Což takhle dát si cider?

24. 5. 2021

Se stoupajícími teplotami stoupá i poptávka po osvěžení. V Čechách to tradičně znamenalo jediné – zvýšenou spotřebu piva. Zejména v posledních letech ale vstoupil do hry další silný hráč – cider. A i když cider pivo v nejbližší době asi úplně nepřetlačí, jeho popularita roste. V tomto článku se na něj proto podíváme zblízka. Kde se u nás vzal a jak se vyrábí?

Co je cider?

Cider je, zjednodušeně řečeno, jablečný alkoholický nápoj vyrobený z kvašeného moštu, který si vychutnáte studený na ledu, ale velmi populární je také svařený cider, často s přídavkem nějakého toho destilátu a aromatickým kořením, jako je skořice nebo badyán.

Druhy cideru

Stejně jako u vína, i u ciderů existuje celá řada typů. Cidery rozlišujeme domácí a průmyslově vyráběné, tradiční a moderní. Pak apple cidery perlivé, neperlivé, kvašené v láhvi (dokonce i stejnou metodou jako se používá u šampaňského), sycené, suché, sladké… Méně častým typem cideru je hruškový, kterému se říká perry. No a pak jsou tu ochucené ovocné cidery, třeba s lesními plody

Když už jsme u paralel s vínem, i cider se dá vyrábět velkých objemech nebo řemeslně, v malém množství a s láskou a péčí lidské ruky. Výsledkem takového přístupu jsou výjimečné lahůdky. Kvalitní cider se vyrábí ze 100% čerstvé šťávy, nechává se pomalu fermentovat a zkvašený jablečný mošt se pak často nechává dále zrát v dubových sudech. Zkvašená jablečná šťáva se také filtruje, případně síří a lahvuje, podobně jako víno. 

Cider ve světě

Cideru se nejvíce daří ve Velké Británii, v Americe a ve Francii. Populární je také v severských zemích. Podle země výroby se liší obsah alkoholu v cideru. Lehčí typy, jaké se vyrábí třeba ve Francii (tam se jim říká cidre), jsou sladší a obsahem alkoholu se pohybují kolem 3 %, britské tradiční cidery bývají sušší, silnější a obsah alkoholu se může šplhat až přes 8 %. 

K největším konzumentům cideru patří Británie. Na britských ostrovech, ve Francii i v Americe je běžné lisovat domácí jablečný mošt a z něj pak probíhá výroba cideru hezky podomácku. Vždyť co udělat z jablek lepšího, než parádní pití. 

U nás se nejlépe daří britským a irským ciderům, jako je Magners nebo Strongbow. Mezi novější přírůstky patří značka Aspall. Na Alkohol.cz můžete ochutnat také italský cider Alpino, který se vyrábí s využitím vysokého tlaku metodou autoklávu. 

Cider v Česku

​V posledních letech se tradice ciderů rozmáhá i u nás v Čechách. Protože jablek je tu dostatek, i tady se už lisuje a kvasí o sto šest. A k naší nemalé radosti se na trhu objevují i skvělé české cidery. Mezi nejlepší cider značky u nás patří Tátův sad, Rychnov, F. H. Prager, Cidre Kliment nebo Johannes Cyder. Cider se také čím dál častěji objevuje na čepu v restauracích jako alternativa piva.

Nakonec jedno zahraniční varování – v Americe se pojmem cider často označuje nefiltrovaná jablečná šťáva, která se často pije horká se svitkem skořice. Pro alkoholický nápoj se tu používá termín hard cider.

Jak se vyrábí cider

Jak se vyrábí cider

Z čeho je cider? Vyrábí se z jablek všech typů – těch sladkých i těch pikantně navinulých. Každá odrůda má své vlastnosti a v chuti ovlivňuje výsledný nápoj. Existují ale také speciálně vyšlechtěné ciderové odrůdy, kterým to sluší nejvíc. Paradoxně jsou pro dobrý cider nejlepší jablka, která se mohou při běžné konzumaci zdát chuťově nevábná, kyselá a s výraznou tříslovinou. 

Výroba originálního cideru začíná rozdrcením jablek a vylisováním moštu. V domácích podmínkách se mošt nechává kvasit v demižonech, sudech nebo nerezových tancích. Stejně jako u vína, i tady je důležitá teplota fermentace, aby se uvolnilo maximum chuti a vůně. Délka kvašení může trvat od několika týdnů až po několik měsíců. Čím déle necháte mošt fermentovat, tím méně bude ve výsledném cideru cukru a tím vyšší bude objem obsaženého alkoholu.

V průmyslové velkovýrobě se mošt často nahrazuje levnějším jablečným koncentrátem, který se nechává kvasit ve velkých tancích. Také se tu běžně využívá míchání (blendování), podobně jako u whisky nebo rumu. Jednoduše se kvasí mošty různých odrůd a pak se mísí v poměru pro požadovaný profil výsledného nápoje. Vyšší perlivosti cideru výrobci dosahují dodatečným sycením CO2. U přírodních, tepelně neupravených ciderů vznikají bublinky dalším zráním přímo v láhvi. A když se cider nepovede? Vždycky je možnost vypálit z něj calvados nebo applejack.

Cider pro zdraví: Jak si vede cider v porovnání s pivem?

Možná si říkáte, že kvašená jablečná šťáva s bublinkami​ musí být pro zdraví lepší než pivo. Bohužel vás musíme zklamat. Ve srovnání s tekutým chlebem má cider nutriční hodnoty nepříznivé zejména z hlediska kalorií. Obsahuje výrazně více cukrů než pivo. V jednom půllitru cideru zkonzumujete stejné množství sacharidů jako v kousku koláče. Lépe si vedou suché čistě jablečné cidery, sladší bývají ochucené varianty. Pokud chcete mít přehled o tom, kolik kalorií v nápoji přijímáte, čtěte při nákupu cideru informace na etiketě a vybírejte z méně sladkých variant.

Co se týče zdravotních výhod cideru oproti pivu, díky vstupní surovině obsahuje antioxidanty – polyfenoly, flavonoidy a vitamín C. Naopak v pivu najdete převážně vitamíny skupiny B. Cider je narozdíl od piva přirozeně bezlepkový, protože neobsahuje žádné obilí. Je tedy vhodnou alternativou pro osoby, které špatně snášejí lepek. 

Z historie cideru

Protože jabloně rostou po celém světě, je nemožné s jistotou říct, kdo vyrobil první cider. Je doložené, že alkoholické nápoje z jablek vyráběli staří Řekové, Římané i Keltové. Co ale víme určitě, je, že cider za svou slávu vděčí do velké míry vojenským výpravám a době ledové. 

Vojáci římského impéria cider kulturu šířili během četných invazí, stejně jako velké množství jablečných odrůd. Kolem roku 50 našeho letopočtu obsadili britské ostrovy a nevědomky položili základy budoucí ciderové velmoci. S křesťanstvím se výroba cideru přesunula také mezi anglické mnichy, kteří sázeli vlastní jablečné sady a výsledný cider prodávali veřejnosti. 

V roce 1066 proběhla další invaze, tentokrát normanská. S ní se z Francie do Británie dostaly tříselnaté odrůdy jablek – ciderový svatý grál. Normané přinesli také efektivnější technologii lisování a výroba cideru se rozjela naplno. Mezi 14. a 19. stoletím pak pozici cideru upevnil globální pokles teplot během takzvané malé doby ledové. To znamenalo jistý konec pro vinnou révu, která se do té doby přes nepříliš vyhovující podmínky v Británii pěstovala, a ultimátní vítězství jablek nad hrozny. 

Do Ameriky a dalších koutů světa se jablka a s nimi i cider dostaly s kolonizací. Velké oblibě se tu domácí výroba cideru těšila zejména v dobách prohibice. Po jejím skončení zájem o jablečný nápoj poklesl, aby se ve 20. století znovu vrátil do hry.

