skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Recept na pravé kubánské Mojito
Bez osvěžujícího letního koktejlu Mojito se žádná pořádná párty neobejde. Patří k prázdninovým klasikám jako jsou Cuba Libre nebo Piña Colada. Kde se ale tenhle dnes už legendární drink vzal? Jak připravit Mojito jako profesionální barmani? A jaké jsou nejlepší přísady do Mojita? Přesně to a ještě mnohem víc vám prozradíme v tomto článku.
Historie Mojita
O tom, kde přesně poprvé namíchali Mojito, se vedou spory, koneckonců jako u spousty slavných koktejlů. Tvrdí se třeba, že úplně první Mojito spatřilo světlo baru v podniku La Bodeguita del Medio v kubánské Havaně, kde ho prý obdivoval i Ernest Hemingway.
Podle jiné verze za vznikem Mojita stojí afričtí otroci, kteří jako první vyráběli jednoduchý alkohol z cukrové třtiny, aguardiente. Z jejich jazyka pravděpodobně pochází název drinku – “Mojo” je v afrických zemích označení pro amulet nebo talisman. Stejně tak se ale jmenuje kubánská kořenící směs, která obsahuje limetky.
Podle dalšího příběhu se v počátcích 16. století pokusil Havanu neúspěšně dobít Sir Francis Drake. Jeho posádka trpěla úplavicí a kurdějemi a když Drake pátral po medicíně, dostalo se mu tradiční receptury jihoamerických Indiánů – třtinového alkoholu s mátovými listy a šťávou ze třtiny a citrusů. Právě citrusy byly to, co na kurděje zabíralo, ale zbytek ingrediencí z léku rozhodně udělal větší dobrotu.
Poslední verze se drží při zemi. Kubánští farmáři měli spoustu levného rumu, který byl ve svých počátcích nepříliš chutný a velmi divoký. Aby si jeho pití zpříjemnili, přidávali aromatické přísady. Pak přišla americká prohibice, z Kuby se stala oblíbená destinace výletů za trochou alkoholu a Mojito se z farem přesunulo do lepších městských čtvrtí, kde si ho užívali turisté.
Ať už je pravda kdekoli, Mojito pomohla rozšířit také značka Bacardi z nedalekého Portorika. V roce 2002 se pak Mojito objevilo i ve scéně bondovky Dnes neumírej.
Jak namíchat Mojito
Domácí Mojito namícháte raz dva a úspěch je zaručený. Stačí jen nepodcenit výběr kvalitních ingrediencí. Není jich třeba příliš – za svou nezaměnitelnou chuť tenhle míchaný nápoj vděčí kombinaci řízné máty, limetek, cukru a kvalitního bílého rumu. Receptů na Mojito koluje po světě spousta. Níže najdete ten původní a k němu i jednu parádní variaci.
Jaký rum patří do Mojita? No přeci ten bílý, kubánský. Při výběru bílého rumu na Mojito se nebojte experimentovat a zkoušet, která značka vám sedne nejlépe. Sáhnout můžete třeba po následujících lahůdkách:
- Havana Club Añejo 3y,
- Legendario Añejo Blanco 4y nebo Legendario Carta Blanca,
- Ron Varadero 3y,
- Ron Palma Mulata de Cuba Silver Dry.
Nebojte se ale zkoušet ani tmavé rumy. Právě ty totiž svěžímu drinku umí dodat parádní hloubku a bohatší chuť. A teď už to důležité – jak se delá Mojito:
Ingredience na Mojito
- 4 cl bílého kubánského rumu dle vlastního výběru
- 1 čerstvá limetka (popřípadě 3 cl limetkového sirupu)
- Lístky čerstvé máty (použijte mátu klasnatou)
- 2 lžíce třtinového cukru
- Sodovka
- Drcený led
Postup přípravy Mojita
Do vysoké sklenice vložte lístky máty, přidejte třtinový cukr a limetkový sirup nebo limetku nakrájenou na kousky. Vše důkladně promněte muddlerem, aby se chutě propojily. Zalijte menším množstvím sodovky, přihoďte drcený led a promíchejte. Nakonec přilijte rum, doplňte sodovkou, dozdobte mátou a plátkem čerstvé limetky.
