skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
TOP recepty na horkou čokoládu s alkoholem i bez
Horká čokoláda je královnou mezi zimními drinky. Všichni víme, že kakaové lahůdky nám dělají dobře. Tekutá čokoláda v hrnečku či plecháčku ale má oproti té tabulkové jednu výhodu navíc – zahřeje nejen na duši, ale i na těle. Prokřehlé ruce vám za horký drink poděkují.
Příprava horké čokolády není žádná věda a zvládnete ji vykouzlit během chvilky. A pak se jen zavrtat do deky s knížkou nebo dobrým filmem a domácí pohoda je zaručena. Je jen na vás, jestli vám hustá horká čokoláda bude stačit samostatně, rozmazlíte se přidáním domácí šlehačky, marshmallows, nebo sáhnete po něčem ostřejším.
Jsme připraveni na všechno. Máme pro vás základní recept na horkou čokoládu se šlehačkou, dekadentní kombinaci horké čokolády s whisky a samozřejmě nezapomínáme ani na milovníky tekuté třtiny. Ti si můžou vychutnat horkou čokoládu s rumem a slaným karamelem. Zimním koktejlům zdar!
Základní recept na teplou čokoládu
Legendární drink na zahřátí v základní verzi vám nikdo nebrání vymazlit k dokonalosti přidáním dalších přísad. Tipy na osvědčené vylepšováky máme samozřejmě připravené a najdete je přímo v postupu přípravy.
Recept pracuje s horkou mléčnou čokoládou, ale vy můžete se vstupními ingrediencemi experimentovat podle vlastní chuti. Bílá horká čokoláda potěší milovníky sladších nápojů (a taky vám nevyrobí kakaové vousy), hořká horká čokoláda si zase skvěle rozumí s přidaným alkoholem. Ne nadarmo se vysokoprocentní čokoláda používá třeba při rumových degustacích.
Ingredience na domácí horkou čokoládu
- Šálek mléka
- ¼ šálku neslazeného kakaa
- ¼ šálku cukru (třtinový pro výraznější oříškovou chuť)
- ½ šálku čokoládových peciček
- ¼ lžičky čistého vanilkového extraktu
Jak se dělá horká čokoláda
Začněte zahřívat mléko (můžete použít i rostlinné pro veganskou horkou čokoládu, nejkrémovější výsledek vám zaručí plnotučné mléko) v kastrůlku na středním výkonu plotýnky. Vmíchejte kakao a cukr a přiveďte téměř k varu. Rozhodně ale směs nevařte. Do horké směsi vmíchejte čokoládové pecičky a míchejte dokud se v mléce nerozpustí. Přidejte pár kapek vanilkového extraktu.
Tipy, jak uvařit horkou čokoládu s něčím navíc
Sametově hebký horký koktejl je sám o sobě dekadentní. Můžete ale jít ještě o krok dál:
- V sychravých dnech pro extra hřejivý pocit přisypte trochu skořice.
- Máte rádi mátovou čokoládu? Pak si ji můžete dopřát i v tekuté podobě. Je třeba jen přidat trochu mátového extraktu.
- Horká čokoláda může být i vaší ranní či odpolední vzpruhou. Stačí, když do ní vmícháte shot espressa.
- Dezertní povahu tohoto koktejlu na zahřátí podpoříte přidáním kopce šlehačky, marshmallows nebo trochou tekutého karamelu. Posypat ho můžete i nasekanými kousky čokolády nebo třeba lentilkami. Fantazii se meze nekladou.
- Dobrým a navíc skvěle vypadajícím doplňkem mohou být také čokoládové pralinky. Protože je horká čokoláda sama o sobě vydatnější nápoj, méně tady znamená více. Kvalitní pralinky třeba od některého ze světových výrobců (Vergani - Itálie, Emoti - Belgie) budou dobrou volbou, stejně jako višně v čokoládě nebo čokoládové bonbony s alkoholem
Recept na horkou čokoládu s rumem a slaným karamelem
Tohle je dokonalá kombinace. Krémová horká čokoláda, voňavý rum a jemně slaný karamel. Nebe v hubě, jak se tak říká.
Ingredience
- 150 ml plnotučného mléka
- 25 ml tmavého rumu
- 50 g mléčné čokolády (nasekané)
- 2 lžíce tužšího karamelu nebo dulce de leche
- vločková sůl
Postup přípravy horké čokolády s rumem
Smíchejte v malé misce rum a karamel, až se úplně spojí. V kastrůlku si ohřejte mléko těsně pod bod varu. Stáhněte mléko z plotýnky a vmíchejte nasekanou čokoládu. Důkladně rozmíchejte, až se čokoláda zcela rozpustí. Vraťte na plotýnku, přihřejte a vlijte směs rumu s karamelem. Přidejte špetku soli, přelijte do hrnečku a podávejte.
Recept na horkou čokoládu s whisky
Ani whiskaři nepřijdou zkrátka. Do horké čokolády se příliš nehodí kouřové whisky, jejichž výrazná chuť by příliš vyrážela z výsledného drinku. Sáhněte po bourbonu nebo whisky s jemnějším profilem.
Ingredience
- 1 šálek plnotučného mléka
- 20 ml bourbonu nebo jemné whisky
- 1 lžíce mleté skořice (ideálně cejlonské)
- 80 gramů čokolády
- 1 lžíce tmavého cukru
- špetka hrubozrnné soli
- marshmallows na ozdobu
Postup přípravy
V kastrůlku přiveďte na mírném plameni téměř k varu mléko se skořicí. Vmíchejte čokoládu, cukr a sůl a prohřívejte, dokud není směs zcela hladká a čokoláda se úplně nerozpustí. Přes jemné sítko přelijte do plecháčku (tím se zbavíte skořice). Přidejte bourbon a promíchejte. Ozdobte marshmallows (můžete je před podáváním lehce opéct). Dobrou chuť!
Hledáte tipy na další horké drinky? Zkuste třeba irskou kávu, grog nebo vánoční punč.