Cíder a jídlo: Jak pít cider jako gurmán

Cider se díky své přirozené svěžesti a výrazné ovocné chuti skvěle hodí k lehčím pokrmům. Při párování cideru s jídlem se můžete vydat několika cestami, stejně jako například u vína:

  • Doplnění chuti: Stejné ke stejnému, tedy kyselé ke kyselému, sladké ke sladkému. Vyzkoušejte třeba dýňovou polévku v kombinaci​ se sušším ciderem, který zvýrazní zemité, nasládlé tóny, nebo sáhněte po sladším cideru a párujte s lehkým salátem s kozím sýrem a čerstvými jahodami. Cider doplní také pokrmy, ve kterých figurují jablka.

  • Kontrasty: Protiklady se přitahují. Jen pozor, aby některá z chutí nebyla tak výrazná, že protiklad úplně přetluče. Kombinujte hutnou zeleninu s lehkým, výrazně perlivým ciderem nebo sýrové fondue s neperlivým ciderem zrajícím v dubovém sudu. 

  • Tučná jídla: Lehký, perlivý cider může představovat příjemnou protiváhu k tučnému jídlu. Vyzkoušejte to třeba se salámovou pizzou nebo smetanovými omáčkami. Cider si skvěle rozumí i se sýry typu camembert.

Cidery

Nejlepší cider koktejly: Recepty na horké i studené drinky

Jak servírovat cider, když ho nechcete popíjet samotný? Cider se dá konzumovat při jakékoliv teplotě. Sluší mu to horkému v plecháčku i studenému ve svěžích míchaných drincích. Tady máte tři cider nápojové tipy:

Hot Apple Toddy

Ideální recept na chladné zimní večery, který si zaslouží místo ve vašem zimním repertoáru jako alternativa vánočního punče, grogu nebo svařeného vína. Připravte si Hot Apple Toddy s bourbonem nebo jablečnou pálenkou applejack.

Ingredience na 2 porce:

Postup přípravy:

V malém kastrůlku zahřívejte cider těsně pod bod varu. Do dvou hrnečků nebo sklenek z varného skla nalijte lžičku medu a destilát podle chuti. Přilijte horký cider a zamíchejte. Hřeje na těle i na duši.

Pro inspiraci na další horké cider nápoje mrkněte do článku, který je věnovaný svařenému cideru a jeho variacím.

Apple Cider Moscow Mule

I tenhle drink se servíruje v hrnečku, ale na rozdíl od toho předcházejícího servíruje se spoustou ledu. Variace na klasický Moscow Mule, tentokrát s jablečným twistem.

Ingredience:

Postup přípravy:

Plecháček naplňte lede​m, nalijte vodku, cider a limetkovou šťávu a jemně promíchejte. Dolijte zázvorovou limonádou a podávejte. Na ozdobu můžete použít snítku máty.

Apple Cider Sangría

Jablečná odpověď na ​oblíbený španělský nápoj je stejně osvěžující. A pokud máte rádi jablka, budete Apple Cider Sangríi milovat. Míchá se do džbánku, protože jedna nikdy nestačí.

Ingredience:

  • 250g neloupaných zelených, žlutých a červených jablek na kostičky

  • 1 pomeranč na tenká kolečka

  • 250 ml vychlazeného jablečného džusu

  • 2 lžíce citronové šťáv​y

  • 60 ml jablečné brandy

  • 660 ml (dvě láhve) chlazeného cideru 

Postup přípravy:

Do džbánku vložte nakrájené ovoce, zalijte jablečným džusem, citronovou šťávou a brandy​. Jemně promíchejte a nechte v lednici. Těsně před podáváním dolijte cider a rozlévejte do vinných sklenic na led. Ozdobit můžete plátky jablka nebo pomeranče.

Je tu zlatá éra cideru. Užijte si ji naplno. Prozkoumejte kategorii ciderů a s chutí do objevování.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Alpino Cider 0,5l 5%
SKLADEM > 5 Ks 109 Kč s DPH
Do košíku
Aspall Draught 0,33l 5,5%
SKLADEM > 5 Ks 69 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem