Domácí vánoční punč: zahřeje na těle i na duši

16. 12. 2014

V chladných zimních večerech je nejlepší podlehnout skvělé chuti pravého domácího punče. Pokud se nechystáte nasát vánoční atmosféru na některý z trhů, můžete si vánoční punč vykouzlit v pohodlí domova. Přinášíme tři recepty na tento nevšední nápoj. Nezapomeňte použít dobrý rum, v naší nabídce jich najdete opravdu mnoho.

Naše tři fantastické recepty ohromí rodinu i návštěvu. Aby se punč odlišoval od těch, které jsou k dostání u stánků na vánočních trzích, doporučujeme použít lepší rum. Vyhněte se tak tuzemské výrobě a šáhněte po pravém rumu z Karibiku. V naší nabídce rumů jich najdete celou řadu.

Domácí punč

Budete potřebovat:

  • 1 l džusu z černého rybízu
  • 200 g rozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 1 celý badyán
  • 3 dl rumu
  • 1 l červeného vína
  • 1 pomeranč
  • 2 celé skořice
  • 200 g cukru
  • 1 l ananasového džusu

Džusy a víno nalijeme do nádoby, přidáme cukr, vanilku, rozinky, badyán, skořici a na půlkolečka nakrájený dobře umytý citron a pomeranč.

Směs na punč přivedeme k varu a krátce povaříme. Přilijeme rum a již nevaříme. Domácí punč podáváme horký.

Tradiční vánoční punč

Budete potřebovat:

  • 350 ml vody
  • 1 citron
  • 60 ml rumu
  • 250 ml vína
  • 1 pomeranč
  • 150 g cukru

V kastrůlku svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z pomeranče a půlky citronu. Pak přilijeme rum a bílé víno. Punč zahříváme pouze k bodu varu, ne více. Vyvařil by se nám alkohol. Víno můžeme použít bílé nebo i červené.

Tradiční vánoční punč nalijeme do silnostěnných sklenic, které dobře drží teplo. Sklenice ozdobíme plátkem citronu a ihned podáváme.

Punč s hroznovým vínem a ananasem

Budete potřebovat:

  • 1 ananasový kompot
  • 80 ml třešňovice
  • 300 g hroznového vína
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 700 ml bílého vína
  • 1 citron
  • 500 ml vody

Nálev z kompotu, vodu a víno nalijeme do kastrůlku a přivedeme téměř k bodu varu. Nevaříme však.

Přidáme kuličky hroznového vína i kousky ananasu a prohřejeme. Nakonec vmícháme třešňovici a punč podle chuti dosladíme. Punč s hroznovým vínem a ananasem ozdobíme kolečky dobře omytého citronu a můžeme podávat.

Upraveno podle: www.zena.centrum.cz