skladem ihned k odběru
položek v nabídce
je průměrná doba doručení
Den Whiskey Sour se slaví 25. srpna
Whiskey Sour není jen koktejl, je to skutečná legenda mezi koktejly. Tento míchaný drink z whiskey (jak je patrné už z názvu) s nezvyklou, příjemně osvěžující chutí, k nám přicestoval z Ameriky. A dokonce se tam dočkal i svého národního dne. Whiskey Sour Day každoročně oslavuje jeho důležitou roli v barové kultuře. A my se k oslavám rádi přidáváme.
Samostatný recept na Whiskey Sour už tu máme v dřívějším článku, ale pojďme se na tenhle legendární koktejl podívat trochu důkladněji a pak si ho také řádně namíchat.
Historie koktejlu Whiskey Sour
První zmínka o Whiskey Sour pochází z wisconsinských novin Waukesha Plain Dealer, které vyšly před více než 100 lety. V polovině roku 1900 otiskly peruánské noviny El Comercio de Iquique zprávu o novém koktejlu a jeho autorství připsaly stevardovi Elliotu Stubbovi.
Pravdou ale je, že úplně první Sour byste našli v nápojovém lístku hotelového baru v Torontu ještě dříve. Stal se tak populárním, že se o něm psalo i ve věhlasných The New York Times. Už v roce 1862 pak zahrnula recept na Brandy a Gin Sour i publikace How To Make Drinks od slavného Jerryho Thomase.
I když tedy nemáme úplně jasno, jak míchaný nápoj Whiskey Sour vznikl, s jistotou můžeme říci, že dnes patří k nejoblíbenějším na světě. A vy si tenhle legendární whiskový koktejl teď můžete jednoduše namíchat i doma.
Recept na koktejl Whiskey Sour
Whiskey Sour se obecně skládá ze tří ingrediencí – whiskey, citronové šťávy a cukru. Ozvláštněním je pak přidání vaječného bílku. Tradičně se používá kanadská nebo americká whiskey, ale podle chuti můžete použít i whisky skotskou.
Pokud jste neměli možnost koktejl vyzkoušet nebo jste si ho na baru dlouho nedali, Whisky Sour Day je ideální příležitostí. Tak vzhůru do toho.
Ingredience na koktejl Whiskey Sour:
- 5 cl whiskey/whisky
- 2,5 cl citronové šťávy
- 2 cl cukrového sirupu nebo medové vody (2 díly medu, 1 díl vody)
- vaječný bílek
Postup přípravy Whiskey Sour:
Předchladíme koktejlovou sklenici ledem. Do šejkru dáme bílek, přidáme whiskey, citronovou šťávu, cukrový sirup a led. Dobře promícháme, aby byl bílek dostatečně nadýchaný. Přes sítko nalijeme do sklenice. Na ozdobu použijeme citronovou kůru nebo maraschino třešeň. Na zdraví!