Společnost Rudolf Jelínek navazuje na více než 400letou tradici výroby destilátů na Valašsku. První písemný doklad o existenci palírny se nachází v urbáři vizovického panství z roku 1585, byť se vztahuje k pozdější době (polovina 17. století). V tehdejší době se pálilo z pivních odpadů, později se k nim přidalo obilí, z něhož se vyráběla žitná.
Protože se ale na Vizovicku díky příhodným klimatickým podmínkám mimořádně daří ovocným stromům, především švestkám, začala se kolem poloviny 18. století vyrábět slivovice. Největší rozmach výroby nastal ve druhé polovině 19. století, kdy výroba slivovice díky státním prémiím nabývala na významu. Do tohoto období se také datuje vznik společnosti.
Dnes Rudolf Jelínek hospodaří na vlastních sadech. Odrůda Moravská jadernička se pěstuje na Moravě již odedávna – je to jedna z nejvíce ceněných moravských odrůd, a proto používáme pro výrobu jablkovice právě tuto odrůdu. Jablka pochází ze sadů R. Jelínka, konkrétně sadu na Těchlově, části Střelnice.
Ovoce je zpracováno specifickým způsobem. Polovina se destiluje klasicky jako kvas, a z druhé poloviny se připravuje mošt, který se nechá nejprve zkvasit a potom se destiluje. Oba destiláty se míchají a dávají zrát do dubových sudů, ve kterých předtím zrála whisky. Díky tomu má jadernička zlatavou barvu, voní po jablečných jádřincích a vanilce, v chuti cítíme sladká jablka s tóny skořice, vanilky a jemnou linkou po hřebíčku.