Nejlepší giny k objevení

20. 9. 2021 | Jan Vlasák
Kategorie: Gin

Kvalitní alkohol

Kvalitní gin je na tom stejně jako kvalitní whisky, rum nebo víno. Člověku chvíli trvá, než se naučí rozeznávat drobné chuťové nuance mezi značkami a je schopný rozlišit kvalitní produkt od toho méně kvalitního. Postupem času si také hledá na trhu své favority. Pokud ještě stále hledáte, nebo máte jednoduše chuť objevit něco novéh​o, v dnešním článku vám nabídneme hned několik našich oblíbenců  a doporučíme, jak si je vychutnat.

Kde vznikl gin a jak se vyrábí?

Gin je dnes tak úzce spojený s Anglií, že by vás možná ani nenapadlo, že jeho kořeny jsou jinde. Zatímco úplně první zmínky o kombinaci alkoholu a jalovce jsou z 12. století a pocházejí z lékařské univerzity v italském Salernu, Angličané se k ginu dostali díky vojákům nizozemské armády. Holandský jalovcový destilát jenever poznali během osmdesátileté války, kde bojovala obě vojska bok po boku. O tom, jak se z jeneveru zrodil gin, a více z ginové historie si můžete přečíst v našem starším článku.

Z hlediska legislativy je gin jalovcová lihovina vyrobená aromatizací lihu zemědělského původu bobulemi jalovce. Musí obsahovat alespoň 37,5 % alkoholu a musí v něm dominovat chuť jalovce. Metod výroby existuje celá řada a v destileriích se často také kombinují. Jedná se o studenou metodu cold compounding, louhování bez destilace neboli steeping, klasickou destilaci a infuzi parami. 

Podle metod výroby a vlastností se rozlišují také druhy ginu. Můžete si vybrat tradiční London Dry Gin, sladší Old Tom, compound gin, mocně silný Navy strength, gin stařený v sudech podobně jako whisky, nebo sáhnout po stále populárnějších ochucených ginech. Blíže jsme se jednotlivým kategoriím věnovali v článku o výrobě ginu.

Nejlepší gin? Otázka do pranice

Ukázat prstem a říct, že ten a ten je nejlepší gin, je ošemetná záležitost. Vždy se najde někdo, kdo bude s vaším názorem nesouhlasit, protože je to do velké míry věc osobních preferencí. Můžeme ale upřímně říct, že giny vlastněné a vyráběné značkami velkých obchodních řetězců (např.: Castelgy gin, Hampstead gin nebo Gregory's gin) sem určitě nepatří. My jsme se vám rozhodli představit značky, které mají velmi vysokou kvalitu, jsou snadno dostupné a chutnají nám. A kdo ví, třeba i pro vás to budou ty nejlepší giny. Jdeme na to:

Beefeater gin

U zrodu této ginové legendy stál James Burrough, který ve svých 28 letech v roce 1863 koupil destilérku na Cale Street v Chelsea. O značce Beefeater se pak první zmínka objevuje v roce 1895. Gin získal jméno podle strážců Tower of London, kterým se říká beefeaters a jeden z nich je v typické uniformě vyobrazený na každé lahvi. Originální receptura Beefeater London Dry se prý nezměnila a obsahuje stejných 9 botanicals jako při svém vzniku: jalovec, kořen anděliky, semena anděliky, semena koriandru, kořen lékořice, kořen kosatce, pomerančovou a citronovou kůru.

Značka Beefeater je v posledních letech velkým průkopníkem kategorie ochucených ginů. Jahodový Pink gin od Beefeatera je nedílnou součástí každé letní akce a pomerančový Blood Orange gin si také získal velkou základnu fanoušků.

Beefeater gin

Bombay gin

V roce 1959 se Allan Subin rozhodl pro změnu povolání a z právníka v New Yorku se stal dodavatelem alkoholu. Zanedlouho vytvořil i svůj vlastní Bombay Dry Gin. Subin se svou britskou manželkou vybrali pro výrobu ginu Anglii, konkrétně destilerii C&J Greenall’s. Rozhodli se pro využití metody infuze par. Vlajková loď značky,​ Bombay Sapphire Gin v ikonické modré lahvi čtvercového tvaru, vstoupila na trh v roce 1987. Společnost Bacardi, která Bombay dnes vlastní, zainvestovala v roce 2012 do složitého přesunu destilerie na nové místo v Laverstoke Mill. Stěhování trvalo dohromady 3 roky.
V portfoliu značky najdete giny Bombay Original, Bombay Sapphire, Bombay East a Star of Bombay.

Kvalitní gin

Tanqueray gin

Charles Tanqueray založil první destilérku pro svůj gin v roce 1830 v Bloomsbury. Už v roce 1898 jeho syn Charles Waugh Tanqueray podepsal smlouvu o spojení značek Tanqueray a Gordon’s, na čemž obě společnosti výrazně vydělaly během 20. století. V roce 1999 se produkce obou ginů přesunula do skotského městečka Cameron Bridge. Charlesův pra-pravnuk, Even John Tanqueray, pracoval pro společnost až do roku 1989.

