Jak na párování vína s jídlem

25. 9. 2023
Kategorie: Wine

Představte si, jak si pochutnáváte na dokonale propečeném steaku se sklenicí sametově hebkého červeného vína. Nebo perfektně připravené rybě v doprovodu svěžího bílého vína. Právě tyto kulinární symfonie a absolutní zážitek z jídla jsou důvodem, proč nahlédnout do umění párování vína s jídlem. A co je na tom nejkrásnější? Není to dogma. I když má párování určitá pravidla, je to cesta objevování, zkoumání chutí a oslava smyslů. 

Jaká pravidla se vyplatí ctít a čeho se vyvarovat? Otevřete si láhev vína, připravte své chuťové pohárky a vydejte se s námi na tuhle dobrodružnou gastronomickou cestu. 

tipy na párování vína s jídlem

Charakteristika vína a její vliv na párování

Než se ponoříme do samotného párování, musíme si položit základy a porozumět umění spojit víno a pokrm tak, aby se vzájemně doplňovaly nebo naopak kontrastovaly (v tom případě jděte proti následujícím doporučením a zkoušejte, co to udělá). Klíčem k úspěšnému párování je vyladění charakteristiky vína a složení konkrétního pokrmu.

Při popisu charakteru každého vína najdeme celou řadu vlastností, které hrají důležitou roli při párování. Patří sem například kyselost (acidita), sladkost, přítomnost taninů (tříslovin) nebo plnost vína. Při výběru vína k jídlu je dobré brát tyto charakteristiky v úvahu. Ať už se jim rozhodnete​ jít volbou jídla naproti nebo naopak.

Acidita vína

Vína s vyšší aciditou, jako je například Sauvignon Blanc nebo šampaňské​, si rozumí s nakyslými pokrmy – saláty s octovými zálivkami, španělská rybí pochoutka ceviche nebo jídla připravená s citrusy. Zároveň ale vyšší acidita zjemní a příjemně odlehčí hutná, tučná jídla, jako jsou třeba krémové omáčky. Naopak vína, která jsou méně kyselá, jako Chardonnay nebo Merlot, se hodí k jemným jídlům s máslovými tóny. Vyzkoušejte je k mořským plodům na másle.

vinné párování

Sladkost vína

Sladší vína (Ryzlinky nebo muškátová vína) párujte s kořeněnými jídly indické nebo thajské kuchyně, kde sladkost vína stáhne jejich pálivost. Skvěle ladí také s dezerty a jídly na bázi ovoce. Sušší vína (Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc) doplní slaná jídla – grilované maso, těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo pokrmy s důrazem na bylinky.

Obsah taninů

Vyšší obsah tříslovin poznáte snadno. Je to ta lehce svíravá chuť na jazyk​u, kterou cítíte u některých vín, například u už zmíněné odrůdy Cabernet Sauvignon či Nebbiolo. Pokud je ve víně taninů hodně, párujte je s jídly bohatými na bílkoviny – se steaky, jehněčím nebo vyzrálými sýry. Vínům s nižším obsahem taninů (Pinot Noir, Beaujolais) to bude slušet s drůbežím masem, mořskými plody nebo jemnými jídly, třeba s houbovým rizotem.

Plnost vína

Plná, mohutná vína, jako jsou třeba odrůdy Malbec či Syrah, si žádají hutná jídla, jako je grilované či dušené maso. K lehkým vínům, jako je třeba Pinot Grigio, patří ryby, saláty, lehčí omáčky. Ty je nechají vyniknout a nepřebijí jejich jemnou chuť.​

párování vína s masem

Tipy na párování vína s jídlem

Následující tipy berte jako základ, od kterého se můžete odrazit na cestě k dokonalé harmonii. Mějte na paměti, že neexistuje univerzální návod, jak párovat víno. Z velké části je totiž chuťový ​​prožitek subjektivní, takže se nebojte experimentovat a důvěřovat vlastnímu vkusu. 

Párování vína s masem

Zažitá pravidla praví, že červené maso (hovězí, zvěřina) se zpravidla pojí s červeným vínem, zatímco světlá masa a drůbež si lépe rozumí s bílým vínem. Při párování vína s rybami a mořskými plody můžete sáhnout po bílém nebo rosé.

párování vína s rybami

Párování vína se sýry 

Když se řekne sýr, vybavíte si lehkou a poměrně neutrální mozzarellu, vyzrálý camembert, modrou plísní prokvetlou gorgonzolu, uzený sýr nebo třeba legendární olomoucký syreček? Chuťová paleta​ sýrů je bohatá skoro jako ta vinná. Objevovat zajímavé kombinace může být zábavným experimentem hned na několik dlouhých večerů. 

I tady obecně platí, že k sýrům se doporučuje popíjet bílá, případně růžová vína. Ale nebojte se sáhnout po červeném. Možná budete překvapeni.

párování vína se sýry

Nezvyklé kombinace jídla a vína, které vás dostanou

Základy máte a lákají vás odvážné pokusy? S chutí do toho! Tady je pár nápadů, které můžete vyzkoušet při domácím párování párování vína a jídla, které by vás možná samy od sebe nenapadly:

  • Sushi a šampaňské: Svěží šampaňské či jiné šumivé víno si skvěle rozumí s čistou chutí a jemnou strukturou sushi a sashimi.

  • Popcorn a Chardonnay: Lehké Chardonnay se krásně doplní s máslovým popcornem. Říkal někdo domácí filmové promítání?

  • Modré sýry a portské víno: Plnost a sladkost portského nebo jiného fortifikovaného vína parádně vyvažuje výraznou slanost modrých sýrů. Tahle kombinace funguje i jako předkrm či dezert.

  • Tmavá čokoláda a Cabernet Sauvignon: Typické třísloviny Cabernetu trochu stáhnou sladkost čokolády. Výsledek tohoto spojení je čistá dekadence.

  • Pizza a Sangiovese: Pizza a kvalitní víno? Nebojte se toho. Sangiovese si s nakyslým rajčatovým sugem náramně notuje. Pozvedněte fast-food na fine-dining.

jak párovat víno

Na co si dát pozor při párování jídla s vínem

  • Moc o tom nepřemýšlejte: Někdy se stane, že se tak zamotáme do pravidel a pouček, že zapomeneme vychutnávat. Je dobré mít nějaké vodítko, ale nekomplikujte si to.

  • Řiďte se​ vlastním vkusem: Pokud neholdujete červeným, nenuťte se do nich jen proto, že podle zásad párování se k jídlu hodí nejlépe. Vychutnejte si své oblíbené víno, i když zrovna neodpovídá pravidlům.

  • Nezapomeňte na omáčk​u: Nesoustřeďte se pouze na hlavní ingredienci, například typ masa, ale na jídlo jako celek. Omáčka nebo příloha mohou hrát v párování významnou roli. 

  • Hlídejte teplotu vína: Příliš studené nebo naopak teplé víno si naplno nevychutnáte. Pokud váháte, jaká je ideální teplota, řiďte se pokyny na konkrétní láhvi.

  • Vynechte výrazná barikovaná vína: Vína s výraznými tóny dubového dřeva snadno přebijí jemné nuance pokrmu. 

  • Nezůstávejte jen u jednoho: Nebojte se zařadit několik typů vína k jednotlivým chodům – předkrmu, hlavnímu jídlu a dezertu. A když už jsme u dezertů – neomezujte se jen na dezertní vína. Spojení sladkého jídla a suchého tichého vína může být nečekaný zážitek.

domácí párování vína

Umění párování vína s jídlem je nekonečným dobrodružstvím. Pamatujte si, že neexistují pevná pravidla, ale spíše obecné směrnice, které můžete dodržovat nebo porušovat podle svého vkusu. Nejvíce jde o radost z objevování nových a lahodných kombinací. Takže si při na výběr vína k jídlu dopřejte dostatek času a nechte svoje chuťové buňky divoce tančit na této kulinární párty.

Vyzkoušejte dobroty z článku