Tajemství výroby skotského Hendrick's ginu

1. 4. 2021 | Jan Vlasák

Ikonická lékárenská láhev černé barvy s bílou etiketou a neméně ikonický obsah. Skotský Hendrick's gin si na baru ani ve sklence nespletete. Jaký je ale příběh značky? A jak se tenhle unikátní gin vyrábí? To vám prozradíme v následujícím článku.

Tetička Janie a zrození značky Hendrick's 

Gin Hendrick’s vznikl vlastně docela nedávno – ve Skotsku se začal vyrábět až v roce 1999. V USA se jeho typická láhev objevila na pultech o rok později, na Britský trh vstoupil v roce 2003 a od té chvíle si razil cestu i do dalších evropských zemí.

Celý příběh se odehrál asi takto: Jednoho letního odpoledne se whisky master blender David Stewart setkal s paní Janet Sheed Roberts, o které se někdy také mluví jako o tetičce Janie. Tetička Janie byla nejen nejstarší ženou ve Skotsku (zemřela v roce 2012 ve 110 letech), ale také vnučkou slavného palírníka Williama Granta, který stál třeba za zrodem značky Glenfiddich. Právě po něm se jmenuje destilerie, kde David pracuje a kde vzniká i gin Hendrick’s.

Toho odpoledne se David ocitl v Janetině zahradě plné růží a posvačil tam populární anglický sendvič s okurkami. Legenda praví, že David během své svačiny v zahradě popíjel také gin. A právě kombinace ginu, okurky a vůně růží ho tak uhranula, že přišel na myšlenku vyrábět kvalitní gin, který by všechny tři prvky propojil. 

Protože je David Stewart uznávaným whisky blenderem, nechtěl své jméno spojovat s jiným destilátem. Proto nový gin pojmenoval po sympatickém zahradníkovi, který se staral o růže a další květiny tetičky Janie, Hendrickovi.

Lesley Gracie: Za vším hledej ženu

Davidova myšlenka byla prapůvodem značky Hendrick's, ale ve vývoji receptury se David sám příliš neangažoval. Přivést myšlenku k životu dostali za úkol Lesley Gracie a John Ross. Dvojice spolupracovala s Výzkumným institutem pro skotskou whisky (Scotch Whisky Research Institute), který jim pomohl nejen s analýzou a kompozicí jednotlivých botanicals, ale také s doladěním neobvyklé metody výroby. Lesley Gracie je jako hlavní destilatérka dodnes osobně zodpovědná za výrobu prémiového Hendrick’s ginu.

Už od samého vzniku má značka také perfektní marketing, kterým si právoplatně získala svoje postavení na trhu. Jednoduchý zapamatovatelný název, originální láhev, která jako by vypadla ze staré viktoriánské apotéky. Mottem Hendrick's je „Nejneobvyklejší gin“ naprosto oprávněně. Právě díky Hendrick’s jsme do svých gin-toniků začali přidávat okurku.

Hendrick’s gin se vyrábí v „ginovém paláci“ u vstupu do velké obilné destilérie William Grant & Sons, nedaleko městečka Girvan v jihozápadní části Skotska. V budově, postavené na míru pro produkci tohoto ginu, se nachází i dvě zimní zahrady, z nichž jedna hostí středomořské květiny a ta druhá je domovem květin tropických. Zahrady slouží Lesley Gracie k pěstování květin, se kterými může experimentovat v místní laboratoři a zkoušet tak do limitovaných edic ginu promítnout nové, neobvyklé chutě. 

Jak se vyrábí Hendrick’s Gin

Hendrick’s je jednou z mála značek, které jsou naprosto transparentní v procesu výroby ginu i použitých ingrediencích. Můžeme se tedy rozepsat podrobně. Základem Hendrick’s je neutrální pšeničný alkohol, do kterého se různými metodami destilace promítne 11 botanicals. Těmi jsou plody jalovce, kořen anděliky, semena koriandru, cubebský pepř, kořen kosatce, květ heřmánku, semena kmínu, bezový květ, květ řebříčku a nakonec citronová a pomerančová kůra.

Tajemství destilace

Destilace probíhá ve dvou různých typech destilačních přístrojů. Jedním z nich je parou zahřívaný alembický kotel z roku 1860, pojmenovaný Bennett. V něm nejdříve probíhá macerace a následně destilace. V neutrálním pšeničném alkoholu (60 %) se macerují vysušené botanicals po dobu minimálně 14 hodin (v chladnějším období i déle) a následně se začíná kotel pomalu zahřívat, aby se ingredience nespálily. Výsledkem je 500 litrů destilátu s průměrnou silou 80 %.