Klasický Tanqueray gin je ochucen pouze 4 bylinkami: jalovcem, andělikou, koriandrem a lékořicí. Na trhu je také Tanqueray export strength, který je pořád stejným ginem, jen ve větší síle 47,3 %. Dalšími úspěšnými giny téhle značky jsou Tanqueray no. Ten, Tanqueray Rangpur, Tanqueray Sevilla nebo Tanqueray Malacca

Nejlepší gin

Hendrick's gin

Celý příběh skotské ginové legendy začal v zahradě. Během jednoho slunného odpoledne se whisky master blender David Stewart setkal s nejstarší ženou ve Skotsku, Janet Sheed Roberts, v zahradách plných růží spolu posvačili populární britské sendviče s okurkou a ke svačině popíjeli gin. Tato historka se alespoň váže k počátkům značky Hendrick’s, pojmenované po zahradníku Hendrickovi, která kombinuje gin s esenciálními oleji z okurek a damašských růží. Právě díky ginu Hendrick’s si dnes spousta lidí dává do svých ginových drinků okurku. O všech tajemstvích značky se můžete dočíst v našem článku zde.

Na trhu můžete kromě originálního Hendrick’s ginu najít také Hendrick’s Orbium, Hendrick’s Amazonia, Hendrick’s Lunar a nebo Hendrick’s Midsummer Solstice.

Hendrick's gin

Monkey 47 gin

Ginová hvězda Monkey 47 Gin září v kontinentální Evropě, konkrétně v sousedním Německu. Celý vznik značky se opírá o příběh letce RAF, Montgomeryho Collinse, který se po druhé světové válce usadil v Černém lese (Schwarzwaldu), kde provozoval rekreační ubytovnu The Wild Monkey. Tu pojmenovanou podle opičky adoptované z Berlínské zoo. 

Collins začal kolem roku 1970 vyrábět i svoje vlastní ovocné destiláty. Kromě těch ale po něm zbyla i bednička ginu s popiskem “Max the Monkey - Black Forest Dry Gin”, kterou objevil v roce 2007 Alexander Stein. Vytvořil a v roce 2010 poslal na trh první várku ginu Monkey 47, který má 47 % alkoholu a obsahuje, ano, 47 botanicals. Jde o velmi komplexní gin, který si rychle získal popularitu.

Mimo klasického Monkey 47 ginu, můžete ochutnat také Monkey 47 Sloe gin, Barrel Cut a každý rok destilérie vydává omezené množství tzv. Monkey 47 Distiller’s Cut, kde se pracuje s nějakou neobvyklou bylinkou nebo surovinou.

Gin druhy

OMG gin

Nejde opomíjet ani české luhy a háje. Zkraje roku 1992 začal Martin Žufánek se svou rodinou stavět lihovar, sázet sady a v roce 2000 si pořídil první destilační kotel. Od slivovice, přes višňovku a ořechovku se dostal až k výrobě absintu, který jako první v České republice začal dělat poctivě a kvalitně. 

Po české prohibici se v Lihovaru Žufánek jali vytvořit i pořádný český gin a v roce 2013 vyslali na trh OMG (Oh My Gin). Receptura obsahuje 16 botanicals, z nichž nejvýraznějšími jsou grains of paradise, levandule, meduňka, lípa a pomerančová kůra.

Od roku 2014 každoročně vydávají také limitovaná edice OMFG, kdy se k původní receptuře OMG přidá jedna speciální bylina. Tyto giny bývají velmi rychle vyprodané a stávají se sběratelskou nebo investiční záležitostí.

OMG gin

Jak se pije gin?

Kvalitní gin si můžeme vychutnat i samotný nebo jen s ledem. Takto popíjet doporučujeme zejména giny stařené v sudech a nebo ginové likéry.

Gin & Tonic je asi nejznámější ginový drink, který si můžete připravit do vinné, vysoké nebo nízké sklenice a ozdobit víceméně čímkoli, co máte po ruce. Určitě nezáleží jen na tom, abyste měli v ruce kvalitní gin, ale důležitý je i kvalitní tonik, protože právě ten tvoří většinu vašeho nápoje. O tom, jak si připravit ten nejlepší gin s tonikem se můžete dočíst tady.

Dalším populárním koktejlem s ginem je Martini. Jde o silný, aperitivní drink, který kombinuje gin a suchý vermut. Ve sklenici stačí smíchat 5 dílů ginu s 1 dílem suchého vermutu, protočil lžičkou na ledu, aby se drink pořádně vychladil a přecedit do vychlazené koktejlové sklenice. O Martini, jak ho měl rád James Bond, a dalších alternativách si můžete přečíst zde.

Naopak digestivní koktejl s ginem se nazývá Negroni a po náročné večeři se vám bude určitě zamlouvat. Ve stejných poměrech v sobě skrývá gin, sladký vermut a Campari. Do nízké skleničky na led nalijte všechny ingredience a chvíli promíchejte koktejl lžičkou, aby se pořádně vychladil a ozdobte plátkem pomeranče. Co vše se skrývá za koktejlem, který je starší více než 100 let se můžete dočíst v tomto článku.

Velmi populární koktejl je také Gin Fizz. Lehký, svěží drink sladko-kyselé chuti. Do šejkru odměřte 50 ml ginu, 20 ml čerstvé citronové šťávy a 10 ml cukrového sirupu, všechno pořádně protřepejte s ledem, přeceďte do vysoké sklenice s ledem a dolijte sodou. Pokud doma nemáte šejkr, tak všechny ingredience nalijte přímo do sklenice, doplňte sodou a jen změníme jméno na Tom Collins.

Ani s jedním z výše zmíněných ginů určitě neuděláte chybu. A kdyby vás přecijen lákalo něco nového, mrkněte třeba do ginových novinek.

Na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

OMG Gin Žufánek 0,5l 45%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 569 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Beefeater Gin 0,7l 40%
SKLADEM 1 Ks 399 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Beefeater Blood Orange 1l 37,5%
SKLADEM 3 Ks a ihned na 1 prodejně 639 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Tanqueray Malacca Gin 1l 41,3%
SKLADEM 2 Ks a ihned na 1 prodejně 1 222 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem