nesladového ječmene.

Toto jsou obecná pravidla, ale i zde se můžete setkat s výjimkami. Pro pochopení nám to ale bude takto stačit. Ještě jednou vše v jednoduchém schématu:

Blended whisky

Stáří whisky a další informace z etikety

Kromě rozdělení podle druhu whisky lze na etiketě najít další doplňující označení. Na mnoha lahvích najdete číslo uvádějící věk whisky. Přesněji jde o minimální dobu, po kterou whisky zrála v sudech. Pokud tedy na whisky uvidíte číslovku 12, znamená to, že v láhvi je směs whisky, z nichž nejmladší zrály celých 12 let, ale může obsahovat i starší whisky. K tomuto ještě doplním, že pokud si koupíte 12letou whisky a budete jí mít doma 20 let schovanou ve skříni, bude to pak stále 12letá whisky. V láhvi už totiž whisky nezraje.

Velice často na láhvi věk uveden není, což je čistě na volbě výrobce a povinnost ho uvádět mu zákon neukládá. V žádném případě to ale nemusí znamenat, že whisky je mladá nebo dokonce není dobrá. Whisky bez udání věku se označují jako NAS (no age statement).

Někdy se taky můžete setkat s tzv. single barrel či single cask whiskami. Oboje značí whisky, která byla lahvována z jednoho jediného sudu. Logicky jsou tato stáčení velmi limitovaná (dle velikosti sudu to může být třeba jen 200 lahví) a nezřídka je k dispozici i číslo sudu a pořadové číslo konkrétní lahve.

Dalším označením, se kterým se můžete setkat na etiketě, je tzv. cask strength, v USA barrel proof. To znamená, že whisky byla lahvována v síle, jakou měla v sudu, a nebyla ředěna vodou. Mezi whiskaři se těmto whisky v sudové síle říká zkrátka „sudovky“. Obsah alkoholu může být různý, podle toho, jak dlouho whisky v sudu zrála (standardně se s roky snižuje obsah alkoholu). Často je to mezi 50–60 %.

Takže až se vás někdo zeptá, už víte, že single malt whisky je whisky vyrobená ze 100% sladového ječmene, a to v jedné palírně. Těším se na další whiskový výlet. Příště se s kompasem podíváme blíže na rozdíly mezi jednotlivými druhy whisky.
 

Whisky kompas Petra Pulkerta – přečtěte si další články:

Whisky kompas č. 1: Původ slova WHISKY
Whisky kompas č. 2: Výroba skotské whisky
Whisky kompas č. 3: Single malt a další druhy whisky  – tento článek jste právě přečetli
Whisky kompas č. 4: Irská, skotská, bourbon a tak dále
Whisky kompas č. 5: Jak pít whisky?
Whisky kompas č. 6: Skotsko, ráj milovníků whisky
Whisky kompas č. 7: Jak naplánovat cestu na ostrov Islay
Whisky kompas č. 8: Whisky expedice na legendární ostrov kouře – Islay 2022
Whisky kompas č. 9: Irská whiskey na vzestupu
Whisky kompas č. 10: Kouř, rašelina, moře a slzy
Whisky kompas č. 11: Sudy a andělé
Whisky kompas č. 12: Česká whisky scéna
Whisky kompas č. 13: Investice do whisky - tekuté zlato?

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem