skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Prožijte (nejen) léto s 5 koktejlovými ikonami
Léto! Čas, kdy si užíváme hezkého počasí, příliš nepracujeme, jezdíme na dovolenou a popíjíme letní alkoholické nápoje. No a když už zrovna ležíme na té pláži a čteme různé méně či více bulvární časopisy, vždy narazíme na článeček pojednávající o tom, co se teď zrovna pije. A vždy je tam Mojito, Aperol Spritz, Caipirinha a tak dále a tak dále.
Nudou po chvíli usínáte. S dovolením jsem vybral pětici rumových koktejlů, které nepatří do nudného mainstreamu, ale současně je doporučuji znát a zkusit ve správných koktejlových barech objednat! Sledujte pak barmanovu reakci na své zadání. Zajisté bude mile překvapeni.
Mai Tai
V roce 1944 připravil Trader Vic ve své restauraci přátelům z Tahiti nový koktejl na míru. Ti jej označili jako „velmi/božsky dobrý“, tedy v samojské polynéštině „Mai Tai“. Od té doby se jedná o nejoblíbenější koktejl tzv. „Tiki“ kultury (více si můžete přečíst v článku věnovaném Tiki i samotnému Mai Tai). Koktejl je to ale velmi silný, pozor!
Potřebné suroviny
-
2 cl Grand Marnier
-
2,5 cl čerstvé limetkové šťávy
-
1 cl cukrového sirupu
-
1 cl almond orgeat sirup
-
2 střiky grapefruit bitters
Příprava drinku
Připravte si dvou nebo třídílný shaker. Všechny ingredience nadávkujte s ledem do shakeru. Řádně protřepejte, následně sceďte do sklenice s ledovou tříští o objemu alespoň 4 dcl. Ozdobte bláznivě čerstvým nebo sušeným ovocem, přidejte brčka a paraplíčko!
Old Cuban
Jestli si říkáte, že Mojito je přece fajn drink, tak proč si ho neužít, zvažte prosím jeho drobnou obměnu. Ano, klasický koktejl Old Cuban je mu velmi blízký, z mého pohledu je ale daleko zajímavější.
Tento drink opravdu navazuje na svou velmi tradiční předlohu. Poprvé byl namíchán v roce 2001 v USA barmankou Audrey Saunders. Inspirací byl i další klasický koktejl – Daiquiri. Z obou nápojů si tedy Old Cuban bere část inspirace. Výsledek je krásně osvěžující, kyselo-suchý koktejl.
Potřebné suroviny
-
4 cl rum Havana Club 3 Aňos
-
6 lístků čerstvé máty
-
2,5 cl čerstvé limetové šťávy
-
1,5 cl cukrového sirupu
-
1-2 střiky Angostura bitters
-
Dolít suchým perlivým vínem
Příprava drinku
Příprava probíhá ve dvoudílném shakeru. Všechny suroviny, kromě perlivého vína, dávkujeme do shakeru, zasypeme ledem a pořádně promícháme! Následně scedíme koktejl přes 2 sítka do sklenice typu „coupet“, kterou si můžeme před tím nachladit. Poté doplníme perlivým vínem a ozdobíme lístkem máty.
Rum Sour
A nyní trochu sonda do historie! Rum Sour má kořeny v Karibiku a to zejména ve spojitosti s britským námořnictvem, které kolonizaci této oblasti pro Britskou korunu v 17. a 18.století zajišťovalo. Koktejl zmiňuje také prof. Jerry Thomas (1862) v úplně první koktejlové příručce, která byla kdy napsána. V 2.polovině 20.století drink nabral na popularitě a později se do jeho receptury dostává vaječný bílek.
Potřebné suroviny
-
5 cl suchého rumu britského typu (čti 🧭 Rumový kompas: Tradiční britský styl | ALKOHOL.cz )
-
2 cl čerstvá pomerančová šťáva
-
2,5 cl čerstvé citrónové šťávy
-
1,5 cl cukrového sirupu
-
1 vaječný bílek
Příprava drinku
Všechny ingredience nadávkujte nejdříve bez ledu do dvoudílného shakeru. Řádně protřepejte způsobem „dry shake“. Jakmile se suroviny smísí, přidejte led a znovu vyshakerujte. Následně sceďte do sklenice typu „whisky glass“ za pomoci 2 sítek na ledové kostky. Ozdobte pomerančovou kůrou.
Jungle Bird
Máte rádi ovocné rumové „punche“? Zde vám jeden představím! Koktejl, který byl poprvé představen v roce 1989 při slavnostním otevření hotelu Hilton v malajském Kuala Lumpur. Kombinuje mnoho výrazných surovin a v plážovém baru vám zajisté vykouzlí úsměv na tváři. Je to jeden z drinků, který se servíruje na ledovou tříšť, a tak vás zajisté osvěží. Zajisté si jej můžete připravit i doma.
Potřebné suroviny
-
1,5 cl Campari
-
8 cl ananasové šťávy
-
1,5 cl čerstvé limetové šťávy
-
1-1,5 cl cukrového sirupu
Příprava drinku
Další drink, který si připravíte ve dvoudílném shakeru! Všechny suroviny, včetně ledu, do něj nadávkujte, pořádně promíchejte, až vás bude shaker studit do rukou. Sceďte přes sítko do sklenice typu „double old fashioned“, která je naplněna ledovou tříští. Koktejl ozdobte tropicky – kouskem ananasu, limety a koktejlovou třešní. Ano, v tomto případě můžete použít brčko!
El Presidente
Posledním koktejlem z mého výběru je aperitivní El Presidente! Kdo z vás i v létě ocení spíše opojnější a kratší koktejl, bude zde na správné adrese. Historie koktejlu se datuje do desátých let 20.století, kdy na Kubě vládne General Menochal a působí zde také nejznámější barmanský cech „club de cantineros“. Jeden starý pán v Havaně mi před lety vyprávěl, že barmani té doby byli přinuceni připravit tento drink právě na počest tehdejšího kubánského prezidenta.
Potřebné suroviny
-
1,5 cl Orange Curacao
-
2,5 cl Lillet Blanc
-
Střik Angostura bitters
-
Kapka grenadiny
Příprava drinku
Všechny ingredience nadávkujte do třídílného shakeru. S ledem řádně protřepejte a sceďte do sklenice typu „coupet“ za pomoci 2 sítek. Ozdobte a zastříkněte pomerančovou kůrou.
Vyzkoušet můžete i alternativní recepturu s Don Q a kombinací dvou typů vermutu.
Samozřejmě se u koktejlů můžete pustit do experimentů s použitým rumem. Místo světlého rumu tmavý a naopak. A jaký zvolit? Vybírat můžete třeba ze žebříčku TOP nejprodávanějších rumů.
Na zdraví, užijte si léto s koktejlem v ruce!