5 zimních drinků na zahřátí

18. 11. 2020

K zimě patří advent, oslavy s rodinou, nákupy dárků, pečení cukroví, bramborový salát, stromeček, sníh a mnoho, mnoho dalšího. A taky mráz, co štípe do tváří, a z rukou dělá rampouchy. Připravte si proto po procházce nebo náročném dni něco na zahřátí. Hezky s „kapkou alkoholu“.

Máme pro vás hned několik ověřených  receptů na teplé alkoholické nápoje.

Svařené víno

Svařené víno v kelímku příjemně zahřeje ruce na adventních trzích, připravit si ho ale můžete i doma. S kvalitními surovinami bude určitě chutnat ještě víc. My třeba rádi svařák s ovocem.

Potřebujete:

  • litr červeného vína (třeba Merlot)

  • 6 hřebíčků, skořice a pomerančová kůra

  • cukr podle chuti

  • šťáva z jednoho pomeranče a citronu

Do vína přidejte koření a oslaďte cukrem. Vše spolu prohřejte (nevařte!) a pak přeceďte. Podávejte ve sklenici nebo hrnku ozdobené kouskem ovoce.

Trochu jiný recept na svařené víno najdete ve specializovaném článku.

Punč

S punčem se setkáte po celém světě, ale původ má v Indii. Slovo punč pochází z indického pánč, což znamená pět. To je totiž počet ingrediencí, které typický punč obsahuje: vodu, cukr, alkohol, citron a koření. Zkuste si ho připravit ho podle našeho receptu.

Potřebujete:

  • litr vody

  • 250 ml rumu

  • 2 pomeranče

  • med podle chuti

  • skořice, hřebíček, pokud máte rádi, tak i badyán

Vodu povařte se skořicí a hřebíčkem. Vymačkejte do ní jeden pomeranč, druhý nakrájejte na kostky a přidejte. Pak už nechte jen chvíli pobublávat, oslaďte medem a nakonec přilijte rum. Všechno společně chvilku prohřejte a voila, je hotovo. 

Náš tip: Na večírku ho můžete podávat v široké skleněné míse, ze které si každý z hostů nabere.

Další 3 recepty na vynikající punč najdete v článku, který se věnuje přímo jim.

Horká čokoláda

Kdo by nemiloval horkou čokoládu. Tuhle vymyslela foodblogerka Bára, která do tradičního receptu přidala červené víno. A dopadlo to báječně. Určitě ochutnejte.

Potřebujete:

  • 200 ml mléka

  • 50–100 g kvalitní čokolády

  • 50 ml červeného vína

  • 1/2 lžičky skořice

  • třtinový cukr podle chuti

Mléko přiveďte k varu, přidejte čokoládu a rozpusťte ji. Ochuťte skořicí, oslaďte podle chuti a přilijte víno. Pak už jen maličko prohřejte.

Tip: podávejte s kopečkem smetany navrch.

Horký cider

Máte rádi cider? Pak určitě vyzkoušejte jeho horkou kořeněnou variantu.

Na jednu skleničku otřebujete:

  • 1 jablečný cider

  • šťávu z 1 pomeranče

  • šťávu z 1 granátového jablka

  • 3–5 hřebíčků

  • hvězdičku badyánu

  • cukr podle chuti

Cider i se všemi ostatními ingrediencemi dejte do rendlíku a zahřívejte. Těsně před bodem varu rendlík stáhněte z plotýnky. Toť vše, můžete podávat :). Za recept děkujeme Báře.

Grog z brandy

Grog je u nás obvykle připravovaný z rumu. Vy ale samozřejmě můžete použít i něco jiného – třeba whisky nebo brandy. Stejně, jako jsme to v tomto receptu udělali my.

Připravte si:

  • 0,04 l brandy

  • horkou vodu

  • cukr podle chuti

  • koření, citron nebo pomeranč na dochucení

Jednoduše zalijte vámi vybraný destilát horkou (nikoli vroucí) vodou, doslaďte podle chuti a případně přidejte i trochu koření. Ideální na rychlé zahřátí po zimní koulovačce.

Teplu zdar! A kdyby vám to náhodou nestačilo, inspiraci na horké alkoholické dobroty najdete i v dalším článku našeho magazínu.