Pokud v originálním Mojitu vynecháte rum, získáte recept na Virgin Mojito, tedy nealkoholické Mojito. Máta, cukr a limetky se postarají o intenzivní chuťový zážitek i bez alkoholu. Přidáním čerstvých malin získáte dokonale nasládlé Raspberry Mojito. Pokud do původního receptu přidáte propasírovanou dužinu ze dvou plodů mučenky, vychutnáte si exotické Maracuja Mojito. Jednoduše, kdyby někdo chtěl napsat příručku Jak udělat Mojito stokrát jinak, neměl by těžkou práci. Zkuste to třeba s následujícími recepty.
Grapefruit Champagne Mojito Twist
Namíchejte si svěže nahořklý twist na originální Mojito. Šťáva z grepu a přídavek šampaňského (nebo jiného šumivého vína) rozhodně přidá na stylu. Jako bublinky můžete vyzkoušet i sodu nebo tonik.
Ingredience na Champagne Mojito Twist
- 1 lžíce agávového sirupu
- Lístky čerstvé máty
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 4 cl kubánského rumu
- Šťáva z jednoho grepu
- 8 cl šampaňského, Prosecca nebo jiného šumivého vína
- Velké kostky ledu
Postup přípravy Champagne Mojito Twist
Vymačkejte šťávu z grepu a limetek, nakrájejte je na měsíčky a rozmačkejte muddlerem. Do shakeru nalijte citrusové šťávy, přihoďte kousky citrusů, mátu, agáve a led. Všechno trochu promačkejte muddlerem, aby se chuti uvolnily a přilijte rum. Protřepejte a lžičkou vyndejte citrusové kousky. Sklenici z poloviny naplňte směsí, dolijte šumivým vínem a jemně zamíchejte. Ozdobit můžete plátkem grepu a snítkou máty.
Jahodové Mojito
Šťavnaté jahody v kombinaci s mátou jednoduše fungují. Pokud si chcete užít osvěžující nealko Mojito, můžete vynechat rum.
Ingredience na Jahodové Mojito
- 6 cl kubánského rumu
- 200 ml perlivé vody
- 2 větší čerstvé jahody (+ 1 na ozdobu)
- Čerstvé lístky máty klasnaté
- Limetka
- 3-4 lžičky třtinového cukru dle chuti
- Ledová tříšť
Postup přípravy Jahodového Mojita
Limetku rozkrojte na čtvrtiny a vložte do vysoké highball sklenice. Zasypejte cukrem a vše důkladně podrťte muddlerem. Přidejte mátu a pokrájené jahody a opět promačkejte. Přilijte rum, ledovou tříšť a dolijte sodou. Ozdobte plátkem jahody a celými lístky máty a podávejte.
Espresso Mojito Twist
Je libo trochu vzpruhy? Kombinace máty a čerstvé kávy vás zaručeně postaví na nohy. Pokud to tedy s drinkem nepřeženete. Stejně jako klasické Mojito, i Espresso Mojito je totiž až nebezpečně pitelné. Přesvědčte se sami.
Ingredience na Espresso Mojito
- 3 cl bílého kubánského rumu
- 25 ml čerstvého espressa
- Čerstvé lístky máty klasnaté
- Vrchovatou lžičku třtinového cukru
- 15 ml sody
- Ledová tříšť
Postup přípravy Espresso Mojita
Připravte espresso na ledu. Do menší koktejlové sklenky vložte lístky máty, cukr a opatrně rozdrťte muddlerem. Přidejte rum a ledovou tříšť, dolijte sodu a nakonec espresso pro krásný barevný efekt.
Tak na zdraví!