Rozdíl mezi whisky a bourbonem

14. 7. 2015

Mnoho lidí neví, jaký je rozdíl mezi whisky a bourbonem. V tomto článku se tedy na jednotlivé rozdíly zaměříme.

Bourbon je vyráběn na území Spojených států amerických, podle amerických zákonů musí být bourbon nejen vyroben na území USA, ale rovněž musí být na výrobu použit slad z více jak 50 % kukuřičný, destilovat se musí alespoň na 80 % alkoholu, sudovat o minimální síle 62,5% alkoholu. Bourbon následně musí zrát v nových dubových sudech s ožehnutým vnitřkem a musí se stáčet do lahví o minimální síle 40% alkoholu.

Zákonem je rovněž stanoveno, že bourbon, který je označen jako „straight“ zrající méně než 4 roky, musí mít na vinětě vyznačenou dobu zrání. Blended bourbon může označovat barviva, dochucovadla i jiný destilát, který však z poloviny musí obsahovat straight bourbon.

V Evropské unii platí, že aby mohl být destilát označený jako bourbon, musí být vyroben ve Spojených státech amerických.

Jaký je rozdíl mezi whisky a bourbonem? Největším rozdílem při výrobě bourbonu je použití kukuřičného sladu. Výroba whisky a bourbonu je jinak velice podobná a rozdíly jsou jen malé. Bourbon musí zrát v nových dubových sudech, které jsou uvnitř ožehnuté, oproti tomu whisky může zrát i v použitých sudech po sherry, portském víně či bourbonu.

Co se týče délky zrání, tak u bourbonu je jedno, jak dlouho zraje. Nejčastěji zraje kolem čtyř let. Oproti tomu whisky musí zrát minimálně tři roky. Bourbon bývá zpravidla oproti whisky tmavší.