Recepty na svařené víno

12. 11. 2020 | Jan Mareš
Kategorie: Winter, Wine

Recept na svařák

Je to tady, ochladilo se a vy se potřebujete pořádně ohřát. Je čas oprášit recepty na nejlepší zimní drinky. Zaměříme se na svařené víno, které je nejjednodušším a nejdostupnějším koktejlem na zahřátí. Představíme vám klasiku i recepty na netradiční svařáky. Už se vám sbíhají sliny? 

Svařák sice neodmyslitelně patří k zimě a k Vánocům, ale vychutnat si ho můžete kdykoliv vás přepadne mlsná. Svařené víno se hodí třeba i během chladnějších letních večerů. Než se pustíme do parádních receptů, prozradíme vám špetku z historie svařeného vína. 

Svařák z červeného vína oblažuje národy po staletí

Zimní drinky nejsou žádnou novinkou. I před stovkami let byla lidem zima a potřebovali se zahřát. Červené a bílé víno bylo vždycky dostupné, tak proč ho trochu neohřát a nepřidat nějaké koření. 

Svařené víno pili už staří Římané. Užívali si jeho příznivé účinky a lahodnou chuť, která se díky nim rozšířila po Evropě. Když armády táhly starým kontinentem, podrobené národy recepturu přijímaly. Na druhou stranu, svařené víno nebylo zase tak originální a v minulosti byste ho našli v mnoha koutech světa, jen pod jinými názvy. 

Recept na svařák by totiž prakticky všude stejný. Základními ingrediencemi byly a jsou červené víno a aromatické koření jako hřebíček, skořice, badyán, anýz. Za tu dobu vzniklo ale nespočet variací. Vyzkoušejte si některé. 

Klasický recept na svařák z červeného vína

Klasika všech klasik. Ideální horký drink na zahřátí nebo jen tak, pro navození zimní atmosféry. Ke knížce, k dlouhým večerům, k vánočnímu cukroví. Hlavní  složkou je tady samozřejmě červené víno. Ochucujeme hřebíčkem, skořicí, anýzem, vanilkou, medem nebo cukrem a pomerančem.

Potřebné suroviny

  • 0,75 l vína (třeba Merlot)
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 ks pomeranče
  • 2 ks vanilkového lusku
  • 1 lžíce skořice mleté
  • kostka másla
  • cukr
  • anýzová hvězdice

Příprava klasického svařeného vína

Na rozpuštěném másle uděláme skořicový karamel. Do něj pak přidáme vnitřek vanilky, hřebíček, anýz, na plátky nakrájený pomeranč. Vše necháme dostatečně povařit. Podle chuti ještě dosladíme a může se podávat.

Recept na svařák z bílého vína

Klasický svařák z červeného vína už jste si vyzkoušeli, je čas na malou obměnu. Červené vyměníte za bílé a užijete si stejně příjemné potěšení. Důležité je, abyste si vybrali takové bílé víno, které máte nejradši. 

Potřebné suroviny

  • 0,5 l bílého vína
  • 1/4 jablka
  • 1 + 1/2 pomeranče
  • celou skořici
  • hřebíček
  • badyán
  • krupicový cukr
  • med
  • kousek zázvoru dle libosti

Příprava svařáku z bílého vína

Do hrnce nalijte půl litru bílého vína. Přidejte 2 lžíce cukru (množství cukru si upravte podle toho, jak sladký máte rádi svařák). K vínu přidejte koření – dvě celé skořice, lžičku hřebíčku a čtyři badyány. Z pomeranče vymáčkněte čerstvou šťávu a přidejte ji do hrnce. Další pomeranč rozkrájejte na kolečka a na plátky připravte také jablko. 

Když svařák z bílého vína projde varem a začne se na něm tvořit pěna, sundejte hrnec z plotny. Jestli si chcete svařák z bílého vína ještě zjemnit, do hrníčku přidejte lžičku medu. 

Svařené bílé víno

Recept na námořnický svařák

Jak udělat z tradičního vinného koktejlu na zahřátí trochu silnější kafe? Pozvěte si na pomoc nějaký solidní rum. Tahle tři písmena dají svařáku parádní grády. Recept je jednoduchý. 

Potřebné suroviny 

  • 0,5 l rumu
  • 2 ks citronu
  • 8 ks hřebíčku
  • 2 l červeného vína
  • 5 lžic cukru
  • 2 ks celé skořice
  • 1 ks čerstvého ovoce

Příprava námořnického svařáku

Ve velkém hrnci vytvořte z cukru karamel. Přidejte na kolečka nakrájený citron, hřebíček a skořici. Když karamel trochu změkne, dolijte do hrnce červené víno. Námořnický svařák míchejte až do zpěnění. Pak ho vylepšete rumem a nechte znovu převařit. Hned to láduje do sklenic, ozdobte ovocem a pijte, než vám tenhle teplý drink vychladne. 

Recept na medový svařák

Medový svařák je příjemnou alternativou svařené klasiky. Jen místo cukru použijete med, který mu dodá jemnější a přirozenější tóny. Navíc, med se hodí, i když jste trochu nachlazení. 

Potřebné suroviny

  • 4 lžíce včelího medu
  • 1 l červeného vína
  • 8 ks celého hřebíčku
  • 1 ks skořice
  • 4 ks badyánu

Příprava medového svařáku

Při přípravě medového svařáku postupujete stejně jako při vaření svařáku z červeného nebo bílého vína. Sklenici na závěr ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče a do sklenky hoďte i trochu koření. 

Víno na svařák

Recept na tradiční švédský svařák Glögg

Jak už jsme zmínili výše, červené svařené víno je všudezdejší. Tenhle teplý drink ze švédska je takovým zajímavým příbuzným běžného svařáku. A od koho jiného přijmout recept na zahřátí než od Švédů, kteří o zimě vědí své? Jen si dejte pozor na toho, že tenhle švédský svařák není pro žádné slečinky… 

Potřebné suroviny :

  • 0,75 l červeného vína
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce loupaných mandlí
  • 1 lžíce tobolek kardamomu
  • pár plátků čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 8 hřebíčků
  • 1 hrnek bourbonu

Příprava švédského svařáku

V hrnci smíchejte víno, bourbon, cukr, kardamom, zázvor, skořici, lžíci rozinkek a na malé kousíčky nakrájenou pomerančovou kůru. Zapalte pod kotlem a nehte prohřívat přibližně 10 minut. Po odstavení z plotny nechte tohle švédské zimní pití louhovat asi tak hodinu. Směs přeceďte přes jemné síto, přidejte 1 lžíci rozinek a 1 lžíci mandlí a znovu zahřejte. Hotovo. 

Recepty máte, tak ještě ty suroviny. Vína a další ingredience čekají u nás v e-shopu.

TIP: Podívejte se i na další recepty na další skvělé recepty na svařené víno

 

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Bulleit Bourbon 10y 0,7l 45,6%
Dočasně nedostupné a ihned na 1 prodejně 1 059 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem