skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Tipy na horké nápoje ze cideru aneb svařený cider
Kombinace šťavnatých jablek a voňavého koření je časem důkladně prověřená. Teplý jablečný cider a další horké nápoje z cideru, které najdete v tomto článku, vám možná připomenou babiččin štrúdl. Právem. A nic vám nebrání tyhle dvě geniální záležitosti zkombinovat. Je to totiž instantní zimní pohoda.
Z čeho připravit horký jablečný cider
Cider v Čechách už zdomácněl a v naší nabídce tak najdete celou řadu českých dobrot. Můžete si připravit třeba teplý Kingswood cider nebo sáhnout po Rychnovském cideru. Pokud chcete zůstat u zahraničních ciderů, doporučujeme irský Magners nebo britský Strongbow. Víc o cideru, jeho výrobě a historii si můžete přečíst v našem starším článku.
Recepty na svařený cider a další jablečné drinky na zahřátí
Vzhůru do ochutnávání. Vyzkoušejte náš recept na teplý cider. Ale nezastavujte se jen u něj, byla by to škoda. Hned pod základním svařeným ciderem totiž najdete recepty na teplé nápoje ze cideru, které nejsou tolik známé – tradiční staroanglický Wassail a Hot Apple Toddy s whiskey.
Recept na horký cider
Horký cider v žebříčku zimních nápojů pomalu dotahuje tradiční svařáky, punče a grog. Stejně jako svařené víno, i svařený jablečný cider mate svým zažitým názvem. Rozhodně nápoj nevařte, odpařil by se z něj alkohol.
Použít můžete suchý nebo sladší typ cideru. My si připravíme Kingswood Hot Cider.
Ingredience na 2 porce horkého jablečného cideru
- 400 ml Kingswood Original
- 1 svitek skořice
- 3 hřebíčky
- 3 kuličky nového koření
- Kůra z ½ pomeranče, nakrájená na proužky
- Kůra z ½ citronu, na proužky
- Javorový sirup na doslazení podle chuti
Postup přípravy
Nalijte cider do kastrůlku, koření přidejte buď přímo, nebo ho zavažte do kousku plátna, abyste pak nemuseli výsledný nápoj cedit. Na středním výkonu plotýnky zahřívejte těsně pod bod varu a nechte 5 až 10 minut prohřívat. Vyjměte sáček s kořením nebo přeceďte přes jemné sítko do sklenek na Irskou kávu nebo jiného varného skla. Můžete podávat s vloženou tyčinkou skořice.
Recept na Hot Apple Toddy
Tam, kde si předchozí recept vystačí s jedním typem alkoholu, Hot Apple Toddy rozhodně nezastavuje. Tenhle drink kombinuje cider s voňavou whiskey nebo jablečnou brandy. Obojí máme v zásobě a výběr necháme jen na vás.
Ingredience na 2 porce
- 300 ml jablečného cideru
- 2 lžičky medu
- 120 ml whiskey (třeba Bulleit bourbon) nebo jablečné brandy (Laird's)
- plátky citronu, skořicové svitky a 4 hřebíčky na ozdobu
Postup přípravy
Začněte zahřívat cider v kastrůlku a mezitím si připravte 2 sklenky na Irskou kávu nebo hrnečky. Na dno každé z nich nalijte lžičku medu, přidejte whiskey nebo jablečnou brandy. Přilijte horký (ale ne vroucí) cider a dobře promíchejte. Ozdobte a podávejte.
Recept na Wassail
Wassail je tradiční britský nápoj punčového typu, jehož historie sahá tak hluboko, až název vůbec nevypadá anglicky. Pravděpodobně totiž pochází ze staré norštiny. V minulosti se popíjel při slavnostním wassaillingu, tedy rituálu, který měl přinést dobrou sklizeň v příštím roce.
Historicky se Wassail vyráběl ze svařené medoviny s nakrájenými planými jablky. Moderní verze spoléhá na cider. A protože se popíjí s přáteli, recept počítá s 2 litry výsledného nápoje.
Ingredience na 2 litry Wassailu
- 1 l cideru (třeba Kingswood Original)
- 0,5 l pomerančového džusu
- 0,5 l ananasového džusu
- 1 kus skořicové kůry
- 3 kusy hřebíčku
- cukr podle chuti
- pomeranč nakrájený na plátky
Postup přípravy
Příprava jednodušší být nemůže. Všechny ingredience smíchejte ve velkém hrnci, přiveďte těsně pod bod varu a nechte 5 až 10 minut společně prohřát. Vyjměte koření a podávejte.
Na zdraví!