Bubliny, jahody a kaviár

10. 6. 2021 | Jakub Přibyl

Sezóna Šumivých vín

Champagne a jahody. Neodmyslitelná klasika pro slavný tenisový Wimbledon, ale také gastronomické klišé jako hrom. Kombinace šumivého vína a jahod má své zastánce i odpůrce, stejně jako neméně populární spojení šampaňského s kaviárem. Jak to tedy je? Stojí to za to? V dnešním článku se podíváme na snoubení s jídlem. A nejen na jahody a kaviár. 

Na úvod je třeba zmínit, že svět bublinek je velmi rozmanitý a byla by škoda zaměřovat se jen na francouzskou oblast Champagne. Když se totiž rozhlédnete, najdete mezi perlivými víny tolik chutí a stylů, že vás ve sklence hravě provede celým menu.

Doux, Demi Sec, Extra Dry nebo Brut?

Pokud bychom hledali ideální vína pro zmíněnou kombinaci bublin a jahod, je lépe volit spíše lehce sladká šumivá vína. Pojďme se oprostit od pohrdavého označení „demíčko.“ V kategorii demi-sec se nám pak totiž otevře svět příjemně sladkých sektů i Champagne, který rozhodně není nijak fádní. Jsou to právě sladší vína (Doux či Demi-Sec), která se skvěle snoubí nejen s jahodami a smetanou, ale také s jinými dezerty. 

Pokud bychom na cukru u bublin ubrali a vydali se do kategorie suchých perlivých vín, tedy Extra-Dry, dostaneme se do vod, kde kraluje především Prosecco. Jeho přímočarý a srozumitelný styl vychutnáte samostatně, ale pokud by vás lákalo párování s jídlem, je skvělé ho snoubit s jinou italskou klasikou, Prosciutto con Melone neboli šunka Prosciutto se žlutým melounem. Ovocnost, lehkost a svěžest této lahůdky naprosto kopíruje charakter Prosecca a dohromady tvoří ideální kombinaci. Do slunných letních dnů je to jasná volba. 

Na závěr nám zůstává kategorie nejsušší. Brut, Extra Brut a Natur Brut jsou suchá vína, řízná až pikantní, náramně osvěžující a v našich končinách často označovaná jako aperitiv. A proč ne, začít jakoukoliv příležitost skvělými bublinami nemůže být krok špatným směrem. I velmi suchá vína ale můžete nádherně snoubit s pokrmy. Nemusí to být hned kaviár, i když kombinaci suchého sektu s kaviárem vřele doporučujeme vyzkoušet. Plnější španělská Cava je třeba dokonalá s grilovanými mořskými plody, zatímco křehčí francouzská vína, která najdeme pod označením Crémant, dokáží vyzdvihnout delikátní chuť bílých ryb. Takže s tím aperitivem to není tak horké. I s víny typu Brut můžete strávit celý večer.

Šumivá vína a mořské plody

No a nakonec malá poznámka pod čarou. Přestože existují pravidla a návody, co a jak snoubit, i tady platí: proti gustu žádný dišputát. Pokud rádi zkoušíte, směle do toho. A jestli už máte své oblíbené kombinace, tak si je nenechte nikým rozmluvit. I kdyby to měl být Extra Brut s jahodami. Hlavní totiž je si ty bubliny užít.

Ještě nemáte svého favorita? V naší nabídce alkoholických i nealkoholických šumivých vín si vyberete, ať už fandíte jakémukoli stylu. Tak na zdraví!

Vyzkoušejte dobroty z článku