5 zimních drinků na zahřátí

29. 11. 2018

K zimě patří advent, oslavy s rodinou, nákupy dárků, pečení, bramborový salát, stromeček, sníh a mnoho, mnoho dalšího. Bohužel i mrazivé počasí. Udělejte si proto po procházce nebo náročném dni v práci něco na zahřátí. Hezky s “kapkou alkoholu”.

Máme pro vás hned několik variant známých receptů na teplé alkoholické nápoje.

Svařené víno

Svařené víno v kelímku pijeme i pro zahřátí rukou na adventních trzích, připravit si ho ale můžete i doma. S kvalitními surovinami bude určitě chutnat ještě víc. My třeba rádi svařák s ovocem.

Potřebujete:

  • litr červeného vína
  • 6 hřebíčků, skořice a pomerančová kůra
  • cukr podle chuti
  • šťáva z jednoho pomeranče a citronu

Do vína přidejte koření a oslaďte cukrem. Vše spolu povařte a pak přeceďte. Podávejte ve sklenici nebo hrnku a ozdobte kouskem ovoce.

Punč

S punčem se setkáte po celém světě, ale původ má v Indii. Slovo punč tedy pochází z indického pánč, což znamená pět. To je totiž počet ingrediencí, které typický punč obsahuje: vodu, cukr, alkohol, citron a koření. Zkuste ho podle našeho receptu:

Potřebujete:

  • litr vody
  • 250 ml rumu
  • 2 pomeranče
  • med podle chuti
  • skořice, hřebíček, pokud máte rádi, tak i badyán

Vodu vařte se skořicí a hřebíčkem. Vymačkejte do ní jeden pomeranč, druhý nakrájejte na kostky a přidejte. Pak už nechte jen chvíli pobublávat, oslaďte medem a nakonec vlijte rum. Všechno ještě jednou rychle zahřejte a voilá, je hotovo. 

Náš tip: na večírku ho můžete podávat v široké skleněné míse.

Horká čokoláda

Kdo by nemiloval horkou čokoládu. Tuhle vymyslela foodblogerka Bára, která do tradičního receptu přidala červené víno. A dopadlo to báječně. Určitě ochutnejte.

Potřebujete:

  • 200 ml mléka
  • 50–100 g kvalitní čokolády
  • 50 ml červeného vína
  • 1/2 lžičky skořice
  • třtinový cukr podle chuti

Mléko přiveďte k varu, přidejte čokoládu a rozpusťte ji. Ochuťte skořicí, oslaďte podle chuti a přilijte víno. Pak už jen málo prohřejte.

Tip: podávejte s kopečkem smetany navrch.

Horký cider

Rádi cider? Vyzkoušejte horkou kořeněnou variantu.

Na jednu skleničku otřebujete:

  • 1 jablečný cider
  • šťávu z 1 pomeranče
  • šťávu z 1 granátového jablka
  • 3–5 hřebíčků
  • hvězdičku badyánu
  • cukr podle chuti

Cider i se všemi ostatními ingrediencemi dejte do rendlíku a zahřívejte. Až dojdete k bodu varu, rendlík stáhněte z plotýnky. Toť vše, můžete podávat :). Za recept děkujeme Báře.

Grog z brandy

Grog je u nás obvykle připravovaný z rumu. Vy ale samozřejmě můžete použít i něco jiného – třeba whisky nebo brandy. Stejně, jak jsme to v tomto receptu udělali my.

Připravte si:

  • 0,04 l brandy
  • horkou vodu
  • cukr podle chuti
  • koření, citron nebo pomeranč na dochucení