Rumová mapa: Rumy z Martiniku

12. 12. 2023 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

alkohol z martinikuPokračujeme v odkrývání rumové mapy. Po Barbadosu, Jamajce a Guyaně tentokrát zamíříme na Martinik. Poznejte s námi kolébku voňavýc​h​ agricole rumů a objevte láhve, které by neměly uniknout vaší pozornosti. 

Z historie rumu na Martiniku

Martinik je zámořský region a departement Francie, ležící na stejnojmenném ostrově v Karibském moři. Poprvé na něj narazili námořníci Kryštofa Kolumba, a to v červnu 1502. Našli zde jen malé množství původních obyvatel, které kolonisté brzy vytlačili. 

Na počátku 17. století osídlili ostrov francouzští zemědělci. V roce 1635 se vylodili na severozápadě ostrova a vybudovali tu osadu Saint-Pierre, která se brzy stala hlavním městem země. Nově založené třtinové plantáže v úrodné krajině prosperovaly a na ostrově scházela pracovní síla k jejich obhospodařování, proto se sem začali dovážet otroci z Afriky. V roce 1650 na ostrov připlouvá otec Du Tertre, který s sebou přiváží a sestrojuje stroj na zpracování zpěněné, nečištěné šťávy z třtiny. V tu chvíli bylo jasné, že se brzy na Martiniku bude výrobě rumu velmi dařit. Tady se začala psát historie martinického rumu. (Více nejen o historii karibských rumů francouzského typu najdete v mém starším článku ze série Rumový kompas.)

rumy z martiniku

Na Martiniku je nyní 11 funkčních rumových palíren, což je na tak malý ostrov skutečně krásné číslo. Navíc se zde pyšní jednou výjimečností. Možná jste již někdy zaznamenali na francouzských potravinářských výrobcích ochrannou známku „AOC,“ tedy „Appellation d'Origine Contrôlée.“ Můžete se s ní setkat např. na francouzských sýrech nebo víně. A mimo jiné od roku 1996 také na rumech z Martiniku. „AOC Martinique“ je apelace, která stanovuje normy a pravidla produkce rumů na Martiniku. Výrobci rumu se takovými pravidly musí řídit pouze v případě, pokud chtějí tuto ochrannou známku uvést na lahvi. Mezi pravidly jsou normy jako např.:

  • druhy cukrové třtiny, jež mohou být použity

  • lokality pro umístění plantáží na ostrově

  • způsob využití třtiny na výrobu rumu

  • výtěžnost z 1 ha plantáže

  • přesný postup destilace

  • přesný způsob zrání a značení rumu dle jeho stáří

  • fermentace 

Kompletní výčet najdete na oficiálních stránkách Rhum Agricole.

Díky těmto pravidlům se místní rumy odlišují od ostatní produkce, zejména od rumů španělského a britského typu. Z mého pohledu je jednou z nejdůležitějších odlišností využití cukrové třtiny. Základem pro výrobu rumu je zde čerstvá třtinová šťáva, nikoliv melasa. Tento přístup je v porovnáním s využití melasy po výrobě cukru vlastně celosvětově raritním. I když časy se mění…

martinický alkohol

Finální produkt po destilaci je tak logicky odlišný např. od nezrajících rumů z Kuby. Zde je rum velmi charakteristický po čerstvé třtinové šťávě. Je tomu tak nejen vzhledem k fermentaci čerstvě třtinové šťávy, ale také díky destilaci na tzv. „kreolských kolonách“. Taková kolona se musí ohřívat pouze vstřikováním páry. Jednotlivé desky/patra v odizolovací sekci musí mít průměr mezi 0,7 a 2 metry a obohacovací část destilačního zařízení musí být vyrobena z 5 až 9 měděných desek. Odizolovací sekce musí mít pak alespoň 15 měděných nebo nerezových pater. Zpětný tok musí být proveden pomocí jednoho nebo několika ohřívačů „třtinového vína po fermentaci“ nebo pomocí měděných kondenzátorů. Rektifikace je rovněž zakázána a při výstupu z kolony musí mít destilovaná kapalina koncentraci alkoholu mezi 65 a 75 % alkoholu. Tyto specifikace byly stanoveny tak, aby vyhovovaly všem stávajícím zařízením na Martiniku. Nejsou tedy diskriminační vůči žádnému výrobci, ale spíše zaručují, že současná specifičnost agricole rhumu bude zachována, stejně tak jako tradice odlišné výroby. 

I přes tato jasně vymezující pravidla se můžete setkat s určitými odlišnostmi napříč rumy z tohoto francouzského departementu. Pokud chcete poznat typickou chuť a vůni „rhumu“ z Martiniku, ochutnejte jeden z nezrajících a krásně aromatických vzorků, kde si užijete šťávu, ovoce, ale i aceton a jód. Vyzkoušejte např. Rhum Trois Rivières Blanc Cuvée De L'Océan nebo od jiné palírny pak Rhum J.M Blanc Jardin Macouba. Nesmíme ale opomenout ani rumy zrající v drahých sudech z francouzského bílého dubu, např. typu Limousin, které rumu propůjčí onu ovocnou suchost a taniny. Z takových mohu doporučit Clement Vieux VSOP 4yJ. Bally 12y nebo Saint James Cuvee 1765 6y.

martinický rum

Už máte jasno, rum které značky vyzkoušíte nejdříve? V drtivé většině se jedná o krásně aromatické a exoticky chutnající destiláty s nulovým obsahem cukru. Jedno je jisté, nejde o nápoj pro masy, nýbrž pro zkušenější degustátory, kteří mají již doslazované a líbivé rumy dávno za sebou.

Pokud zrovna nemůžete podniknout cestu do Karibiku, zastavte se v rumovém baru La Casa de la Havana vieja, kde můžete mnoho vzorků ochutnat, a nebo rovnou nakupte láhve nejznámějších rumů z Martiniku na ALKOHOL.cz s dopravou až k vám domů.

Na zdraví!

Rumová mapa Lukáše Dvořáka – přečtěte si další články:

Rumy z Barbadosu
Rumy z Jamajky
Rumy z Guyany
Rumy z Kuby
Rumy z Martiniku – tento článek jste právě přečetli
Rumy z Venezuely
Rumy z Panamy

Vyzkoušejte dobroty z článku

Saint James Cuvee 1765 6y 0,7l 42%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 099 Kč s DPH
Detail
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem