skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
10+ TOP horkých alkoholických drinků na zahřátí
K zimě patří advent, oslavy s rodinou, nákupy dárků, pečení cukroví, bramborový salát, stromeček, sníh a mnoho, mnoho dalšího. A taky mráz, co štípe do tváří, a z rukou dělá rampouchy. Ne každý disponuje vířivkou, v které by se mohl prohřát při návratu domů. Připravte si proto po procházce nebo náročném dni něco na zahřátí. Hezky s „kapkou alkoholu“.
Máme pro vás hned několik ověřených receptů na teplé alkoholické nápoje.
Svařené víno
Na adventních trzích na Staroměstském náměstí si pochutnáte na svařeném víně, které vás zahřeje a vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Připravit si ho ale můžete i doma. Máte chuť na změnu? Přidejte do něj ovoce nebo koření.
Potřebujete:
-
litr červeného vína (třeba Merlot)
-
6 hřebíčků, skořice a pomerančová kůra
-
cukr podle chuti
-
šťáva z jednoho pomeranče a citronu
Do vína přidejte koření a oslaďte cukrem. Vše spolu prohřejte (nevařte!) a pak přeceďte. Podávejte ve sklenici nebo hrnku ozdobené kouskem ovoce.
Trochu jiný recept na svařené víno najdete i ve specializovaném článku.
Grog
Pokud si grog představujete jako teplý alko koktejl z tuzemáku, vyzkoušejte ho z kvalitního rumu. Pak už není cesty zpět. Tahle paráda vzdává hold viceadmirálu Vernonovi, kterému se mezi námořníky přezdívalo „starej Grogg“. Důvod si můžete přečíst v našem grogovém článku.
Ingredience
-
50 ml tmavého jamajského rumu
-
200 ml horké vody
-
1 lžička tmavého cukru (můžete vynechat)
-
1 lžíce citronové šťávy
Do hrnečku nebo sklenky z varného skla nalijte rum, přidejte ostatní ingredience a počkejte, dokud se zcela nerozpustí cukr. Dobrou chuť. Johoho!
Grog z brandy
Ano, grog se tradičně připravuje z rumu. Vy ale můžete použít i něco jiného – třeba brandy. Stejně, jako jsme to v tomto receptu udělali my.
Připravte si:
-
40 ml brandy
-
horkou vodu
-
cukr podle chuti
-
koření, citron nebo pomeranč na dochucení
Jednoduše zalijte vámi vybraný destilát horkou (nikoli vroucí) vodou, doslaďte podle chuti a případně přidejte i trochu koření. Ideální na rychlé zahřátí po zimní koulovačce.
Punč s Becherovkou
S punčem se setkáte po celém světě, ale původ má v Indii. Slovo punč pochází z indického pánč, což znamená pět. To je totiž počet ingrediencí, které typický punč obsahuje: voda, cukr, alkohol, citron a koření. My pro vás máme ovocno-bylinnou verzi s legendární Becherovkou.
Na deset porcí potřebujete:
-
0,5 l likéru Becherovka Original
-
směs koření Becherovka punč mix nebo 2 skořice, 6 hřebíčků a 2 badyány
-
1 l jablečného moštu
-
čerstvou šťávu ze 3 citrónů
-
2 lžíce medu
-
1 lžíci másla
-
1 jablko na ozdobu
Mošt s citronovou šťávou nalijte do hrnce, vložte sáček se směsí Becherovka punč mix, nebo přidejte jednotlivé druhy koření, a 5 minut povařte. Stáhněte teplotu a vyjměte koření. Vmíchejte do směsi lžíci másla a přilijte Becherovku. Nechte prohřát a ihned podávejte. Ozdobit můžete plátky čerstvého jablka.
Náš tip: Na večírku ho můžete podávat v široké skleněné míse, ze které si každý z hostů nabere.
Další 3 recepty na vynikající punč najdete v článku, který se věnuje přímo jim. A tipy na další horké drinky z Becherovky máme taky.
Horká čokoláda
Kdo by nemiloval horkou čokoládu. Tuhle vymyslela foodblogerka Bára, která do tradičního receptu přidala červené víno. A dopadlo to báječně. Určitě ochutnejte. Ale aplikujete-li alkohol na zimu, držte se střídmé konzumace. To, že je vám pocitově tepleji, neznamená, že nemůžete nastydnout.
Potřebujete:
-
200 ml mléka
-
50–100 g kvalitní čokolády
-
50 ml červeného vína
-
1/2 lžičky skořice
-
třtinový cukr podle chuti
Mléko přiveďte k varu, přidejte čokoládu a rozpusťte ji. Ochuťte skořicí, oslaďte podle chuti a přilijte víno. Pak už jen maličko prohřejte.
Tip: Podávejte s kopečkem smetany navrch. Vyzkoušet můžete i horkou čokoládu s rumem či whisky – recepty najdete v našem magazínu.
Horký cider
Cider je populární nejen v Británii (jak jste se mohli dočíst ve článku, který jsme mu věnovali). Máte ho rádi? Pak určitě vyzkoušejte horkou kořeněnou variantu.
Na jednu skleničku potřebujete:
-
šťávu z 1 pomeranče
-
šťávu z 1 granátového jablka
-
3–5 hřebíčků
-
hvězdičku badyánu
-
cukr podle chuti
Cider i se všemi ostatními ingrediencemi dejte do rendlíku a zahřívejte. Těsně před bodem varu rendlík stáhněte z plotýnky. Toť vše, můžete podávat :). Za recept děkujeme Báře. Další variace na horký cider najdete ve starším článku.
Hot Toddy
Tahle hřejivá dobrota z Irska tradičně stojí na whiskey, ale vy si ji můžete připravit i ve variantě s rumem či koňakem. Více si můžete přečíst v článku věnovaném přímo tomuto nápoji. Vyzkoušejte také jablečnou verzi s whisky Glenmorangie.
Připravte si:
-
50 ml irské whisky, doporučujeme Connemara
-
hřebíček
-
citronová kůra
-
med
-
skořice celá
Hot Toddy můžete připravit rovnou v hrnečku nebo sklenici z varného skla. Uvařte vodu a přidejte jednotlivé přísady.
Irská káva
V Irsku zůstaneme i s následujícím receptem. Věděli jste, že Irská káva je jedním z nejpřipravovanějších míchaných nápojů vůbec? Hvězda horkých alkoholických drinků si dokonce vysloužila svůj mezinárodní den. Víc se o její historii dozvíte ze specializovaného článku.
Budete potřebovat:
-
2 díly irské whiskey (třeba Tullamore D.E.W.)
-
3 díly čerstvé kávy (filtr/Americano)
-
1 díl hnědého třtinového cukru
-
2 díly vysokoprocentní smetany (48 % tuku a více)
-
Muškátový oříšek
Nařeďte si čerstvě připravené espresso horkou vodou na objem běžného hrnku nebo použijte kávu třeba z french pressu. Do sklenice z varného skla nalijte whiskey, horkou kávu a přidejte cukr. V šejkru nebo šlehači si připravte šlehačku. Nešlehejte ale až do tuha, chcete ji stále trochu tekutou. Nalijte šlehačku na vrch, ozdobte špetkou strouhaného muškátového oříšku a pijte.
Bombardino
Ze zelených irských kopců se přesouváme rovnou na italské sjezdovky. Legendární teplý alko koktejl Bombardino si ale můžete připravit i bez permice. Pěkně doma. Pokud by vás zajímal jeho původ, můžete si přečíst článek, který jsme Bombardinu věnovali.
Ingredience:
-
8 cl vaječného likéru
-
4 cl brandy
-
4 cl mléka
-
šlehačka na ozdobu
Originál Bombardino si žádá likér Zabaglione, ale vy směle sáhněte po kvalitním vaječňáku, kupovaném nebo domácím. V kastrůlku smíchejte vaječný likér, brandy a mléko a pomalu zahřívejte pod bod varu. Horký drink nalijte do šálků a ozdobte kopečkem šlehačky. Ozdobte popraškem skořice a oblízněte se.
Kalimero (Calimero)
Horkých alkoholických nápojů na bázi vaječného koňaku není nikdy dost. Tenhle twist na Bombardino navíc přidává porci kofeinu pro důkladné probuzení. Skvělý po lyžování, ale taky jen tak k zachumlání do deky u krbu.
Připravte si:
-
50 ml vaječného koňaku
-
20 ml bílého rumu
-
1 porci espressa
-
šlehačku na ozdobení
Postup se neliší od přípravy Bombardina. Zahřejte směs koňaku a rumu pod bod varu, přilijte kávu a ozdobte pořádným kopcem šlehačky, za který by se nemusely stydět lyžařské resorty. Navrch můžete přes sítko nasypat trochu kakaa.
Opilý mošt
Horký mošt s pálenkou patří mezi velmi oblíbené zimní alko drinky. Připravíte ho za chvilku. Ale pozor, v jablečném moštu se alkohol pocitově ztrácí a při konzumaci většího množství téhle dobroty může její síla zaskočit.
Na litr opilého moštu si připravte
-
750 ml jablečného moštu
-
250 ml vody
-
2 celé svitky skořice
-
8-10 hřebíčků
-
1-2 lžíce medu
-
1 lžíci limetkové/citronové šťávy,
-
2 panáky ovocné pálenky vlastního výběru – jablkovice nebo slivovice
Smíchejte mošt s vodou a kořením a celou směs prohřejte pod pod varu. Stáhněte z plotýnky a dochuťte medem a citronovou šťávou. Smíchejte horký mošt s pálenkou. Nebo ji vynechte a můžete si hřejivou dobrotu užít i s dětmi.
Hledáte inspiraci na další teplé alko koktejly? Zkuste třeba Chai Latté, horkou griotku nebo vánoční punč. Tak na zimu!