skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Recept na domácí Limoncello
Když se řekne italský likér, jasnou převahu mají Aperol nebo Campari. Ale když se řekne italský likér z citronů… To je Limoncello. V dnešním článku si prozradíme více o jeho původu a výrobě a také vám naservírujeme parádní recepty na Limoncello drinky.
Co je Limoncello
Tahle příjemně nakyslá paráda se zrodila ve 20. století na území jižní Itálie, v oblastech Kampánie, pobřeží Amalfi a na ostrově Capri. Tradičně se připravuje v italských domácnostech a recept se v rodinách dědí z generace na generaci. Dnes už se ale vyrábí i průmyslově a tak si ho můžete jednoduše pořídit. Třeba u nás.
A z čeho je Limoncello vyrobené? Základem je velmi dlouhá macerace citronové kůry v obilném destilátu nebo vodce. Nejlepší jsou pro tyto účely bio citrony a zejména odrůdy s velmi silnou kůrou. Během ní se uvolní chuť, aromatické oleje a také výrazně žlutá barva, která je pro nápoj typická. Pro vyvážení chuti se pak přidává cukrový sirup a voda na doředění na výsledných 25 az 30 % alkoholu.
Jak se pije Limoncello
Stejně jako ostatní likéry, i Limoncello si můžete vychutnat samotné. V takovém případě se servíruje dobře vychlazené v malých sklenkách jako digestiv. Díky své sladkokyselé chuti se využívá k osvěžení a „vyčištění patra“ po jídle. Hodí se také dezertům, zejména k ovocným koláčům a sorbetům.
Citronový likér Limoncello se uplatní také v koktejlech. Vyzkoušejte originální Limoncello Spritz, nebo ozvláštněte receptury populárních míchaných nápojů a vytvořte si Limoncello twist na Martini, Collins, Margaritu nebo Mojito.
S čím se pije Limoncello: Koktejly s Limoncellem
Limoncello Spritz
Ovocný likér přímo láká ke spojení s bublinkami na způsob Aperol Spritz či Hugo Spritz. Jednoduchý, ale efektní koktejl osvěží zejména v horkých dnech.
Ingredience na Limoncello Spritz
-
60 ml Limoncella (třeba Pallini)
-
90 ml prosecca nebo jiného šumivého vína (třeba Parol Vini)
-
sodu na dolití
-
citronová kůra na ozdobu
Příprava Limoncello Spritz
Naplňte vinnou sklenku ledem. Přilijte Limoncello a prosecco a dolijte trochou sody. Jemně zamíchejte, ozdobte spirálkou citronové kůry a podávejte.
Limoncello Martini
Receptura Limoncello Martini vychází z tradičního Martini nebo spíše Vesper Martini s vodkou. Nebojte se experimentovat se zavedenou klasikou. Limoncello twist Martini velmi sluší.
Ingredience na Limoncello Martini
-
60 ml vodky
-
30 ml Limoncella
-
15 ml čerstvé citronové šťávy
-
15 ml cukrového sirupu
-
citronová kůra na ozdobu
Připrava Limoncello Martini
Všechny suroviny na Limoncello Martini přidejte do shakeru naplněného ledem. Dobře protřepejte a přes sítko zceďte do Martini sklenky. Ozdobte spirálkou citronové kůry a servírujte.
Limoncello Collins
Tahle variace na tradiční ginový koktejl Tom Collins přidává na citrusových notách, které v originálním drinku pochází jen z citronové šťávy. A je to velká paráda.
Ingredience na Limoncello Collins
-
60 ml ginu
-
30 ml Limoncella
-
15 ml čerstvé citronové šťávy
-
15 ml cukrového sirupu
-
soda na dolití
-
kolečko citronu na ozdobu
Příprava Limoncello Collins
Sklenku typu Collins naplňte ledem, přidejte gin, Limoncello, citronovou šťávu a cukrový sirup. Dobře promíchejte a dolijte sodou. Ozdobte kolečkem citronu a podávejte.
Limoncello Margarita
I tequilové Margaritě přídavek Limoncella sluší. V receptuře nahrazuje pomerančový likér Cointreau a tak přidává na svěžesti. A co si budeme povídat, tequila a citrony patří k sobě.
Suroviny na Limoncello Margaritu
-
60 ml tequily
-
30 ml Limoncella
-
30 ml čerstvé limetkové šťávy
-
15 ml agávového sirupu
-
měsíček limetky na ozdobu
Postup přípravy Limoncello Margarity
Okraj sklenky typu Margarita ozdobte solí, pokud to máte rádi. Šejkr naplňte ledem, přidejte tequilu, Limoncello, limetkovou šťávu a agávový sirup. Dobře protřepejte a přeceďte do připravené sklenky. Ozdobte řezem limetky a podávejte.
Limoncello Mojito
Legendární kubánské Mojito v základu obsahuje podrcené limetky. Ve variantě s Limoncellem se kyselé noty ještě zvýrazní a svěží letní drink je na světě.
Ingredience na Limoncello Mojito
-
60 ml bílého rumu (třeba Havana Club)
-
30 ml Limoncella
-
15 ml čerstvé limetkové šťávy
-
15 ml cukrového sirupu
-
4-6 čerstvých lístků máty
-
soda na dolití
-
kolečko limetky a snítka máty na ozdobu
Postup přípravy Limoncello Mojita
Ve vysoké sklence typu Collins rozmačkejte muddlerem mátové lístky s limetkovou šťávou a cukrovým sirupem. Přidejte rum a Limoncello a doplňte sklenici ledem. Dobře zamíchejte, dolijte sodou, ozdobte kolečkem limetky a mátou a podávejte.