skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Sekty – šumivá vína – perlivá vína. Jak se v nich vyznat?
Bubliny. I tak se nazývá (možná zdánlivě hanlivě) skupina vín, která při nalití do sklenek odhalí jemné či intenzivnější perlení. Bublinky jsou ve spojení s příjemně ovocitou chutí nezbytnou součástí četných přípitků, hostin a setkání. Dokážou navodit atmosféru přátelství a radosti a polechtají chuťové buňky jako žádné jiné víno.
Jak se ale vyznat v různých druzích šumivých vín a sektů? Na začátek bude dobré si připomenout, že sekt a šumivé víno jsou (zpravidla) synonyma. Označují alkoholické nápoje vyráběné primárním nebo sekundárním kvašením vína. Lze je roztřídit do tří skupin podle způsobu výroby. Světu vína s bublinkami vládnou také tři vinařské velmoci a jejich tři skvosty. Francie má své Champagne, Itálie oblíbené Prosecco a Španělsko se chlubí nápojem jménem Cava. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu výroby.
Šampaňský způsob výroby
Cava a Champagne se vyrábí tradičním, tzv. šampaňských způsobem, kdy se do prvotně kvašeného vína přidává tirážní likér (jde o směs cukrů a kvasinek), který dalším kvašením přemění cukr na etanol a oxid uhličitý. Tento proces probíhá v uzavřené lahvi, takže vznikne požadované perlení a výsledkem je v lahvi kvašený sekt. Sekty kvašené v lahvi se považují za absolutní špičku a vyrábí se po celém světě. Celý proces může probíhat od jednoho roku až po řadu let.
Výroba šumivých vín metodou Charmat
Jiným způsobem se vyrábí italské prosecco, a to jak spumante, tak frizzante. Metodě se říká Charmat. I v tomto případě se do prvotně prokvašeného vína přidán tirážní likér. Víno se ale v tomto okamžiku nelahvuje. Proces přeměny cukrů v oxid uhličitý probíhá v tlakových nádobách a až potom se výsledný sekt plní do lahví. Takový proces je na rozdíl od předchozí metody časově méně náročný, takže po 3-9 měsících lze prosecco (nebo jakýkoliv jiný sekt) expedovat k zákazníkovi. Rozdíl mezi prosecco frizzante a spumante je pouze v tlaku v lahvi.
Italské frizzante má tlak (v důsledku oxidu uhličitého vzniklého kvašením) nejméně 1 a ne větší než 2,5 baru. Jedná se o perlivé víno. Víno, které má být definováno jako spumante, musí vyvinout tlak v lahvi aspoň 3,5 baru a označuje se také jako šumivé víno. Díky nižšímu tlaku v lahvi mohou být vína frizzante uzavřena jinou než hřibovou zátkou. Většinou se jedná o šroubovací uzávěr nebo klasickou korkovou zátku. Rozdíl mezi frizzante a spumante tak můžete postřehnout už při prvním pohledu na lahev.
Prosecco má nejen variantu frizzante a spumante, ale rozděluje se i na DOC a DOCG. Zatímco frizzante je vždy DOC, spumante může mít obě označení. Rozhodně ale neplatí, že kvalitní prosecco je jen to s označením DOCG. Jako DOCG může být označeno prosecco pouze z vybraných lokalit. Těmi jsou oblasti Asolo a Valdobbiadene.
Název frizzante je v Itálii označením pro jemně perlivé víno, může ho tedy nést nejen prosecco, ale jakékoliv jemně perlivé víno. V posledních několika letech se stále častěji setkáváme s názvem frizzante i u lahví českých a moravských vinařů. V tomto případě je na rozdíl od italského perlivého vína, které se vyrábí metodou Charmat, dosaženo perlení použitím dosycení CO2.
Nealko sekty
Nesmíme opomenout ani nealkoholická šumivá vína, které se v poslední době také dostala do popředí zájmu. Na otázku, proč tomu tak je, je snadná odpověď. Jsou chutná stejně jako ta alkoholická a k přípitku pro řidiče, těhotné ženy nebo abstinenty jsou naprosto ideální. Skvělá jsou i do nealko míchaných nápojů. Kdo je jednou ochutnal, pochopí jejich kouzlo. Nealko sekty se vyrábí sycením.
Jak servírovat perlivé víno
Trend konzumace „bublin“ k nám přišel z Německa, které je po USA a Velké Británii největším konzumentem těchto nápojů. Jemně perlivá vína oceňuje především mladá generace. Díky nižšímu obsahu alkoholu jsou totiž lehce pitelná. Často se vyrábí z aromatických odrůd nebo se do vína přidávají přírodní ovocné esence, díky kterým vzniká ochucené perlivé víno, které je přímo ideální k letnímu popíjení.
Také se skvěle hodí do různých míchaných nápojů. Naprostým hitem prázdninových dní jsou už několik let koktejly s proseccem - Aperol Spritz a Hugo Spritz. Pokud hledáte inspiraci na koktejl s frizzante, zkuste třeba Amore Frizzante. Míchá se z perlivého vína, vodky, pomerančového likéru a broskvového džusu a zdobí se malinami.
Správná teplota perlivého vína při podávání je 6-8 °C. Zvykem je rozlévat sekty do „fléten“, ale trend posledních několika let je také servírování sektů v široké skleničce s ledem. V tomto případě se jedná většinou o sekty sladší, v kategorii Demi Sec nebo Sec.
Když už teď víte, jaké jsou druhy perlivých vín, jaký je mezi nimi rozdíl a jak podávat prosecco nebo frizzante, stačí si vybrat z naší nabídky sektů, co vám zrovna padne do noty.

