Vánoční rumový kalendář

24. 12. 2023 | Lukáš Dvořák
Kategorie: Rum

rumový kalendářJako každoročně řešíte, co koupit vašim nejbližším k Vánocům? Hledáte tedy tip na tekutý dárek pro sebe, pod stromeček, k Mikuláši, narozeninám nebo prostě jen tak…? Mám pro vás doporučení: Nedávejte jednu láhev, dejte jich rovnou čtyřiadvacet.

Pokud vy nebo vaši blízcí hledáte cestu, jak ochutnat v krátkém čase za příjemné peníze co nejvíce velmi zajímavých rumů a rozšířit si tak obzory, nebo potřebujete novou rumovou inspiraci, s adventním rumovým kalendářem jste každoročně na správné adrese! 

Na přelomu září a října se do prodeje tradičně dostává zajímavá rumová záležitost – adventní Rumový kalendář 2023 od našeho dánského rumového kamaráda – Joshuy Singha, který má na svědomí kromě rumů Patridom nebo Cristóbal také legendární plnění rumu ze všech koutů světa pod značkou S.B.S! A ty jsou, jak dobře víme, prostě PECKA! 😊

Ale zpět k rumovému kalendáři. Najdete tu 24 okének a v každém se ukrývá 1 velmi zajímavý rumový vzorek. Tedy pro každý adventní den 1 rum na večerní odpočinek. Navíc jsou zde i 2 parádní degustační sklenice. Joshua si dává každoročně záležet, aby byl obsah kalendáře vždy velmi rozmanitý, překvapivý a aby se v něm objevovaly i velmi raritní vzorky. Na své si tak přijdou jak začátečníci, tak pokročilí rumaři.

24 days of rum


Za těch 15 let, kdy se pohybuji ve světě rumů a provozuji koktejlový a rumový bar, jsem něco viděl a ochutnal. Snažím se obsáhnout celosvětovou produkci a žádný styl nevynechat. Potom, co jsem ale prošel letošní kalendář, musím přiznat, že je v něm několik vzorků, které ochutnávám poprvé. Pánové z Dánska se znovu vyznamenali! Na hodnocení konkrétních vzorků je ale ještě brzy. Rád bych znovu připomněl, že Joshua tyto adventní kalendáře připravuje již několik let a vznikla z toho tak hezká předvánoční tradice. Pokud se letošním vydáním někomu trefíte dárkem do černého, můžete to určitě zopakovat i příští rok. Výběr bude zajisté velmi kvalitní!

Stejně jako v minulém roce pro vás natočím video-recenze, v kterých vám o každém rumu povím základní technické informace, chuťový profil a také vhodné párování s dalšími pochutinami. Pokud tedy hledáte způsob, jak za rozumný peníz pořídit degustační rumovou sadu s netradičními, kvalitními a raritními rumy, adventní Rumový kalendář 2023 je tou správnou volbou. A může to být i zábava. Představte si, že v prosinci dorazíte domů z práce, po večeři uspíte děti a večer si konečně v klidu otevřete okénko s novým a neznámým vzorkem rumu, nalijete do hezké sklenice a už jen relaxujete… a pokud chcete, přečtete si / poslechněte si k danému vzorku i moji recenzi. 

1. Rum Explorer Thailand 5 years 42%

V první lahvičce se ukrývá rum z exotického Thajska, z regionu Pathum Thani. S největší pravděpodobností se jedná o palírnu Sura Bangyikhan, jež destiluje své rumy kontinuálním způsobem. Rum nám přináší francouzský bottler Rum Explorer z Normandie, který je spojen také s produkcí calvadosu Chateau du Breuil. Rum zraje 5 let v Thajsku v sudech z amerického bílého dubu, na závěr dozrává pár měsíců v ex-calvados a ex-cognacu, plněno v síle 42%.

2. Hooded Skunk Rum batch n.2, 58%

2. prosinec je ve znamení velmi extrémního rumu! Skunk Rum produkuje Bintu Singh v Dánsku. Letos se rozhodl postupně přemístit celou produkci do Paraguaye. Je to tedy jeho prvotina, která nevzniká v Dánsku! Rum zraje krátce v sudech typu „american oak“, zrání předchází divoká fermentace, plněno na 58%!

3. Roble Viejo Ultra Añejo 12 años 40%

Roble Viejo vyrábí známá venezuelská palírna Licorera del Centro, jež stojí také za rumy Pampero. Vyrábí se  řízeným kvašením z melasy, destilace probíhá na 5 kolonách na 95 % alkoholu. Následně rum zraje 12 let v ex-bourbonu a ex-PX sherry sudech.

