skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Nejlepší koktejly: TOP koktejly s whisky
Whisky, zlatavý až mahagonový obilný destilát, má po světě spoustu fanoušků. Má velmi širokou chuťovou paletu, která se pohybuje od dřevité a vanilkové přes ovocnou a kořeněnou až po mocné noty mořských řas a rašeliny. Profil whisky je do velké míry daný způsobem výroby a základními ingrediencemi.
Skotská whisky má v základu slad, obilí, nebo jejich kombinaci, obvykle se destiluje jen dvakrát a často je nakouřená rašelinou, což jí dodává specifické aroma. Irská whiskey má stejný základ, ale destiluje se tradičně třikrát. Je pak jemnější, a proto jí to sluší v koktejlu - doplní ho, ale nepřerazí ostatní ingredience. Americký bourbon najdete v top whisky drincích velmi často. Vyrábí se z kukuřice a obilí, které mu propůjčují nasládlou, sametovou chuť, pro drink jako dělanou. Víc o výrobě a o tom, jak se od sebe whisky, whiskey a bourbon liší, najdete ve specializovaném článku. A pokud váháte, kterou whisky vybrat, inspirujte se v našem žebříčku těch nejlepších.
Ať už fandíte kterékoli ohnivé vodě, v naší přehlídce nejlepších koktejlů z whisky najdete spoustu tipů, s čím míchat whisky podle vašeho gusta.
5 TOP drinků s whisky
Míchané nápoje z whisky mají opravdu dlouhou tradici. Sazerac, který v naší pětce TOP whisky koktejlů taky najdete, dokonce experti považují za první drink vůbec. Většina uvedených dobrot pak vznikla ještě v průběhu 19. století a na špici se drží dodnes. Namíchejte si léty prověřené klasiky, které roky rozhodně neztratily kouzlo.
Název | Ingredience | Původ |
Manhattan | whiskey, červený vermut, Angostura Bitters | USA |
Whiskey Sour | bourbon whiskey, citronová šťáva, cukrový sirup, bílek | USA |
Old Fashioned | bourbon, cukr, Angostura Bitters, sodovka | USA (Kentucky) |
Irská káva | whiskey, káva, smetana | Irsko |
Sazerac | bourbon, Angostura Bitters, cukr, absinth nebo pastis | USA |
Manhattan
Byla řeč o klasických koktejlech, které vévodily epoše koktejlových večírků. Tady je první z nich. Nejstarší písemná zmínka o Manhattanu pochází už z 80. let 19. století. Podle jedné pěkné legendy okouzlil hosty jednoho banketu v Manhattan Clubu ještě o desetiletí dřív. A hostitelkou toho banketu byla prý matka Winstona Churchilla.
Stejně jako legend o jeho původu, i receptů na Manhattan je spousta. My doporučujeme ten nejpopulárnější z americké žitné whiskey (zkuste Jack Daniel’s Straight Rye), červeného vermutu (třeba Cinzano Vermouth Rosso) a Angostura Bitters. Abyste dosáhli dokonalosti, nesmí chybět koktejlová třešinka.
Recept najdete v našem magazínu.
Whiskey Sour
Whiskey Sour je další z ozdob konce amerického „Pozlaceného věku“. I když nejde o složitou mixologii, místo mezi nejlepšími whisky drinky si tahle záležitost rozhodně zaslouží. Stačí vám pár ingrediencí a legenda je na světě. Je ale třeba dát si pozor na poměry, aby byly sladké a kyselé složky v rovnováze a netloukly se.
Do Whiskey Souru patří bourbon (Jim Beam je klasika), citronová šťáva, cukrový sirup a bílky, které drinku propůjčí jemnou pěnu, ale můžete je vynechat nebo sáhnout po sušených. Jak namíchat perfektně vyvážený Whiskey Sour se dočtete ve speciálním článku.
Old Fashioned
Už z názvu Old Fashioned (staromódní nebo starosvětský) vyplývá, že jde o další drink z počátků koktejlové historie. Vznikl údajně v 80. letech 19. století v Kentucky. Ale nečekejte žádnou zaprášenou nudu, Old Fashioned skvěle chutná a ve sklence (zpravidla rock glass, které se také přezdívá Old Fashioned glass) dokáže vytvořit působivý ombré efekt. Při přípravě si užijete trochu alchymie, pořád ale nejde o nic komplikovaného.
Old Fashioned připravíte z bourbonu (například Bulleit), kostky cukru, Angostury a trochu sodovky. Způsobů přípravy existuje několik, občas se zaměňuje kostkový cukr za sypký nebo za sirup. My doporučujeme poměrně snadný postup, ve kterém se napění cukr s angosturou. Recepturu samozřejmě máme sepsanou.
Irská káva
Jestli v seznamu nejlepších whisky koktejlů něco nesmí chybět, je to Irská káva. Její historie je důkazem toho, že všechno zlé je pro něco dobré. V roce 1942 trávili cestující z Irska do New Yorku noc na letišti, protože jejich letadlo se kvůli bouři nad oceánem muselo vrátit zpět. V letištním baru ve Foynes pracoval duchapřítomný Joe Sheridan, který se utahaným pasážérům rozhodl dát něco na zahřátí. A stvořil Irskou kávu.
Vy si tento horký drink, který se úspěšně drží v žebříčku 50 nejlepších míchaných nápojů, můžete snadno připravit doma. Potřebujete jen kávu, irskou whiskey (třeba Jameson nebo Tullamore Dew), smetanu a dobrý recept.
Sazerac
Spousta expertů tvrdí, že Sazerac byl vůbec prvním namíchaným koktejlem. Alkohol se s dalšími ingrediencemi samozřejmě míchal už dřív, ale Sazerac je první drink, který dostal jméno, pod kterým ho známe dodnes. Vzniknul prý už kolem roku 1800 v New Orleans.
Jde o míchaný nápoj s whisky (nejlépe žitnou americkou nebo bourbonem), kostkou cukru, Angosturou a absinthem nebo pastisem.
Nejlepší drinky z whisky pro milovníky skotské
Jak jsme si už řekli, whisky je alkohol typický pro první koktejly. První koktejly vznikaly v USA a není tedy divu, že v nich nejčastěji najdete americkou žitnou nebo bourbon. Nám ale přišlo nefér, aby fanoušci ostřejší skotské whisky přišli zkrátka, a tak máme pár tipů i pro ně.
Godfather
Máme pro vás nabídku, která se neodmítá. Namíchejte si jednoduchý, hořkosladký drink, který budete mít hotový rychleji, než řeknete „Cosa Nostra“. Stačí vám k tomu jen skotská whisky a amaretto. Podávejte v rock glass na ledu a s ledovým výrazem.
Historii koktejlu i poměry pro přípravu najdete v našem magazínu.
Scotch Sour
Opět nic komplikovaného. Vezmete zkrátka recept na Whiskey Sour a bourbon vyměníte za skotskou whisky.
Blood and Sand
V Blood and Sand využijete nakouřenou skotskou whisky (my doporučujeme Isle of Jura 12y). Název získal drink podle filmu Krev a písek o španělském matadorovi. Barevně připomíná červený šátek z býčích zápasů nebo, pochopitelně, krev v písku. Spojení whisky, višňového likéru, vermutu a pomerančové šťávy vám rozhodně rozproudí krev. Recept najdete v našem článku.
Nejlepší drinky s whisky pro milovníky irské whiskey
Irská whiskey sluší mnoha drinkům, nejen Irské kávě. A přestože se všechny nevešly do výběru pěti nejlepších koktejlů s whisky, neměly by tu alespoň dva další chybět.
Red Devil
Chutná vám Bloody Mary? V tom případě vás určitě svede i „Rudý ďábel“. Namícháte ho z irské whiskey (třeba Bushmills Black Bush), rajčatového džusu, citronové šťávy a worcestrovky. Postup i nápady na další koktejly máme v magazínu.
Psycho Killer
Drink v barvě Jokerova úsměvu. Přestože je v něm dost alkoholu, je sladký, a tak si ani nevšimnete, že mizí. Zkrátka tichý zabiják. Příprava se může zdát trochu složitá, ale není to nic vražedného. Koktejl vyžaduje předem louhování kakaového bobu v Campari, ale pak už je to brnkačka, u které si ani neušpiníte ruce. Na led do mixovací sklenice nalijete irskou whiskey, kakaový likér White, banánový likér a Campari ochucene kakaovým bobem a trochu absinthu. Všechno pečlivě promícháte a rozlijete do sklenek na nožce.
Mixologie je zábava plná barev, chutí a vůní, takže by byla škoda zůstávat jen u téhle naší desítky TOP koktejlů z whisky. Umíme si totiž poradit taky s vodkou, rumem a ginem i přidat trochu bublinek.
Na zdraví!