skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
5 zimních drinků na zahřátí
K zimě patří advent, oslavy s rodinou, nákupy dárků, pečení cukroví, bramborový salát, stromeček, sníh a mnoho, mnoho dalšího. A taky mráz, co štípe do tváří, a z rukou dělá rampouchy. Připravte si proto po procházce nebo náročném dni něco na zahřátí. Hezky s „kapkou alkoholu“.
Máme pro vás hned několik ověřených receptů na teplé alkoholické nápoje.
Svařené víno
Na adventních trzích na Staroměstkém náměstí si pochutnáte na svařeném víně, které vás zahřeje a vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Připravit si ho ale můžete i doma. Máte chuť na změnu? Přidejte do něj ovoce nebo koření.
Potřebujete:
- litr červeného vína (třeba Merlot)
- 6 hřebíčků, skořice a pomerančová kůra
- cukr podle chuti
- šťáva z jednoho pomeranče a citronu
Do vína přidejte koření a oslaďte cukrem. Vše spolu prohřejte (nevařte!) a pak přeceďte. Podávejte ve sklenici nebo hrnku ozdobené kouskem ovoce.
Trochu jiný recept na svařené víno najdete ve specializovaném článku.
Punč s Becherovkou
S punčem se setkáte po celém světě, ale původ má v Indii. Slovo punč pochází z indického pánč, což znamená pět. To je totiž počet ingrediencí, které typický punč obsahuje: voda, cukr, alkohol, citron a koření. My pro vás máme ovocno-bylinnou verzi s legendární Becherovkou.
Na deset porcí potřebujete:
- 0,5 l likéru Becherovka Original
- směs koření Becherovka punč mix nebo 2 skořice, 6 hřebíčků a 2 badyány
- 1 l jablečného moštu
- čerstvou šťávu ze 3 citrónů
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci másla
- 1 jablko na ozdobu
Mošt s citronovou šťávou nalijte do hrnce, vložte sáček se směsí Becherovka punč mix, nebo přidejte jednotlivé druhy koření, a 5 minut povařte. Stáhněte teplotu a vyjměte koření. Vmíchejte do směsi lžíci másla a přilijte Becherovku. Nechte prohřát a ihned podávejte. Ozdobit můžete plátky čerstvého jablka.
Náš tip: Na večírku ho můžete podávat v široké skleněné míse, ze které si každý z hostů nabere.
Další 3 recepty na vynikající punč najdete v článku, který se věnuje přímo jim.
Horká čokoláda
Kdo by nemiloval horkou čokoládu. Tuhle vymyslela foodblogerka Bára, která do tradičního receptu přidala červené víno. A dopadlo to báječně. Určitě ochutnejte.
Potřebujete:
- 200 ml mléka
- 50–100 g kvalitní čokolády
- 50 ml červeného vína
- 1/2 lžičky skořice
- třtinový cukr podle chuti
Mléko přiveďte k varu, přidejte čokoládu a rozpusťte ji. Ochuťte skořicí, oslaďte podle chuti a přilijte víno. Pak už jen maličko prohřejte.
Tip: podávejte s kopečkem smetany navrch.
Horký cider
Cider je populární nejen v Británii (jak jste se mohli dočíst ve článku, který jsme mu věnovali). Máte ho rádi? Pak určitě vyzkoušejte horkou kořeněnou variantu.
Na jednu skleničku otřebujete:
- 1 jablečný cider
- šťávu z 1 pomeranče
- šťávu z 1 granátového jablka
- 3–5 hřebíčků
- hvězdičku badyánu
- cukr podle chuti
Cider i se všemi ostatními ingrediencemi dejte do rendlíku a zahřívejte. Těsně před bodem varu rendlík stáhněte z plotýnky. Toť vše, můžete podávat :). Za recept děkujeme Báře.
Grog z brandy
Grog je u nás obvykle připravovaný z rumu. Vy ale samozřejmě můžete použít i něco jiného – třeba whisky nebo brandy. Stejně, jako jsme to v tomto receptu udělali my.
Připravte si:
- 0,04 l brandy
- horkou vodu
- cukr podle chuti
- koření, citron nebo pomeranč na dochucení
Jednoduše zalijte vámi vybraný destilát horkou (nikoli vroucí) vodou, doslaďte podle chuti a případně přidejte i trochu koření. Ideální na rychlé zahřátí po zimní koulovačce.
Teplu zdar! A kdyby vám to náhodou nestačilo, inspiraci na horké alkoholické dobroty najdete i v dalším článku našeho magazínu.