Druhý destilační přístroj je typu Carter-Head z roku 1948, který používá kombinaci kotlíkové a kontinuální destilace. Ve spodní části je parou zahřívaný kotel, nad ním je malá kolona s měděnými patry a úplně na vrcholu je komora s košíkem pro botanicals, kterými prochází horké výpary a tím získávají své aroma před zkapalněním. Základní pšeničný alkohol (opět 60 %) projde přístrojem v jedné várce během zhruba 10 hodin a výsledkem je přibližně 500 litrů alkoholu o síle asi 80 %.

Zatímco kotel Bennett vyprodukuje těžší, velmi jalovcový destilát, Carter-Head naopak dodá lehčí, jemnější a kořenitější tóny. Naprosto unikátní je pak následné míchání obou destilátů. Některé ginové značky také kombinují metody macerace a infuze par, ale většinou to dělají v jednom destilačním přístroji. Značka Hendrick’s je s největší pravděpodobností jediná na trhu, která kombinuje dva destiláty ze dvou různých přístrojů.

Protože je výrobní cyklus v kotli Bennett časově náročnější, především kvůli maceraci, nechala si destilerie vyrobit téměř totožnou repliku, pouze s několika malými bezpečnostními úpravami. Na jeden rychlejší přístroj Carter-Head tedy připadly dva přístroje Bennett. 

Aby vyhověla poptávce, doplnila palírna později znovu stavy a dnes disponuje celkem šesti destilačními přístroji, z nichž každý má objem 1000 litrů. Momentální kapacita výroby je přibližně 18 milionů litrů ginu za rok. Ginový palác byl postavený s ohledem na další možné zvýšení poptávky, takže disponuje rezervou pro umístění dalších trojic destilačních přístrojů.

Růže a okurky

V poslední fázi se k výslednému alkoholu přidávají esence damašských růží z Bulharska a okurek z území Beneluxu, které dodávají ginu Hendrick’s jeho ojedinělou chuť. Květy růží se lisují, aby uvolnily své oleje, které se pak rozpouštějí v alkoholu a tím vytvářejí danou esenci. 

Okurky rozdrcené ve vodě naopak uvolňují své aroma při teplotě 0° C za použití metody studené destilace. Pak už zbývá jen zředit na výsledných 41,4 % alkoholu vodou z místních zdrojů, která je pouze filtrovaná od písku, ale nijak více upravovaná. A může se lahvovat.

Růže a okurky dělají Hendrick's tím, čím je. Jsou ale také důvodem, proč gin nemůžeme zařadit do kategorie London Dry. Ta totiž vyžaduje, aby veškeré ingredience vcházely do ginu přímo při destilaci. (Více se o tom dočtete v našem článku o výrobě ginu.)

Jaký je nejlepší gin z portfolia značky Hendrick's? Záleží jen na vašich chuťových preferencích. Na českém trhu můžete vybírat hned z několika verzí:

Hendrick’s 41,4 %

  • Originální receptura 11 botanicals s přídavkem růží a okurek

  • Jedinečný proces výroby ve dvou rozdílných destilačních zařízeních

Hendrick’s Orbium 43,4 %

  • Přidané extrakty k originální receptuře: chinin, pelyněk, modrý leknín

  • Hořkost chininu připomínající gin s tonikem, bylinnost pelyňku připomíná vermouth a květy modrého leknínu dodávájí další vrstvu neobvyklých květinových tónů

Hendrick’s Lunar 43,4 %

  • Limitovaná edice obohacuje originál o následující chutě: zázvor, levandule, fialka a pomeranč

  • Velmi květinová, aromatická kombinace s lehce kořeněným závěrem je inspirována nocí a noční oblohou

Hendrick’s Amazonia 43,4 %

  • Tajuplná kombinace originální receptury a tropických botanicals

  • Květinový, exotický gin inspirovaný amazonským pralesem. Za každou prodanou lahev ginu vysadí společnost jeden strom v deštném pralese na území Peru.

Stačí vybrat kombinaci, která se vám zamlouvá nejvíc. A s čím pít gin Hendrick's? Stačí zvolit dobrý tonik a namíchat gin s tonikem, nebo vybrat jiný koktejl z ginu (třeba Tom Collins?) a můžete se vydat na procházku růžovou zahradou tetičky Janie. Tak na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku

 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Hendrick's Gin 0,7l 41,4%
SKLADEM > 5 Ks a ihned na 1 prodejně 749 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Hendrick's Gin Amazonia 1l 43,4%
SKLADEM 3 Ks a ihned na 1 prodejně 1 579 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
Hendrick's Gin 1l 41,4%
SKLADEM 0 Ks 1 039 Kč s DPH
Do košíku
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem
 
A je to v košíku!
1 Ks Cena celkem