4. Chairmans Reserve Original 40%


V St. Lucia Distillers, Sv. Lucie, vzniká rum značky Chairman's Reserve. Melasa naředěná vodou fermentuje řízeně, wash je destilován na koloně i v kotlíku. Nakonec zraje minimálně 5 let v sudech po bourbonu.

5. Cane Island Nicaragua 12yo 43%


Holandský bottler Cane Island přináší rum z Compania Licorera, palírny produkující rum značky Flor de Caña. Vychutnejte si lehký a vulkanický 12letý rum, vyrobený na koloně, plněný v síle 43%.

6. Arcane Delicatissime 41%


V láhvi značky Arcane se skrývá moderní rum z tradiční palírny Grays v síle 41 %.
Základem je čerstvá třtinová šťáva, výsledkem pak mladý rum, který zraje v řádu měsíců. Užijte si chuť exotického ovoce, třtiny a karamelu.

7. Mezan Chiriquí 40%


Francouzský bottler Mezan zde plní velmi mladý 3letý rum z Panamy, z palírny Las Cabras, který zde zraje v ex-bourbonových sudech. Následně je dokončován v Evropě v sudech po portugalském muškátovém víně Moscatel. Po destilaci není dodáván cukr, rum je plněn v síle 40 % alkoholu.
Pro pořádek, Chiriquí je provincie v Panamě bohatá na flóru.

8. Ron Cristóbal Pinta, 40%


Značku Ron Cristóbal vyrábí Joshua Singh. Jedná se o plnění z Dominikánské republiky, z palírny Alcoholes Finos Dominicanos. Připomíná jména lodí, na kterých se Kryštof Kolumbus plavil na zámořských objevech. Pinta je tou úplně první, která kdy v „novém světě“ přistála. Destilát zraje 6 až 8 let v ex-bourbonových sudech, během této doby je přidáno 35 g cukru.

9. Plantation Xaymaca Special Dry 43%

Značku Plantation netřeba představovat. Zde je plněn rum ze dvou zajímavých jamajských palíren - Clarendon a Long Pond. Destilát vzniká na pot stillech, zraje 1–3 roky v ex-bourbonových sudech na Jamajce a 1 rok ve Francii v sudech typu ex-cognac. Rum má 43% alkoholu.

10. Romero & Sons Reserva Especial 48%

Industrias Romero vyrábí v Ekvádoru destiláty již od roku 1906! V roce 2020 palírnu obnovili sourozenci Romerovi a vyrábí krásný tradiční rum z melasy i třtinové šťávy, za použití divokých kvasinek na kotlíkovém destilačním zařízení. Toto je úplně nové plnění a vy jste mezi prvními, kdo jej může ochutnat. Rum není doslazovaný a má 48 %. Co se zrání týče, základem je 8letý rum, který je následně přidán do solery s mladšími rumy.

11. William Hinton Rum 5 Cask Blend 45%


Značka William Hinton navazuje na svoji slávu z konce 19. století. Rum je z Madeiry, z palírny Engenho Novo da Madeira. Vyrábí se z čerstvé třtinové šťávy destilací na koloně. Vychutnejte si nový bottling z roku 2023, vyrobený pouze pro tento rumový adventní kalendář! Zrání probíhá v 5 různých sudech po Madeiře, brandy, whiskey, portugalských a jihošpanělských fortifikovaných vínech.

12. Ariki Black Rhum 40%


Zpozorněte! Máme tu rhum z Tahiti, z Ava Tea distillery. Na kotlíkovém destilačním zařízení tu vyrábí také ovocné brandy. Základem pro tento rum je čerstvá třtinová šťáva, destilace probíhá na nové měděné koloně. Zajímavé je, že zde využívají spontánní kvašení, při kterém výrobce dosahuje esterů od 150 po 1600 g! Rum má 40 % a zraje krátkou dobu v sudech po bourbonu.

13. Rum Explorer Canary Islands 6yo 43%


V třinácté lahvičce se ukrývá rum z Kanárských ostrovů, z palírny destilerias Aldea, jež destiluje své rumy kontinuálním způsobem. Rum nám přináší francouzský bottler Rum Explorer z Normandie, který je spojen také s produkcí calvadosu Chateau du Breuil. Rum zraje 6 let na Kanárech v sudech z amerického bílého dubu, na závěr dozrává pár měsíců v ex-calvadosu a ex-cognacu, plněno v síle 43 %.

14. Cihuatán Indigo 40%

Mladá palírna Licorera Cihuatán působí v El Salvadoru od roku 2004. Výroba rumů Cihuatán je velmi efektivní. Testované Indigo je věnováno jako pocta mayskému bohu deště Tlaloc. Zraje 8 let v sudech po bourbonu, kde finální blend míchá Gabriela Ayala. Příjemný a moderní rum!

15. Naga Anggur Edition 40%


Měli jste už někdy rum z Indonésie? Tento Batavia Arrack od Naga Rum má 40 % alkoholu a najdete v něm již zrající reservy v síle 65 %, které se následně plní do sudů po Bordeaux víně St. Emilion, Grand Cru a zrají zde 2 měsíce.

16. Cane Island Guyana XO 43%

Holandský botller Cane Island přináší rum z legendární DDL, palírny produkující krásně aromatické a tradiční rumy. Zde se jedná o nový bottling rumů z Guyany, směs rumů vyrobených na pot stillu i na koloně (Port Mourant a Enmore). A takové rumy máme vždy rádi. I v síle 43 % alkoholu.

17. Rhum J.M Épices Créoles 46%

Agricole! A hned z tak krásné a tradiční palírny, jakou Rhumerie J.M je. Lahev spadá do řady 3 rumů Maison J.M, prezentující místní bednářství a různé stupně vypálení sudů, ve kterých tamní rumy zrají. Zde se jedná o mladý 3letý rum, který zraje v americkém i francouzském bílém dubu. Masterblenderka Karine Lassalle zde používá určitý stupeň vypálení sudů pro dosažení kořenitých tónů.

18. Infernal Rum no.Five 40%

Dánský bottler, ale zejména producent moderní elektronické hudby, si nadělil tento blend rumů z Guatemaly, Guyany a Dominikánské republiky. Rumy zrají v sudech typu ex-bourbon a ex-cognac. Následná macerace kokosu a pomerančů zásadně zamíchá chuťovými kartami. Ve vůni čekejte tmavý cukr a sušenou švestku. V chuti pak bobulové ovoce, mandle a kokos.

19. Belizean Blue Signature Blend 40%


Belizean Blue vyrábí rodina Perdomo v palírně Travellers. Rum je to lehce pitelný, zraje až 7 let v ex-bourbonových sudech. I přes třífázovou kolonovou destilaci má rum určitý čokoládový charakter.

20. Rivière du Mat Royal Reserve 42%


Reunion! Ano, i z této lokality musíte pravidelně ochutnávat krásně aromatické rumy. Distillerie de la Rivière du Mat patří již k tradičním a stabilním výrobcům produkujícím rumy francouzského typu z čerstvé šťávy. Otevřená fermentace, selektivní destilace na koloně, následné zrání ve francouzském bílém dubu.

21. Whistler Master Solera 46%


Kromě značky Mhoba vyrábí rum v Jihoafrické republice také Whistler Rum Distillery. Jde o lokální produkci, veškeré výrobní procesy i suroviny musí pocházet z Afriky. Rum je zde vyráběn v pot stillu, vstupní surovinou je melasa. Rum má 46 % alkoholu a zraje v 7 různých typech afrických sudů: bílé víno, červené víno, bourbon, whisky, brandy, portské a jeden další, který není oficiálně odtajněn. A ti z vás, kteří ochutnali loňské plnění, vězte, že zde se jedná o odlišnou edici!

22. Mocambo Art Edition 20 Years 40%


Mexická palírna Veracruz vyrábí kromě tequily, mezcalu, vodky a dalších také rumy značky Mocambo. Tato 20letá verze je vyrobena z melasy kolonovou destilací, zraje v sudech typu ex-bourbon. Láhev prezentuje lokální umění předkolumbijské éry.

23. Cartavio Solera 12 Años 40%

Nejstarší peruánská palírna (1929) vyrábí rumy na kotlíku i koloně. Zajímavostí je, že ve svých skladech používá klimatizaci pro snížení andělské daně. Tato solera zraje v americkém a evropském dubu a v sudech po sherry o velikosti 100, 200 a 500 litrů, a to až 12 let. V chuti očekávejte ořechy, karamel či banány.

24. Kaniche XO Doublewood 40%


Rum vyrábí Alexander Gabriel na Barbadosu ve své West Indies Rum Distillery (WIRD). Svým způsobem je značka Kaniche předchůdce rumů značky Plantation. Stejně tak zraje dvojitým způsobem. Nejdříve v Karibiku v ex-bourbonových sudech a následně dozrává ve Francii v sudech po koňaku. Jak je obvyklé, vstupní surovinou je melasa, destilace probíhá jak na pot stillu tak kontinuálně. Berme jej jako zajímavou variantu k rumům značky Plantation.

 

Na zdraví! 

Vyzkoušejte dobroty z článku

Cihuatán Indigo 8y 0,7l 40%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 1 066 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Chairman's Reserve 0,7l 40%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 599 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Cartavio Solera 12 0,7l 40% GB
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 1 049 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem